Ono što svakako izdvaja ove mini tartove su camebert i prženi brokoli. Gledajući novi kablovski program 24 kitchen kod, i ne baš simpatične, Angelique Schmeinck sam videla prženje brokolija. Ona preporučuje takav način pripreme kao brokoli sa sasvim drugim ukusom u odnosu na kuvani. I zaista je to nešto sasvim drugačije. Podseća negde na orašaste plodove, a onog klasičnog brokoli/karfiol šmeka nema uopšte. Probajte.
Ne znam zašto mi je Angelique toliko antipatična, gotovo odbojna. Kakav je vaš utisak?
Sastojci:
testo
250 g brašna
150 g maslaca
40 g pavlake
2 kašike vode
2 ravne kašike mlevenih oraha
1 ravna kašičica soli
nadev
100 g cvetova brokolija
200 g krem sira (krem maslaca)
2 jaja
1/3 manjeg praziluka
125 g camemberta
1 čen belog luka
1-2 kašike maslinovog ulja
šaka grubo seckanih oraha
so, biber
sušeni vlasac za posipanje (po želji)
Prosejati brašno na radnu površinu, u sredini napraviti malo udubljenje pa tu staviti vodu, pavlaku i so. Okolo staviti maslac nasečen na tanke listiće. Umesiti prhko tasto, početi od sredine postepeno zahvatajući sve više brašna. Pred kraj mešenja dodati mlevene orahe. Od testa oblikovati loptu, zamotati je u providnu foliju pa ga ostaviti u frižideru na pola sata, sat.
Brokoli oprati, osušiti i podeliti na male delove. U tiganju zagrejati maslinovo ulje pa dodati brokoli. Poklopiti tiganj i pržiti brokoli nekoliko minuta, vodeći računa da ne zagori. Kada brokoli omekša skolniti tiganj sa ringle i ostaviti poklopljeno sa strane. Umutiti jaja, krem sir i protisnut čen češnjaka, po ukusu posoliti i pobiberiti. Camembert iseći na male kockice. Praziluk iseći na kolutove.
Testo izvaditi iz frižidera, rastanjiti ga do željane debljine izmedju dva lista papira za pečenje, pa obložiti modlice za mini tart. Testo izbuškati viljuškom na nekoliko mesta pa vratiti u frižider na nekoliko minuta da se ponovo rashladi. Sipati pasulj (ili sl.) u modlice i peći u unapred ugrejanoj rerni na 180 °C 5-8 minuta. Izvaditi ih iz rerne, rasporediti po modlicama prvo smesu od jaja i krem sira, pa poredjati brokoli, praziluk, kockice camemberta i seckane orahe. Peću dalje u rerni 15-ak minuta ili dok ne dobije finu zlatno žutu boju.
Recept za štampu
Meni je sva pipkava i lickava, ako mogu tako da se izrazim! To guranje prstiju gde god stigne me izuzetno iritira... A da je umetnica, to jeste! Stvarno zena pravi cudo u onoj kuhinji :) Tartovi izgledaju bas lepo :)
ReplyDeleteI meni je mnogo antipatična. Ne znam da li me više iritira što uči ljude kako da na silu otvore dagnje koje se tokom kuvanja nisu otvorile ili što sve po kuhinji licka. Mini tartovi su divni. Baš po mom ukusu.
ReplyDeleteDivna kombinacija prhkog testa, neznih cvetica brokolija i mekog sira... ne pratim bas tako cesto 24 kitchen, ali mi je Rudolf nekako najsimpaticniji i njega rado gledam, ostali kuvari mi nisu toliko interesantni.;))
ReplyDeleteOno što Rudolf spremi i spoji jedno sa drugim, teško da bih ja probala,nemam pojma zašto ali mi se on uopšte ne dopada. Jednom sam gledala kako pravi lazanje sa crvenom cveklom...sjećam se kako je pravio tart, tijesto mu je bilo samo po ivicama pleha a na dnu nadjev bez tijesta:) A tek njegov osjećaj za dekoraciju jela, torti posebno :))) Što se Andjelik tiče ona mi je u početku djelovala izuzetno nezgrapno i antipatično, ali vremenom me je osvojila svojim fantastičnim kuvanjem i tim svojim majstorstvom kombinovanja , kuvanja i serviranja jela kupila me za sva vremena,sada sam njen vatreni fan! Moram ovdje dodati da sam izuzetno oduševljena i onom njenom lijepom kuhinjom :)
ReplyDeleteTart izgleda, malo je reći, prelijepo! Tako je elegantan sa lijepim bojama i savršenom kombinacijom ukusa sastojaka! I ja sam vidjela da Andjelik prži brokoli, vidjela sam da prži i spanać. Oboje sam planirala da isprobam, za početak isprobaću ovaj prefinjeni tart:)
kod mene nema a. ali zato je ovaj tart kao stvoren za mene!
ReplyDeleteMeni je Angelique super, volim njezine kombinacije ima tako dobre ideje. Samo mi je ponekad previše minimalistična i kako kaže Mila previše pipkava :).
ReplyDeleteOvaj tart zvuči i izgleda jako dobro! :)
Savršeno izgleda, a sastojci su baš kakve volim. Predjelo za hotel de luxe!
ReplyDeleteNi meni nije simpatičan, i meni smetaju ti njeni prsti koji su posvoda. Ali da je žena vrhunski obrazovana što se tiće kuhanaj i da ima izvrsnih ideja to stoji. Krasno izgleda.
ReplyDeleteSuper su mi ovi mini tartovi, baš po mom ukusu :)
ReplyDeleteTotalno po mome guštu! Ništa ne bi dodala i ništa ne bi oduzela, savršene su!
ReplyDeleteDivni tartovi! Bas mi je zanimljivo to przenje brokolija, probacu tako...
ReplyDeleteJa ni nemam TV, pa ne znam tacno ko je ona (mislim, pogledam ponekad 24 kitchen, kod mojih....) :)
Pozdrav!
Jao meni je ona nekako smešna ali u pozitivnom smislu. Rudolfa više volim, ne znam ni sama zašto. Što kaže Maja, kombinacije su mu čudne.Holanđani...
ReplyDeleteOvaj tart izgleda preukusno. Orasi i kamember nikad ne iznevere:) Hvala za ideju za pečeni brokoli. Probaću jer kuvani, i na pari i u vodi, ne volim baš nešto. Baš zbog tog karfiolastog ukusa.
Drago mi je da vam se tart svima svidja, zista je jako ukusan.
ReplyDeleteA što se tiče Andjelik ona je zaista obrazovana i talentovana, nema tu mesta sumnji. Ali njena mimika i kretanje, način na koji vrti namernice po prstima su meni nekako odbojni....šta znam ima ljudi koji tako deluju na mene...
Meni se bas niko od cele ekipe kuvara tamo nesto posebno ne dopada. Ja nisam minimalisticki tip uopste a sve njihovo mi deluje nekako tako. Mrva ovoga i onoga...
ReplyDeleteSvrati do mog bloga na "izazov" :)
Tart izgleda fenomenalno! Super su fotke, jer prosto mame...kao da taj neodoljivi tart baš čeka da ga gricnem.
ReplyDeleteČestitke i pozdrav:)
a koji ti je to krem sir?
ReplyDelete