February 28, 2014

Đuveč


Šta ste ručali danas?
Mi smo imali upravo ovaj Đuveč. Sa velikim početnim Đ. Obožavam spoj mesa, raznovrsnog povrća i riže. Znam da patlidžanu uopšte nije sada sezona ali đjuveč mi je bez njega za pet lestvica dole. Kada se sve to još zapeče u rerni u glinenoj posudi. Savršenstvo.
Ako ste ljubitelj tradicionalnih recepata ili ste u potrazi za nekim provereno dobrim prelistajte januarski broj časopisa Mezze u kome je izmedju ostalih i ovaj recept.


Sastojci:

700 g pilećih bataka i karabataka
800 g paradajza
250 g tikvice
200 g plavog patidžana
100 g zelene boranije
150 g riže
1 veliki luk
2 paprike babure
2 čena belog luka
1 mala ljuta paprika, opciono
300-400 ml supe
½ kašičice sušene majčine dušice
so, biber


U velikom tiganju zagrejati 2-3 kašike ulja. Batake prepeći sa obe strane, ostaviti ih sa strane na tanjir. Dalje dinstati luk iseckan na kockice i papriku na rebarca kao i ljutu papriku ako je stavljate, kada malo omekšaju dodati boraniju, a zatim tikvicu i patlidžan iseckane na kockice. Dinstati 2-3 minuta, dodati sitno seckan beli  luk pa kada zamisriuše staviti i pirinač da se malo proprži. Kada sav pirinač postane staklast dodati paradajz i meso pa dobro promešati đuveć. Skloniti sa vatre, prebaciti u zemljani sud, naliti supom i staviti u unapred ugrejanu rernu na 180 C° na sat vremena. 

Recept za štampu 

 
Pin It Now!

February 12, 2014

Fritule

 
Fitule.
Osetim miris sveže rendane narandže i tek ispečenih fritula. Vatra pucketa u staroj peći. Baka i ja krećemo u kasnu šetnju. Pogled sa vrha brda koji uvek ostavlja bez daha, bez obzira što se ponavlja svakog dana.
Fritule me uvek podsećaju na drage ljude kojih više nema. Kada bih dopustila sebi imali biste jedan potpuno mokar i slan post, od suza. Žene u mojoj porodici, o kojima je reč večeras, su uvek bile jake (ili su pokušavale da to budu),  tako da - bez suza, napred.

Svim ljubiteljima prženog testa predlažem da probaju ovaj ili neki sličan recept, jogurt daje testu finu strukturu, a dodaci u vidu rendane kore pomorandže i limuna kao i rum mnogo obogaćuju ukus. Izbegavam pržena testa ali čarima ovih fritula podlegnem tu i tamo. A planiram da se bacim i na potagu idealnog recepta za krofne, moraju biti velike sa velikim rupama unutra. Nikako testaste. Ako imate neki provren i dobar recept slobodno ga podelite/predložite :)

 


Sastojci:
500 g brašna
160 g šećera
350 ml jogurta,  što gušćeg
4 jaja
120 g suvog  groždja
4 kašike ruma
kora 1 limuna, narendana
kora 1 narandže, narendana
1 prašak za pecivo
prstohvat soli

ulje za prženje
šećer u prahu za posluživanje

Grubo iseckajte suvo groždje i  prelite ga sa rumom.  Ostavite sa strane.
U posudu  za mešenje prosejte  brašno i  prašak za pecivo. Redom dodajte i ostale  sastojke.  Varjačom umesite testo, vodeći  računa da vam ne ostanu grudvice.  Testo treba da je gusto taman toliko da ne curi sa kašike, po potrebi dodajte još brašna. 
U dublju šerpu sipajte ulje i dobro ga zagrejte, ne na najjače (kod mene stepen  7 od 9).
Uzmite dve kašike i umočite ih u vrelo ulje.  Jednom kašikom  zagrabite željenu količinu smese pa je uz pomoć druge gurnite u ulje. Pržite ih dok ne dobiju lepu tamniju boju. Fritule se obično same okreću s jedne na drugu stranu kada su gotove, ali možete ih i sami okretati.
Vadite  gotove fritule na kuhinjski  ubrus da se ocede od viška masnoće.
Na kraju ih sve pospite sa šećerom u prahu.
 

Recept za štampu

 Follow my blog with Bloglovin

Pin It Now!

January 28, 2014

Gost bloger Sara - Cupcakes od jabuka sa orasima



Dragi čitaoci bloga Knjiški Moljac u Špajzu, danas imam čast da gostujem kod Sanje. Zovem se Sara i inače zasladjujem dane mojim čitaocima na blogu Birds Like Cake.
Danas sam za Sanju i vas napravila kupcakes od jabuka sa orasima i sa zadovoljstvom ću vam napisti  recept.

Cupcakes su za mene najdrazi kolači, oni su mali, slatki, veomi lepi, sa mogućnošću  da su različitih ukusa. Mogu se praviti sa raznim sezonskim voćem, posebno zimi volim da koristim jabuke, lešnike, orahe, itd. Ovome kolaču poseban ukus daje cimet i budi osecaj topline u zimskom periodu. Testo je sočno, nije preslatko, a sa kremom dobija posebnu draž. 


 

Cupcakes od jabuka sa orasima
18 komada

80 g mekog maslaca
280 g šećera
240 g brašna
1 kašika praška za pecivo
prstohvat soli
1 kašičica cimeta
2 jaja
240 ml mleka
2 jabuke
50 g iseckanih  oraha

600 g šećera u prahu
100 g mekog maslaca
250 g krem sira
malo cimeta
18 polovina jezgra oraha za dekoraciju.

1.  Izmiksirati maslac, šećer, brašno, prašak za pecivo, so i cimet. Testo treba da dobije konzistenciju peska.
2.  Jaja pomešati sa mlekom i polako dodavati testu, mešati dok se ne stvori ujednačeno testo.
3.  Oljuštiti i očistiti jabuke. Isesckati na male kockice (1cm velike).
4.  Orahe iseckati i sa jabukama polako dodati testu, sve dobro promešati.
5.  U kalup za mafine poređajte 18 korpica, rernu na 180°C zagrejati. Sa dve kašike smesu vaditi i ravnomerno resporediti u sve kalupe. Peći 20 minuta, pa ih ostaviti da se ohlade. 
6.  Za kremu šećer u prahu i maslac mutiti na najjačoj brzni dok ne postane konzistencija peska. Na kraju dodati krem sir na niskoj brzini i mutiti dok se ne sjedine.
7.  Sa običnim nožem dekorisati kolače i posuti sa malo cimeta. Na kraju dodati polovine  jezgra oraha za dekoraciju.



Poenta je u njegovoj jednostavnosti pravljenja, a ipak ima poseban ukus.

Recept za štampu
 



Pin It Now!