February 6, 2015

Čupavci





U prošlom broju Mezze-a smo vam pisali o '80. Tema mi je bila baš zanimljiva, a vidim da su i ostali imali puno toga da kažu i da podele dosta zanimljivih recepata. Skoknite do sajta i pogledajte.

Meni su izmedju ostalog asocijacija na '80 čupavci. Mama ih je baš često pravila, a mi smo ih voleli. Recept je iz njene sveske, sa tim što sam malo korigovala količine šećera. Ono što bih možda još korigovala je da stavim u smesu za umakanje slatku pavlaku, koja '80 nije bila dostupna (zašto?!). Mnogi se žale na količini testa u odnosu na fil, a to je lako rešivo pečenjem biskvita u malo većem plehu. Onda oni budu mali i upiju vise čokolade pa su sočniji.

Uvek sam mislila da su čupavci neka naša tvorevina. Kada sam počela da pišem blog i da malo vise obilazim strane blogove i sajtove otkrila sam da su čupavci ustvari poreklom iz Austarilje. Bilo bi jako zabavno saznati kako su stigli preko okeana i pola sveta do nas :)




Sastojci:

3 jaja

300 g brašna

250 g šećera

70 g putera

2 vanil šećera

1 prašak za pecivo

Fil

300 ml mleka

150 g putera

150 g čokolade

150 g šećera


Oko 250 g kokosa


Umutite jaja i šećer, mikserom. Dodajte otopljen puter pa postepeno dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo. Sipajte testo u pleh 26x35 obložen papirom za pečenje (ako želite manje i sočnije čupavce pecite biskvit u većem plehu) i pecite na 180°C oko 20 minuta. Proverite čačkalicom da li je biskvit pečen pre nego što ga izvadite iz rerne.

Mleko puter i šećer otopite na ringli u manjoj šerpici. Dodati jte otopljenu čokoladu i mešajte dok se masa ne postane ujednačena. Spajte u širu činiju i ostavite da se malo prohladi.

Biskvit isecite na jednake kocke, ako je potrebno odsecite krajeve. Uz pomoć dve vljuške umačite kocke biskvita u čokoladni fila pa ih uvaljajte u kokos.

Čuvajte čupavce u zatvorenoj kutiji da se ne suše.
Recept za štampu

 
Pin It Now!

2 comments:

  1. i ja ih bas bas volim.. nedavno sam ih i ja radila =)) veliki su dio i mog djetinjstva =))

    ReplyDelete
  2. Ovaj uvodi dio posta kao da sam ja pisala. Baš sam ih radila ovog vikenda, sestru djeli još pet dana do poroda pa si ih je poželjela. Prvo sam smanjila šećer na pola ali i dalje su mi bili preslatki a dok sam ih umakala u čokoladu prićčam, sa suprugom i objašnjavam mu ovaj dio o Australiji.
    Koja slučajnost.

    ReplyDelete