Dani mi nekako izmiču, nikako da uhvatin neki ritam i raspored dnevnih obaveza. A kako se obaveze gomilaju tako blog sve više odlazi u zadnji plan. Nažalost. Ipak se trudim da starlno nešto ukusno pripremim za ručak ili večeru i ako nemam vremena da redovno objavljujem trudim se da što vise fotografišem. To je ono što me zaista ispunjava. Izuzetnome raduju i duži dani, više vremena i svetla za fotkanje :) I inspirsacije koje nam uvek dodje sa prolećem.
Nale nam je pod lupom ovih dana u FBI rukavicama i odabrala sam jedan (samo jedan na žalost) recept da isprobam. Nekako sam odmah birala medju receptima za hleb i pecivo jer nam je cilj zameniti sendviče za večeru. Ovom pogačom smo jakooo zadovoljni. Glavna izmena u receptu su mi brašno i kvasac. Belo brašno sam zamenila crnim i nisam htela da bi testo bude debelo pa sam uzela suvi kvasac, koji meni uvek manje naraste nego sveži.
Divan miris se širio kućom dok se pogača pekla i pojeli smo sve do poslednje mrvice...
Sastojci:
testo
600 g brašna za crni hleb
200 ml tople vode
200 ml toplog mleka
100 ml ulja
1/2 kašičice soli
1 kesica suvog kvasca
šaka bosiljka
šaka peršuna
2 čena belog luka
1 kašika zelenih maslina bez koštice
1/2 kašike kapara
3 kašike maslinovog ulja
100 g Salami ili čajne
1 kugla mocarele
nekoliko mini paradajza
Peršun, bosiljak, beli luk, masline i kapare iseckajte sitno. Dodajte maslinovo ulje i ostavite da se sve marinira i da se ukusi povežu dok pripremate testo.
Prosejte brašno u veću činiju, dodajte i sve ostale sastojke za testo. Prvo varjačom a kasnije rukama umesite testo. Ostavite da miruje oko pola sata. Premesite testo, pa ga razvucite na veličinu pleha za pečenje (od rerne). Pokrite testo krpom i ostavite ga da narasta 15 minuta. Nakon toga premažite testo pripremljenom marinadom, poredjajte salami i sitno iskidanu mocarelu, preko toga isečen paradajz.
Pecite u ugrejanoj rerni na 200 °C oko 25-30 minuta. Ostavite da se malo prohladi pa poslužite.
Recept za štampu
Odličan recept si izabrala!
ReplyDeleteBaš bi i ja mogla tako nešto da zamesim. Meni više paše za doručak jer uveče izbegavam testo. A znam da ovome ne bi mogla da odolim :)
ova korica odlicno izgleda, tako hrskava! =)) ja po obicaju ne stizem, ali nadam se necemu do kraja mjeseca (imam par dana odmora pa se nadam da cu stici)..
ReplyDeleteTo i ja radim kad hoću da testo ne podivlja, uzmem suvi kvasac :)
ReplyDeleteOdlično izgleda ta pogača, koja ovde više liči na četvrtasto isečenu pizzu :)
Prekrasno izgleda.
ReplyDeleteKorca je fantasticna, obozavam kad je tako krckava i tanka, lep si receptic odabrala.:)))
ReplyDelete