Fitule.
Osetim miris sveže rendane narandže i tek ispečenih fritula. Vatra pucketa u staroj peći. Baka i ja krećemo u kasnu šetnju. Pogled sa vrha brda koji uvek ostavlja bez daha, bez obzira što se ponavlja svakog dana.
Fritule me uvek podsećaju na drage ljude kojih više nema. Kada bih dopustila sebi imali biste jedan potpuno mokar i slan post, od suza. Žene u mojoj porodici, o kojima je reč večeras, su uvek bile jake (ili su pokušavale da to budu), tako da - bez suza, napred.
Svim ljubiteljima prženog testa predlažem da probaju ovaj ili neki sličan recept, jogurt daje testu finu strukturu, a dodaci u vidu rendane kore pomorandže i limuna kao i rum mnogo obogaćuju ukus. Izbegavam pržena testa ali čarima ovih fritula podlegnem tu i tamo. A planiram da se bacim i na potagu idealnog recepta za krofne, moraju biti velike sa velikim rupama unutra. Nikako testaste. Ako imate neki provren i dobar recept slobodno ga podelite/predložite :)
Sastojci:
500 g brašna
160 g šećera
350 ml jogurta, što
gušćeg
4 jaja
120 g suvog groždja
4 kašike ruma
kora 1 limuna, narendana
kora 1 narandže, narendana
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
ulje za prženje
šećer u prahu za posluživanje
Grubo iseckajte suvo groždje i prelite ga sa rumom. Ostavite sa strane.
U posudu za mešenje
prosejte brašno i prašak za pecivo. Redom dodajte i ostale sastojke.
Varjačom umesite testo, vodeći
računa da vam ne ostanu grudvice.
Testo treba da je gusto taman toliko da ne curi sa kašike, po potrebi
dodajte još brašna.
U dublju šerpu sipajte ulje i dobro ga zagrejte, ne na
najjače (kod mene stepen 7 od 9).
Uzmite dve kašike i umočite ih u vrelo ulje. Jednom kašikom zagrabite željenu količinu smese pa je uz
pomoć druge gurnite u ulje. Pržite ih dok ne dobiju lepu tamniju boju. Fritule
se obično same okreću s jedne na drugu stranu kada su gotove, ali možete ih i
sami okretati.
Vadite gotove fritule
na kuhinjski ubrus da se ocede od viška
masnoće.
Na kraju ih sve pospite sa šećerom u prahu.
Recept za štampu
Follow my blog with Bloglovin
sanja draga divne su ti fritule ! i ja ih često pravim.
ReplyDeleteevo ti jedan savjet za šuplje krofne-tijesto tanje razvuci prije rezanja,a kad ih kreneš pržiti,prvo prži onu stranu što je bila gornja dok su se kvasale,a ne onu na kojoj su "ležale".tako će ti sigurno biti šuplje.
ja sam muku mučila jer sam željela pune a ne šuplje krofne ;-))))) ali ukusi su različiti.
blog ti je divan i svašta finog sam vidjela ! veliki pozzzz ti šaljem
Hvala na savetu i komplimetima!
DeleteSigurno ću probati da prvo pržim tu gornju stranu, nekako mi ima smisla.
Veliki Pozz!
Samo sto ne zamirisu sa fotkice, a tek cinija sa sastojcima u pripremi.... zaljubiska na prvi pogled.:)) p.s. odlican je Dankin savet za krofne, a ako mogu da preporucujem i Tamarin receptic (Bite my cake), stalno ih radim po njenom receptu i budu uvek ukusne, suplje i sa belim prstenom okolo.;))
ReplyDeleteHvala dear!
DeleteProbaću Tamarin recept kada budem pravila.
Jel sluša rasveta?
:*
Mogu samo da zamišljam taj miris, sve lepote na jednom mestu :-)
ReplyDeleteOh, da. Tako nešto ne može rečima da se dočara....
Delete:)
uuuu, da si mi sad blize pa da mogu smazati dva-tri (cetirir, pet, sest...) komada =)))
ReplyDeletedivno najprivlacnije izgledaju =)
:*
DeleteDodji napraviću duplu meru :)
Prekrasne su!
ReplyDeleteHvala!
Deletedivne su! obožavam i fritule i krofne :)
ReplyDeleteSuper su, volim ih i krafne i fritule
ReplyDeleteNisam nikad probala fritule ali mi zvuče tako dobro! To divno testo koje miriše na narandžinu koricu, mmmmmmm!
ReplyDeleteJako je lepa ona činija za mešenje! I ja želim takvu! :)
Prvi put sam ih pravila letos, gotovo po istom receptu kao što je ovaj-odlične su ;)
ReplyDelete