Ovaj Jelenin recept svakako treba probati. Ako i niste ljubitelji sočiva i sličnih čorbi obavezno mu dajte šansu. Ukus čorbe je bogat, a posebno je zanimljiva nota koju daje aceto balsamico. Boja samog jela i nije baš najprivlačnija na svetu, ali je u mnogome popravljena šarenilom i odličnim ukusom grilovanog povrća....
Sastojci:
200 g zelenog sočiva
2 čena belog luka
1 litar mesnog temeljca
200 ml paradajz soka
1 kašika iseckanog lišća celera
lovorov list
1 kašičica suvog origana
1 kašika putera
1 kašika ulja
1 manji celer
2 velike šargarepe
1 koren peršuna
1 manji krompir
1 kašika aceto balsamica
so i biber, prema ukusu
Korenasto povrće iseći na kockice, posoliti, preliti sa malo maslinovog ulja, dodati mu čen belog luka i peći na 220 stepeni u plehu od rerne koji ste obložili papirom za pečenje. Peći dok povrće ne dobije hrskavu koricu. Povremeno povrće promešati vodeći računa da je uvek složeno u jednom redu.
Sočivo oprati u hladnoj vodi. Na puteru i ulju propržiti iseckan beli luk, pa dodati sočivo, list celera i lovorov list, a zatim naliti temeljcem. Kuvati oko 30 minuta tj dok sočivo ne omekša. Skloniti sa ringle, odvaditi deo sočiva u zrnu a ostatak izblendirati. Doliti paradajz sok i po potrebi još temeljca (do željene gustine). Vratiti cela zrna sočiva i dodati pasiran grilovani beli luk, pa prokuvati sve još malo. Do soliti i pobiberiti po ukusu. U gotovu čorbiu staviti aceto balsamico i origano. Servirati u tanjire ili činije pa na vrh dodati grilovano povrće i sitno naseckano lišće peršuna ili celera.
super izgleda! a sta ti dodje taj aceto balsamico i mesni temeljac?
ReplyDeleteAceto balsamico je vrsta vinskog sirceta, a temeljac je klot supa, od povrca ili mesa, domaca ili od kocke...
DeleteMnogo mi se dopada slika sočiva u kesi. I čorba deluje odlično, ja sam pravila par puta klot sočivo sa paradajz sokom i vodom, i takvo je dobro, nekako pasuljasto, a ovako deluje još i osvežavajuće.
ReplyDeletePozdrav!
Meni je ovo drugi put da pravim socivo i jako mi se svidelo. Meni i nikom vise u kuci :(
DeleteSlika je i meni bas ok, tonovi su malo ujednacani ali sve deluje ok...
Odlično izgleda a sigurno je super i okusom.
ReplyDeleteJeste, ukusno je!
Deletestvarno je krasna
ReplyDeleteHvala!
DeleteOdlično izleda, šteta što moj suprug ne voli ovakve stvari
ReplyDeleteNe voli ni moj....skuvala sam pola mere i sve sama pojela!
DeleteSanja, kako ti to lepo fotkaš. Evo sad primeti recept, nešto ne mogu da se svrtim oko bloga u poslednje vreme pa mi je dosta toga promaklo. Osim što ga ovako volim, bogatog, meni j i omiljen najobičniji skuvan u vodi na malo proprženog belog luka i samo so kao dodatak, onako klot, klot.
ReplyDeleteHvala! Ni ja uposlednje vreme ne stizem da pratim blogove koliko sam navikla :(
DeleteJos nisam pravila klot socivo, ali mi se ovako bogato sa povrcem bas svidja....
Ovo jelo je fenomenalno i ti si ga super napravila i fantastično fotkala... Sočivo u kesi je zaista prelepa fotka a i ove posudice su mi cool... ma sve mi se sviđa :)
ReplyDeleteHvala!
DeleteFantastične fotografije! I ja sam preko Jelene upoznala sočivo i vrlo mi se dopalo. Ove činijice (ili šerpice?!) su ti čista poezija - ni svi svetski stilisti ne bi uspeli da bolje uklope jelo i posuđe - bravo!
ReplyDeleteHvala, drago mi je da ti se svidjaju fotke!
DeleteCinijice sam kupila u sve "za dolar" za 120 din po komadu :)
Trebalo bi probati jer izgleda fantastično!!! :)
ReplyDeleteMeni su juhice i čorbice fantastične :). Volim i sočivo, puno. Trebat čemo probati!
ReplyDelete