February 28, 2014

Đuveč


Šta ste ručali danas?
Mi smo imali upravo ovaj Đuveč. Sa velikim početnim Đ. Obožavam spoj mesa, raznovrsnog povrća i riže. Znam da patlidžanu uopšte nije sada sezona ali đjuveč mi je bez njega za pet lestvica dole. Kada se sve to još zapeče u rerni u glinenoj posudi. Savršenstvo.
Ako ste ljubitelj tradicionalnih recepata ili ste u potrazi za nekim provereno dobrim prelistajte januarski broj časopisa Mezze u kome je izmedju ostalih i ovaj recept.


Sastojci:

700 g pilećih bataka i karabataka
800 g paradajza
250 g tikvice
200 g plavog patidžana
100 g zelene boranije
150 g riže
1 veliki luk
2 paprike babure
2 čena belog luka
1 mala ljuta paprika, opciono
300-400 ml supe
½ kašičice sušene majčine dušice
so, biber


U velikom tiganju zagrejati 2-3 kašike ulja. Batake prepeći sa obe strane, ostaviti ih sa strane na tanjir. Dalje dinstati luk iseckan na kockice i papriku na rebarca kao i ljutu papriku ako je stavljate, kada malo omekšaju dodati boraniju, a zatim tikvicu i patlidžan iseckane na kockice. Dinstati 2-3 minuta, dodati sitno seckan beli  luk pa kada zamisriuše staviti i pirinač da se malo proprži. Kada sav pirinač postane staklast dodati paradajz i meso pa dobro promešati đuveć. Skloniti sa vatre, prebaciti u zemljani sud, naliti supom i staviti u unapred ugrejanu rernu na 180 C° na sat vremena. 

Recept za štampu 

 
Pin It Now!

11 comments:

  1. mmmm, odlicno izgleda! volim djuvec.. nisam ga bas dugo radila, dobro si me podsjetila =))

    ReplyDelete
  2. Potpisujem za dobar đuveč uvijek a pogotovo kad je sezona povrću onda je i još bolji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. U sezoni je sve uvek bolje ali može ponekada i van sezone, čisto da se želje ispune :)

      Delete
  3. Recept mi se jako svidja i skroz mi je zanimljiv izbor povrca, kod nas je obicno ovakav miks: crni luk, sargarepa, paprike, kockice krompira, paradajz + meso i pirinac... napravicu svakako i ovaj cim stignu tikvice i plavi.:)) kiss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čula sam da neko stavlja krompir u Đuveč, meni nekako ne idu zajedno pirinač i krompir, ali sigurno da je tako sitije i da se dobije na masi.
      Probaj i sa tikvicama i patlidžanom svideće ti se.

      Delete
  4. Nisam godinama jela đuveđ a ovaj tvoj baš primamljivo izgleda.

    ReplyDelete
  5. Jako volim đuveč i ovaj kod tebe mi tako dobro izgleda. I glinena posuda mu sigurno pridonosi, baš je sve skupa super !

    ReplyDelete
  6. Volim đuveč, al moram priznati da ga doma nikad ne pripremamo.. Trebam to promijeniti!

    ReplyDelete
  7. Djuveč volim I pravim uvek kad je pirinač na redu.Malo drugačije od ovoga ali vredi I malo novoga probati.Podelih kod mene na Fejs
    https://www.facebook.com/volimonet.kuvar

    ReplyDelete