July 17, 2012

Arroz con pollo - Riža sa piletnom



Arroz con Pollo/riža sa piletinom je tradicionalno jelo Latinske Amerike  sa Španskim korenima. Prvi put sam ga zapazila kod Neens, koja je jelo uočila gledajući Dekstera. Pomenutu seriju sam i sama skoro gledala pa sam ga se setila  i krenula da gledam recepte po netu. Najviše sam se bazirala na ovom i na ovom receptu, kombinujući ih. Dopada mi se ideja da se jelo sprema u rerni, ali sam zbog paklenih vrućina ipak odlučila da istu ne uključujem. Sledeći put...
Jelo me oduševilo. Što i nije neko iznenadjenje jer zaista volim sve vrste pilava i rižota, a paprike i paradajz su mi medju omiljenim povrćem. Šafran ovom jelu daje posebnu gorkastu notu, ako ga ne volite ne morate ga stavljati. Zarad boje umesto njega stavite malo kurkume (može se naći u prodavnicama zdrave hrane). Masline nisam dodala sve odjednom jer su mi draže sveže od kuvanih, a ipak ih treba staviti i u kuvanje, zarad ukusa. Od mesa sam koristila domaću piletinu koja je malo veća, pa smo muž i ja ovo ručali, a ja sam i večerala, a ostatak sam pojela sutradan. I bilo mi je žao što nema više. Ako pripremate ručak za četvoro ipak dodajte malo više mesa.
Piletina sa rižom je bila i tema kuVarijacija, nešto drugačiji recept ali pogledajte...




Sastojci:

2 veća bataka
2 veća krila

marinada
sok od 1/2 narandže
sok od 1/2 limuna
2 čena belog luka
so, biber

1 srednji ljubičasti luk
2 čena belog luka
380-400 g paradajza
1 veća crvena paprika (180 g)
160 g riže
1200 ml supe
2 kašike maslina punjenih paprikom
1 kašičica aleve paprike
1 lovorov list
prstohvat šafrana
1/3 kašičice čili paprike u prahu
so, biber po ukusu



Meso dobro poslite i pobiberite. U činiji pomešajte sok od narandže i limuna i dodajte zgnječen beli luk, stavite meso i pokopite posudu. Ostavite da se marinira u frižideru, preko noći ili barem sat vremena.
U dublji i veći tiganj sipajte mlaz maslinovog ulja, zagrejte pa pržite meso sa svih starna da porumeni. Izvadite meso iz tiganja i stavite ga sastrane. Smanjite jačinu rada ringle. Luk sitno iseckajte pa ga propržite, kada postane staklast dodajte mu sitno iseckan beli luk i dinstajte još minut dva. Zatim dodajte papriku sečenu na kockice i dinstajte još desetak minuta. Pardajz oljuštite i sitno iseckajte ( tupom stranom noža stiskajući predjite preko celog pardajza, tako ćete odvojiti kožu od mesnatog dela, ljuštite od sredine donjeg dela gde se obično nalazi ona crna tačkica ka peteljci. Ovo je  jednostavan način ljuštenja paradajza koji ne uspeva ako paradajz nije sasvim zreo). Dodajte u tiganj pa sve zajdno dinstajte dalje, kada se paradajz malo udinsta stavite grašak i polovinu maslina isečenih na kolutove. Na kraju dodajte rižu i mešajte. Kada riža postane staklasta nalite supom i redom stavljajte sve začine.


Smanjite ringlu na oko pola snage ili malo manje, poklopite tiganj ostavljajući malo otkopljeno i kuvajte 45 minuta do sat vremena. Po potrebi dolite još supe ili otklopite da višak tečnosti ispari. Jelo je gotovo kada se gotovo sva tečnost upila a riža kuvana. Na kraju dodajte i ostale masline isečene na kolutove, pa servirajte jelo.

Recept za štampu

Isprobala JovankaBaštovanka

Pin It Now!

23 comments:

  1. Baš tipična kombinacija za španjolsko govorno područje, i jako, jako fino :) Nisam spremala do sad pa mi je drago da si stavila recept, meni je ovo krasan ručak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam sada prvi put ovako, sigurno ću ponoviti, jako je ukusno!

      Delete
  2. Ja bih se radije odlučila za pećnicu: sve lijepo tutneš unutra i zatvoriš vrata kuhinje. Naviješ timer i baš te briga:) Kako se užasavam piletine, ovo nije klopa za mene, ali je definitivno za moje dečke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja bih Katarina da nisam morala da ostanem u kuhinji, mora i da se čisti ponekada :)))
      Ti si jedina osoba koju znam a da se užasava piletine, i po meni je to ok....oni što beže od crvenog mesa su već kliše...

      Delete
  3. Sjajan recept, obožavam i piletinu i sve vrste rižota, tako da ovaj recept odmah bilježim :) Fotografije su prelijepe!

    ReplyDelete
  4. baš divna ideja za ručak, jako primamljivo izgleda

    ReplyDelete
  5. Sjajno izgleda...ja piletinu obozavam ! Priprema u stvari lici pomalo na paellu...jel' tako? Ovo je za belezenje...
    Pozdrav
    p.s. dosadna sam kao stenica..: kada se ocekuje porodjaj?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisi dosadna, uopšte!
      Bebu očekujemo početkom septembra....i iskreno se nadam da će biti tada, ćerku sam porenela 11 dana...ništa teže nisam iskusila.

      Liči pomalo na paellu ali bih rekla da je nešto jednostavnije....

      Delete
    2. Auf...! znaci jos ce stonak da raste...! Ali bar ce biti Devica,to je dosta dobro (govori jedna rodjena 7 septembra)...
      Da, da...jednostavnije, ali lici....super je zzaista..!

      Delete
  6. Ovo je skroz moj ručak! Obožavam sve navedene sastojke!

    ReplyDelete
  7. Ja bi samo masline izbacila i onda bi mi to bio savršeni ručak jer volim piletinu i rižu!

    ReplyDelete
  8. Podsetilo me na paelju...ja bi pirinac jela svaki dan a safran je fascinantna biljcica! Volim ovakve predloge ya rucak!

    ReplyDelete
  9. Sigurna sam da bi mi se ovo jako dopalo, ali moj muz ne jede meso. A ne voli ni pirinac sem u sutlijasu. (Mene to mnogo nervira jer mi je pirinac omiljena namirnica). Napravicu jednom za mene i Icu. Marinada je posebno dobra!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja jako volim pirinač i baš često ga jedem,mada sam sutlijaš pravila dva ili tri puta, a sada se spremam da pravim neki kremasti puding od riže, tako mi deluje zanimljivije...
      I kod mene ima toga, neko jede ovo neko ono....počela sam da pravim sve, pa kome se svidja svidja, a kome ne uvek se nadje krompira....koji je meni postao jako dosadaaaan.

      Delete
  10. I mene je ovo jelo zbilja oduševilo! Kod tebe izgleda prekrasno, kao i uvijek :)

    ReplyDelete
  11. Super mi je kad se ti stari dobri recepti ponovo pojave na blogovima i super si ga odradila. Toliko ima divnih stvari na svim vašim blogovima da mi se zavrti u glavi kad pogledam to do listu, a još pride vidim da se i moj ukus za hranu znatno promenio od onoga što sam bookmarkirala pre dve godine. Mnogo sam se profinila, sad samo najbolje, jer mogu da biram od vaših super recepata.

    ReplyDelete
  12. Nadam se da jos odgovarate na ove stare postove? Koji pirinac ste korsitili? Bas za rizoto (arborio) ili neki drugi? Unapred zahvalna poodmakla trudnica.

    ReplyDelete