Slatke, male, izvrnute tortice.....
Zamislila sam naravno da keks/krekeri budu na dnu. Ali pošto nemam male kalupe kojima se skida obruč upotrebila sam keramičke posudice za pečenje. Dok sam ih pravila mislila sam da ih prvo prevrnem na jedan tanjir, pa na drugi i tako dobijem keks kao bazu. Kada sam prvu vadila iz kalupa shatila sam da je to em bespotrebno, pošto je sloj keksa tanak, em da rizikujem da sve zgnječim i razmažem. Ostavila sam ih napoako. Vi ako imate kalupe sa obručem možete ih napraviti sa pravilnim redosledom.
Krem maslac mi je jedan od omiljenih mlečnih namaza, i ranije sam ga koristila u recptima i iz komentara sam shvatila da ga nema suda. To je krem sir sa aromom maslaca, ako nemate taj stavite krem sir koji inače koristite.
Ako želite više kolorita i uočljiviju razliku u slojevima slobodno fil sa sušenim vratom ( ili pečenicom, vrat koji sam ja kupila jedva da je bio prošaran masnoćom pa mi je odgovarao) izbledirajate. Smesa će postati blago crvenkasto rozikasta. Meni je nakako bila bitnija tekstura.
Fino predjelo za neki svečaniji ručak ili večeru...Ili snek uz dobru knjigu :)
Svima koji slave Božić želim srećan praznik!
Sastojci:
za 10 tortica
170 g slanih krekera (Jaffa Tak)
100 g maslaca
1 ravna kašičica soli belog luka
250 g krem maslaca
250 g krem sira
220 g feta sira
200 g pavlake
60 g maslaca
120 g suvog vrata
50 g očišćenog pistaćija
2 kašičice sušenog vlasca
1 kašika peršuna
200 ml pavlake
100 ml slatke pavlake
1-2 kašike seckanih pistaća
Krekere samleti u blenderu. Maslac otopiti pa ga dodati samlevenom keksu, staviti so belog luka. Mesiti rukama dok se ne dobije ujednačna smesa. Ostaviti da se hladi u frižideru.
U dubljoj činiji izmisksirati omekšao puter. Dodati mu fetu, obe vrste krem sira i pavlaku. Miksirati dok sve ne postane ujednačena smesa bez grudvica. Podeliti dobijeni fil na dva jednaka dela. U jedan deo umešati sitno naseckan suvi vrat a u drugi deo naseckane pistaće, sitno seckani peršun i vlasac.
Keramičke posude prečnika 8 cm obložite providnom folijom. U svaku dodajte jednu i po ili dve kašičice smese od keksa. Dobro utisnite prstima i izravnajte. Stavite fil sa seckanim suvim vratom, da bude puno malo više od polovine posude. Dobro izravnajte kašičicom vodeći računa da je smesa svuda dobro rasporedjena, da nisu ostale rupice. Preko stavite smesu sa pistaćima pa ponovo izravnajte. Ostavite da se hladi preko noći ili najmanje 4-5 sati.
Svaku posudicu stavite na kratko u vruću vodu pa pervrnite na tanjir za serviranje. Ako tortice ne ispadnu same lagano i polako povucite krajeve providne folije. U manjoj činiji razmutite pavlaku i slatku pavlaku, pa svaku torticu prelite sa malo te smese. Po vrhu pospite seckanim pistaćima.
Recept za štampu
baš simpatićne tortice i meni je ovako ljepše da je keks na vrhu
ReplyDeleteU presjeku izgleda kao bogati sendvič. Sviđa mi se.
ReplyDeleteDraga Sanja tebi i tvojima želim srećan Božić. Ja obožavam ovakve stvari, tj. sve što može da ide kao individualna porcija i da je dekorativno. Možda ljudi kod nas krem maslac poznaju kao Vajkrem više nego krem maslac. Često tako ređam u čašama,a imam i recept za neku salatu paprika u čaši koje se zatvore gore sa suvim vratom, pa se sve okrene. Odlična ideja. Pistaći su super dodatak. Čaše su sasvim ok za ovakve stvari, pa i kalupi ne trebaju. Mogu i dna flaša od Cole da se seku, ali uvek to zaboravim.
ReplyDeletedraga Sanja, sretan Božić. Ovo odlično izgleda, dekorativno i jako ukusno. Krem maslac nisam nikada probala
ReplyDeleteSretan ti Božić!!! :) Prekrasne su tortice!!!
ReplyDeleteMeni se baš sviđaju ovako naopačke :) I sastojci su mi predivni, vjerujem da je jako ukusno!
ReplyDeleteTebi i tvojoj porodici želim srećan Božić.
ReplyDeleteTortice su ti jako dekorativne i u prvi mah sam pomislila da su slatke... super!
Savršeno! Bilježim recept!
ReplyDeleteTortice su vrh!
ReplyDeleteSrecan vam Bozic!
Da znas da mi se svidjaju ove tortice, sastojci, izgled, bas su simpaticne i pravi delikates!:)))pozzzz
ReplyDeleteJelena, mislim da vajkrem ima drugi ukus, krema maslac je vrh. Ja ga koristim i za čizkejk, onaj nepečeni.
ReplyDeleteSanja, ovo ti je tako slasno da nemam reči. I super servirano!
Tortice su prekrasne, izgledaju jako dekorativno a ne sumnjam da su i famoznog ukusa!
ReplyDeletePusa:)
Tortice predivne. Veliki pozdrav
ReplyDeletedivna prezentacija..ja sam za slavu pravila jako slicno po Laninom receptu uz dodatak oraha ,moram priznati da su mi se jako dopale i servirane pojedinacno su pun pogodak !!!!!!
ReplyDeletepozdrav! odusevljena sam ovim receptom. Sta mislite, da li bih mogla da napravim vecu tortu, odnosno, da pokrijem dno veceg kruznog pleha celom masom od keksa , da li ce se moci seci? Hvala! Marina
ReplyDeleteDrago mi je da Vam se dopada recept... Nisam yaista sigurna kako ce se drzati fil i da li ce moci da se lepo sece. Ako se odlucite za tu varijantu mozda ne bi bilo lose da ubacite pola zelatina u smesu...pripremite zelatin prema uputstvu sa kesice, kada nabubri polovinu otopite u maloj serpici na tihoj vatri pa ubacite u pripremljen fil. Dobro promesajte pa onda nafilujte tortu...
DeleteJavite utiske, obavezno
Pozz
Recept je savrsen !
ReplyDeleteTako dobar i ukusan zalogaj nisam skoro probala. Preeefinooo :)
Hvala,
Gaga
Hvala Vama na poverenju i probanju recepta!
Delete