U prošlom broju Mezze-a smo vam pisali o '80. Tema mi je bila baš zanimljiva, a vidim da su i ostali imali puno toga da kažu i da podele dosta zanimljivih recepata. Skoknite do sajta i pogledajte.
Meni su izmedju ostalog asocijacija na '80 čupavci. Mama ih je baš često pravila, a mi smo ih voleli. Recept je iz njene sveske, sa tim što sam malo korigovala količine šećera. Ono što bih možda još korigovala je da stavim u smesu za umakanje slatku pavlaku, koja '80 nije bila dostupna (zašto?!). Mnogi se žale na količini testa u odnosu na fil, a to je lako rešivo pečenjem biskvita u malo većem plehu. Onda oni budu mali i upiju vise čokolade pa su sočniji.
Uvek sam mislila da su čupavci neka naša tvorevina. Kada sam počela da pišem blog i da malo vise obilazim strane blogove i sajtove otkrila sam da su čupavci ustvari poreklom iz Austarilje. Bilo bi jako zabavno saznati kako su stigli preko okeana i pola sveta do nas :)
Sastojci:
3 jaja
300 g
brašna
250 g
šećera
70 g
putera
2
vanil šećera
1
prašak za pecivo
Fil
300 ml
mleka
150 g
putera
150 g
čokolade
150 g
šećera
Oko
250 g kokosa
Umutite
jaja i šećer, mikserom. Dodajte otopljen puter pa postepeno dodajte brašno
prosejano sa praškom za pecivo. Sipajte testo u pleh 26x35 obložen papirom za
pečenje (ako želite manje i sočnije čupavce pecite biskvit u većem plehu) i
pecite na 180°C oko 20 minuta. Proverite čačkalicom da li je biskvit pečen pre
nego što ga izvadite iz rerne.
Mleko
puter i šećer otopite na ringli u manjoj šerpici. Dodati jte otopljenu čokoladu
i mešajte dok se masa ne postane ujednačena. Spajte u širu činiju i ostavite da
se malo prohladi.
Biskvit
isecite na jednake kocke, ako je potrebno odsecite krajeve. Uz pomoć dve
vljuške umačite kocke biskvita u čokoladni fila pa ih uvaljajte u kokos.
Čuvajte
čupavce u zatvorenoj kutiji da se ne suše.
Recept za štampu
i ja ih bas bas volim.. nedavno sam ih i ja radila =)) veliki su dio i mog djetinjstva =))
ReplyDeleteOvaj uvodi dio posta kao da sam ja pisala. Baš sam ih radila ovog vikenda, sestru djeli još pet dana do poroda pa si ih je poželjela. Prvo sam smanjila šećer na pola ali i dalje su mi bili preslatki a dok sam ih umakala u čokoladu prićčam, sa suprugom i objašnjavam mu ovaj dio o Australiji.
ReplyDeleteKoja slučajnost.