Šta ste ručali danas?
Mi smo imali upravo ovaj Đuveč. Sa velikim početnim Đ. Obožavam spoj mesa, raznovrsnog povrća i riže. Znam da patlidžanu uopšte nije sada sezona ali đjuveč mi je bez njega za pet lestvica dole. Kada se sve to još zapeče u rerni u glinenoj posudi. Savršenstvo.
Ako ste ljubitelj tradicionalnih recepata ili ste u potrazi za nekim provereno dobrim prelistajte januarski broj časopisa Mezze u kome je izmedju ostalih i ovaj recept.
Sastojci:
700 g
pilećih bataka i karabataka
800 g
paradajza
250 g
tikvice
200 g
plavog patidžana
100 g
zelene boranije
150 g riže
1 veliki
luk
2 paprike
babure
2 čena
belog luka
1 mala
ljuta paprika, opciono
300-400 ml
supe
½ kašičice
sušene majčine dušice
so, biber
U velikom
tiganju zagrejati 2-3 kašike ulja. Batake prepeći sa obe strane, ostaviti ih sa
strane na tanjir. Dalje dinstati luk iseckan na kockice i papriku na rebarca
kao i ljutu papriku ako je stavljate, kada malo omekšaju dodati boraniju, a
zatim tikvicu i patlidžan iseckane na kockice. Dinstati 2-3 minuta, dodati
sitno seckan beli luk pa kada zamisriuše
staviti i pirinač da se malo proprži. Kada sav pirinač postane staklast dodati
paradajz i meso pa dobro promešati đuveć. Skloniti sa vatre, prebaciti u
zemljani sud, naliti supom i staviti u unapred ugrejanu rernu na 180 C° na sat
vremena.
Recept za štampu
Recept za štampu
mmmm, odlicno izgleda! volim djuvec.. nisam ga bas dugo radila, dobro si me podsjetila =))
ReplyDeleteEto inaspiracije za neki budući ručak :)
DeletePotpisujem za dobar đuveč uvijek a pogotovo kad je sezona povrću onda je i još bolji.
ReplyDeleteU sezoni je sve uvek bolje ali može ponekada i van sezone, čisto da se želje ispune :)
DeleteRecept mi se jako svidja i skroz mi je zanimljiv izbor povrca, kod nas je obicno ovakav miks: crni luk, sargarepa, paprike, kockice krompira, paradajz + meso i pirinac... napravicu svakako i ovaj cim stignu tikvice i plavi.:)) kiss
ReplyDeleteČula sam da neko stavlja krompir u Đuveč, meni nekako ne idu zajedno pirinač i krompir, ali sigurno da je tako sitije i da se dobije na masi.
DeleteProbaj i sa tikvicama i patlidžanom svideće ti se.
Nisam godinama jela đuveđ a ovaj tvoj baš primamljivo izgleda.
ReplyDeleteHvala :)
DeleteJako volim đuveč i ovaj kod tebe mi tako dobro izgleda. I glinena posuda mu sigurno pridonosi, baš je sve skupa super !
ReplyDeleteVolim đuveč, al moram priznati da ga doma nikad ne pripremamo.. Trebam to promijeniti!
ReplyDeleteDjuveč volim I pravim uvek kad je pirinač na redu.Malo drugačije od ovoga ali vredi I malo novoga probati.Podelih kod mene na Fejs
ReplyDeletehttps://www.facebook.com/volimonet.kuvar