Volim pijacu koja sa prolećem ozeleni i oživi. Salata, rotkvice, baby spanać, blitva pa i mlada keleraba. Kelerabu najviše volim da jedem sirovu, onako s nogu dok spremam ručak.... Najčešće je koristim u čorbicama, a ovakva kompletna jela (mada ovo može da bude i predjelo) su novost za mene. Ideju sam pokupila sa lista iscepanog ko zna kada iz Lise, na njemu su šest ovako čorbasto mesnih jela i verovatno ću spremati još nešto odatle. Recept sam izmenila i prilagodila svom ukusu i željama, unela sam malo kolorita i ljutine. Ovakva jela su vrlo zahvalna i zato što jako lepo možete uklapati namernice po stanju u frižideru i sezoni povrća.....
Sastojci:
za dve osobe
300 g kelerabe
200 g mesa, svinjski ili juneći but
4 mlada crna luka
1 mali crni luk
120 g cvene paprike, babure
180 g graška
500 ml povrtnog temeljca
1 manji krompir
2 kašike ulja
1/2 kašičice sušenog bosiljka
cayenne biber, po ukusu
so
Meso iseckati na kockice. Zagrejati ulje u šerpi pa pržiti kockice mesa. Luk i mladi luk sitno iseckati, odvojiti sa strane zeleni deo mladog luka. Kada je meso porumenelo sa svih strana dodati mu luk i papriku iseckanu na male komade i pržiti dalje, često mešajući. Dodati kelerabu i krompir iseckane na kockice, pa grašak i zeleni deo mladog luka. Dinstati minut dva, pa zatim naliti temeljcem. Kuvati dok povrće ne omekša, dvadesetak minuta. Pred kraj dodati začine po ukusu.
Isprobala Jelena
Recept za štampu
Kakav prolećni udar:) divno izgleda! mislim da bez tih kockica mesa će isto biti jako fino:) keleraba je super a totalno zapostavljena kod nas.
ReplyDeleteSigurno bi bilo super i bez mesa! Slazem se da je keleraba skroz zapostavljena, nepravedno!
Deletekod mene, nazalost, koleraba ne postoji, a volim je jako!
ReplyDeleteBas tuzno...
DeleteDivno proljetno jelo, prekrasno izgleda. Obozavam ovakva jela.
ReplyDeleteHvala
DeleteI ja kelerabu i karfiol mogu da jedem isključivo žive.
ReplyDeletePri pogledu na tvoje jelo, pala mi je na pamet misao "sve proste stvari su genijalne". Zaista jeste - jednostavno, a dekorativno i sigurna sam - ukusno.
Jako je ukusno, moze malo vise i da se zaljuti po zelji...
DeleteNikad nisam probala korabicu, a servirano jelo izgleda jako lijepo
ReplyDeleteJa sam korabicu do sada jela onako kao jabuku, baš je volim. Nisam ni znala da se može iskoristiti za juhu ili neko varivo poput tvojeg. Zaista sam oduševljena! Slike su predivne Sanjo!
ReplyDeleteKrasno šarenilo!!
ReplyDeleteI ja volim proljeće na placu.Krasno proljetno varivo.
ReplyDeleteNikada nisam znala kako da kelerabu uvrstim u kuhinju. Nekako uvek sam je izbegavala i svrstavala u ukuse plavog patlidzana ili prokelja koji jedino mogu da mi budu ukusni ako se spreme da ja jedva osetim njihov ukus. Ali ovo cu probati, jer sve ostale namirnice volim, pa mozda mi se uz njih dopadne :)
ReplyDelete