July 27, 2012

Piperada


Krajem juna je Olivera objavila recept za čokoladne palačinke u karamel kremu a uz recept i darivanje Metalac tiganja. Imala sam sreću da osvojim taj tiganj. Hvala puno Oliveri i Metalcu. Tiganj je vrlo brzo stigao i odmah sam ga isprobala pržeći jaja na oko. Ono što kod tih jaja volim je da ivica belanca bude fino hrska a da je žumance rovito. Ne uspevam baš uvek da izvedem to. Poenta je da tiganj i ulje budu dobrooo zagrejani i da se jaje nikako ne zalepi za dno. U ovom malom slatkom tiganju mi je to uspelo iz prve. Zagrejala sam tiganj, pa sam dodala ulje, a malo kasnije i jaja....Savršeno.

Piperadu sam još davno zapazila listajući Veliki Burdin Kuvar i stavila ga na neku moju to do listu. U startu sam mislila da ovaj tiganj isprobam praveći Oljine čokoladne palačinke, ali su me temperature i dugo stajanje pored šporeta odbile od te ideje. Moraće da sačekaju malo....nažalost.

Piperada ima sve što najviše volim od leta, a šunka i jaja joj daju sitost tako da smo imali kompletan ručak....Vrlo je slična satarašu, ali ipak drugačija. Recept sam nešto izmenila, začini su malo drugačiji kao i postupak priprema. U originalu se jaja pred kraj umešaju u povrće, na taj način pokupe ukuse jela. Meni se više dopala ova varijanta....



Sastojci:
za dve osobe

150 g šunke ili tirolske plećke
300 g paprike (crvene, zelene, žute...)
400 g paradajza
1 srednji luk
2 čena belog luka
ljuta paprika, po ukusu
1 grančica sveže majčine dušice ili 1/3 kašičice suve
4-6 jaja
so i biber po ukusu

Šunku i paprike iseći na duguljaste komade. Crni i beli luk sitno iseckati. U dublji tiganj sipati mlaz maslinovog ulja pa propržiti šunku. Izvaditi je i ostaviti da se ocedi višak masnoće. Na preostalom ulju pržiti crni luk i papriku, oko 10 minuta. Pred kraj dodati beli luk. Paradajz oljuštiti i iseckati na male kockice, dodati u tiganj, staviti začine, vratiti šunku pa sve zajedno dinstati na tihoj vatri još oko 30 minuta.



Zagrejati drugi tiganj sa malo ulja, ispržiti jaja na oko tako da žumance ostane rovito. Posoliti i pobiberiti jaja. Povrće rasporediti na tanjire pa preko njega staviti pržena jaja. Jaja ne morate pržiti posebno, možete ih pažljivo staviti u piperadu, poklopiti tiganj i dinstati dalje dok jaja ne budu gotova, kao što i stoji u orginalanom receptu.

Recept za štampu
Pin It Now!

16 comments:

  1. Jako mi se dopada ova ideja sa prženim jajima na oko jer ja to do sada nisam primenjivala. jesam kod pečenja u rerni ali ne i kad se kuva na plotni. Ovo mu dođe kao Bećar paprikaš sa mesom, super je i sigurno je zasitnija varijanta. Komad fete i puna kapa i više od toga. Prvi put čujem za izraz piperada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Piperada je Spansko jelo, kod nas i nije bas poznato pod tim imenom...

      Delete
    2. A da to, kao španski ratatuj. Meni je baš zvučalo kao dalmatinsko jelo.

      Delete
  2. Drago mi je da tiganj dobro radi svoj "posao" a i jelo već znaš da mi se jako dopada jer nešto slično sam i sama pravila... i jaje na oko mi je uvek draže nego onako umućeno unutra ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Radi tiganj :))))
      Jelo ovog tipa u ovom periodu ne moze da omane, paradajz mi tek sada ima pravi ukus i uzivam u njemu!

      Delete
  3. jako mi se sviđa ovaj obrok, a i tiganj! :)

    ReplyDelete
  4. Jelo sjajno izgleda... ne mogu da verujem ali ja ove godine jos nijednom nisam napravila becarac... Sto se tice tiganja jel' on ima neke specifikacije, jer vec danima pokusavam da pronadjem Metalac posudje koje hocu da kupim, al' nikako da se dogovorim sa sobom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja vec dugo ne mogu sa sobom da se dogovorim. http://www.metalacmarket.com/katalog/ecotava-ceramics Ovde pogledaj specifikacije, ovaj tiganj je iz Crystal linije ali im je ova nova i mislim bolja. I ja merkam jednu od tih...

      Delete
  5. jel to onaj tiganj sto se ne ljepi? =)))
    dobro izgleda taj dorucak!

    ReplyDelete
  6. Stvarno kao sataras, ali drugacije. Dopada mi se ova varijanta, i sigurno cu probati...
    Predivne fotke Sanja! :)

    ReplyDelete
  7. Ovo izgleda baš po mom guštu.. a muž će se morati prilagoditi :)

    ReplyDelete
  8. Baš mi se sviđa ovo jelo, i kombinacija s jajetom na oko :)

    ReplyDelete
  9. Volim pečenu papriku u ovakvoj kombinaciji. Siđa mi se što ima manje safta od bećarca i sataraša(daleko od toga da ih ne obožavam). Ako izostavim šunkicu, mogao bi da bude baš fina večera za nas:)
    Znam da se ponavljam al moram da se oduševim fotkama!:)

    ReplyDelete