February 12, 2014

Fritule

 
Fitule.
Osetim miris sveže rendane narandže i tek ispečenih fritula. Vatra pucketa u staroj peći. Baka i ja krećemo u kasnu šetnju. Pogled sa vrha brda koji uvek ostavlja bez daha, bez obzira što se ponavlja svakog dana.
Fritule me uvek podsećaju na drage ljude kojih više nema. Kada bih dopustila sebi imali biste jedan potpuno mokar i slan post, od suza. Žene u mojoj porodici, o kojima je reč večeras, su uvek bile jake (ili su pokušavale da to budu),  tako da - bez suza, napred.

Svim ljubiteljima prženog testa predlažem da probaju ovaj ili neki sličan recept, jogurt daje testu finu strukturu, a dodaci u vidu rendane kore pomorandže i limuna kao i rum mnogo obogaćuju ukus. Izbegavam pržena testa ali čarima ovih fritula podlegnem tu i tamo. A planiram da se bacim i na potagu idealnog recepta za krofne, moraju biti velike sa velikim rupama unutra. Nikako testaste. Ako imate neki provren i dobar recept slobodno ga podelite/predložite :)

 


Sastojci:
500 g brašna
160 g šećera
350 ml jogurta,  što gušćeg
4 jaja
120 g suvog  groždja
4 kašike ruma
kora 1 limuna, narendana
kora 1 narandže, narendana
1 prašak za pecivo
prstohvat soli

ulje za prženje
šećer u prahu za posluživanje

Grubo iseckajte suvo groždje i  prelite ga sa rumom.  Ostavite sa strane.
U posudu  za mešenje prosejte  brašno i  prašak za pecivo. Redom dodajte i ostale  sastojke.  Varjačom umesite testo, vodeći  računa da vam ne ostanu grudvice.  Testo treba da je gusto taman toliko da ne curi sa kašike, po potrebi dodajte još brašna. 
U dublju šerpu sipajte ulje i dobro ga zagrejte, ne na najjače (kod mene stepen  7 od 9).
Uzmite dve kašike i umočite ih u vrelo ulje.  Jednom kašikom  zagrabite željenu količinu smese pa je uz pomoć druge gurnite u ulje. Pržite ih dok ne dobiju lepu tamniju boju. Fritule se obično same okreću s jedne na drugu stranu kada su gotove, ali možete ih i sami okretati.
Vadite  gotove fritule na kuhinjski  ubrus da se ocede od viška masnoće.
Na kraju ih sve pospite sa šećerom u prahu.
 

Recept za štampu

 Follow my blog with Bloglovin

Pin It Now!

13 comments:

  1. sanja draga divne su ti fritule ! i ja ih često pravim.
    evo ti jedan savjet za šuplje krofne-tijesto tanje razvuci prije rezanja,a kad ih kreneš pržiti,prvo prži onu stranu što je bila gornja dok su se kvasale,a ne onu na kojoj su "ležale".tako će ti sigurno biti šuplje.
    ja sam muku mučila jer sam željela pune a ne šuplje krofne ;-))))) ali ukusi su različiti.

    blog ti je divan i svašta finog sam vidjela ! veliki pozzzz ti šaljem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na savetu i komplimetima!

      Sigurno ću probati da prvo pržim tu gornju stranu, nekako mi ima smisla.

      Veliki Pozz!

      Delete
  2. Samo sto ne zamirisu sa fotkice, a tek cinija sa sastojcima u pripremi.... zaljubiska na prvi pogled.:)) p.s. odlican je Dankin savet za krofne, a ako mogu da preporucujem i Tamarin receptic (Bite my cake), stalno ih radim po njenom receptu i budu uvek ukusne, suplje i sa belim prstenom okolo.;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala dear!

      Probaću Tamarin recept kada budem pravila.
      Jel sluša rasveta?

      :*

      Delete
  3. Mogu samo da zamišljam taj miris, sve lepote na jednom mestu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, da. Tako nešto ne može rečima da se dočara....

      :)

      Delete
  4. uuuu, da si mi sad blize pa da mogu smazati dva-tri (cetirir, pet, sest...) komada =)))

    divno najprivlacnije izgledaju =)

    ReplyDelete
  5. divne su! obožavam i fritule i krofne :)

    ReplyDelete
  6. Super su, volim ih i krafne i fritule

    ReplyDelete
  7. Nisam nikad probala fritule ali mi zvuče tako dobro! To divno testo koje miriše na narandžinu koricu, mmmmmmm!

    Jako je lepa ona činija za mešenje! I ja želim takvu! :)

    ReplyDelete