Napisati ovoj torti uvod uopšte nije lako, ne znam odakle da počnem, ni kako da završim. Recept je davno objavila Lana na Coolinariki, a Monika ga je malo preradila i objavila oko Nove Godine, zatim je tortu Tamara pravila za svoj rodjendan, taman da me poseti na nju. I nije bilo šanse da joj odolim!
U načelu nikako ne volim beze kore i kada sam rešila da je pravim bacila sam se u razmišljanje kako da ih zamenim. Stalno se lomim u smislu probaću ih ponovo, daću im šansu i uvek odustanem.... Lana i ja smo se neobavezno dopisivale tih dana pa sam nju pitala za savet koji biskvit da pravim. I ona mi predloži biskvit od belanaca preliven mlekom. Potražijm u maminoj svesci i pronadjem recept za Kapri tortu sa takvim korama. Savršeno se uklopilo. Kreme su jake ali preukusne a biskvit im daje kontrast i ublažava ih. Možda seldeći put probam da napraviom koru sa 7 ili 6 belanaca.
Svakako probajte ovu tortu, savršena je!
Sastojci:
biskvit
8 belanaca
170 g šećera
190 g brašna
200 ml toplog mleka
2 vanilin šećera
osnovni fil
5 žumanaca
120 g šećera
110 g gustina
1 l mleka
2 burbon vanilin šećera
200 g maslaca
fil od čokolade i lešnika
150 g crne čokolade
80 g seckanih pečenih lešnika
fil od kafe i bele čokolade
100 g bele čokolade
1,5 kašika instant kafe (Nescafé)
1 kašika ruma
šlag sa aromom kafe
300 ml slatke pavlake
1 vanilin šećer
1 kašičica instant kafe
Belanca umutiti u čvrst sneg, postepeno dodavajući šećer. Prosejati brašno pa ga polako umešati u sneg od belanaca. Obložiti papirom pleh od rerne i sipati smesu od belanaca, poravnati površinu. Peći u unapred ugrejanoj rerni na 160-180 °C oko 15 minuta, proveravajući pred kraj da li je biskvit pečen, poželjno je da ostane beo. U mlakom mleku razmutiti vanilin šećer pa preliti preko vrućeg biskvita. Ostaviti da biskvit upije mleko i da se ohladi.
Penasto izmiksirati žumanca, šećer i burbon vanilu. Dodati gustin i nekoliko kašika mleka zatim dobro promešati. Ostatak mleka staviti na ringlu i kuvati dok ne proključa. Dodati smesu od žumanaca. Kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. U ohladjenu kremu umešati penasto izradjen maslac. Podeliti fil na dva dela.
U jedan deo umešati otopljenu crnu čokoladu i seckane lešnike.
U drugi deo dodati rastopljenu belu čokoladu i instant kafu rastopljenu sa kašikom ruma.
Čvsto umutiti slatku pavlaku sa vanilin šećerom i kašičicom instant kafe.
Ohladjen biskvit podeliti na dva dela. Jedan deo staviti na tacnu pa premazati sa filom od tamne čokolade i lešnika, zatim staviti drugi deo biskvita pa premazati sa kremom od kafe i bele čokolade. Celu tortu prekriti sa šlagom sa aromom kafe.
Ostaviti tortu u frižideru da se hladi, najbolje preko noći.
Isprobala Ana
Recept za štampu
Torta izgleda baš dobro. Volim okus kave i čoklade tako u jednom kolaču. To je za mene dobitna kombinacija.
ReplyDeleteJa sam uvek vise za vocne kombinacije, zato me je ova torta toliko odusevila!
DeleteI mene privlaci ova torta... Moram ugrabiti vremena da ju napravim. Ali, ja cu ipak sa meni omiljenim beze koricama. :)
ReplyDeleteUh... ovo izgleda zaista božanstveno!
ReplyDeleteFotografije su ti predivne, mislim da su se te korice odlicno uklopile i svaki put me odusevi nova varijacija ove tortice, mislim da cu sledeci put nesto napraviti po vasim idejama.;))
ReplyDeleteKore su se bas dobro uklopile, hvala puno za savet :)
Deleteznam koliko je ovo dobro...savršena! Sviđaju mi se korice
ReplyDeleteIzgleda savršena fina i kremasta i u tvojoj izvedbi.
ReplyDeleteLjepotica kojoj ni ja nemogu odoliti.
Prekrasno izgleda.
ReplyDeleteSanjo, predivno, ali baš predivno izgleda! Prefino!
ReplyDeleteHvala, Majo :)
DeletePredivno izgleda tvoja verzija torte! Moram priznati da su ove kore od bjeljanjaca koje se prelijevaju mlijekom potpuna novost. Baš si me zaintrigirala. Morat ću ih isprobati. Drago mi je da si na kraju bila zadovoljna rezultatom!
ReplyDeleteKore su bas dobre, probaj! Za nekog ko ne voli preslatko idealne. Prave dobru ravnotezu sa filovima koji su prilicno jaki!
DeleteProbala sam dosta torti po tvojim receptima i uvek sam bila zadovoljna, volim kremasto ali ne preslatko i tesko....
Izgleda prekrasna :). I fotke :).
ReplyDeleteDa li mogu da se od sastojaka za biskvit ispeku dva u okruglom plehu (26cm)?
ReplyDeleteMoj okrugli kalup za torte je 24cm i navikla sam na njega, i mislim da bi kore bile predebele od ovih sastojaka, za 26 nisam sigurna. Probaj. Sastojci su u stvari na 1 belance 1 kasika brasna i 1 kasika secera.Ako budes morala da smanjujes kolicine.
DeleteIsprobala sam tortu, vrlo je ukusna i kremesta. Kore su meke i blage i zato se odlično slažu. Pokupila je pohvale. :) Hvala na receptu!
ReplyDeleteIzuzetno mi je drago da Vam se dopala torta! Hvala na poverenju i na javljanju utisaka!
DeletePozz
recept isproban uz male modifikacije. u fil je stavljeno 8 zumanjaca( nisam znala sta sa ona tri viska da radim) i krema je bila odlicna. i bilo je dosta da premazem cijeli kolac okolo tako da slatku pavlaku nisam ni stavljala, bilo bi previse.uskoro se opet pravi.
ReplyDelete