Verovatno ste do sada primetili da sam ljubitelj čorbi. Strašno volim da ih spremam, a kažu ljudi da baš umem, da su mi čorbe vrlo ukusne. Kada me pitaju u čemu je tajna potrudim se da objasnim sve pa i najmanju sitnicu, ali mislim da suština ne može do kraja da se prenese jer je važno pred kraj uskalditi ukuse, dodati po neki začin i posoliti i pobiberiti u pravoj meri. Kao i kod svakog jela...Jedna od najvažnijih stvari kod pripreme ovakvih čorbi je sipati čorbu u pavlaku umćenu sa jednim žumacetom a ne obrnuto. Ukus je nemerljivo lepši, a čorba mnogo kremastija i finija. Pokušajte.
Ako želite pravu, pravu Teleću čorbu idite u kafanu!
Sastojci:
Za 4 do 6 osoba
400 g
teletine
1 veći luk
3 šargarepe
1 koren
peršuna
1 manji
komad korena celera
100 g
graška
2 litre
junećeg temeljca
1 list
lovora
prstohvat
suvog ruzmarina
2 ravne
kašike brašna
200 ml
kisele pavlake
2 žumanca
sok ½
limuna
20 g putera
so, biber
1 kašika seckanog
peršun lišća
Teletinu
isecite na male kockice. U loncu zagrejte 2 kašike ulja i puter pa na jačoj
vatri propržite meso da malo porumeni sa svih strana. Dodajte sitno seckani luk
i pržite još minut-dva sve zajedno. Smanjte vatru i dalje dinstajte dok meso ne
omekša oko 15 minuta. Dodajte šargarepu iseckanu na kocke i koren peršuna i
celera isečene na veće komade. Dinstajte još oko 5 minuta, zatim dodajte brašno
i mešajte još minut dva pa nalite temeljac. Dadajte lovorov list i ruzmarin. Kuvajte
dok povrće i meso ne omekšaju. Deset minuta pre kraja kuvanja stavite grašak u
čorbu. Dodajte so i biber prema ukusu, izvadite lovorov list, koren peršuna i
celera. U činiji za serviranje izmutite žumance sa pavlakom, dodajte seckano
peršun lišće i limunov sok. Kutlačom sipajte postepeno čorbu stalno mešajući da
se sjedini sa pavlakom i žumancem.
Recept za štampu
Ha! nisi jedini ljubitelj.Ovde je jos jedan.teleca corbica izgleda fantasticno
ReplyDeleteHvala!
DeleteOdlično izgleda.
ReplyDeleteHvala draga...
Delete