January 12, 2012

Pečenje sa zelenim biberom i prelivom od pečenog belog luka


Da, da znam da je vreme za djete uz neke salate i hranljive čorbice. Ali žao mi je da ovaj recept (i još neke ) ostavim da zauvek čuči u draftu.  Zaslužuje svojih pet minuta. A ako ga ne objavim sada biće zauvek zarobljen u memoriji mog kompjutera.

Da li ste probali pečeni beli luk?
Ako niste obavezno to nadoknadite. Savršen je.


Sastojci:

1. 700 g svinjske plećke
500 ml mesne supe
1 kašika zelenog bibera
krupna morska so
1-2 velike glavice belog luka
1 kašičica sušenog vlasca



marinada 

3-4 kašike ulja
1 kašika senfa
2 čena belog luka
so, sveže samleven zeleni biber

U veću činiju staviti sastojke za marinadu, beli luk samo zgnječiti, pomešati ih viljuškom. Uvaljati meso sa svih strana u tu smesu i ostaviti prekriveno providnom folijom u činiji preko noći. Po potrebi marinadi dodati još ulja.
Izvaditi meso iz paca i ocediti ga, zatim čvrsto uvezati kuhinjskim kanapom da dobije formu. Zeleni biber grubo zdrobiti ili jako krupno samleti. Utrljati biber u meso. U velikom tiganju (ili posudi u kojoj će se meso peći) zagrejati ulje pa propržiti meso sa svake strane  da porumeni.U posudu za pečenje, usuti supu pa staviti rešetku. Glavicu belog luka očistiti od spoljašnjih slojeva ljuske, ali vodeći računa da svaki čen ostane u svojoj opni, odseći gornji deo luka da se vidi svaki čen, pa luk malo posoliti i preliti sa maslinovim uljem.



Staviti meso na žicu u posudu za pečenje, a luk pored. Peći meso sat do sat i po, na 200 - 220°C, često ga prelivajući tečnošću sa dna. Luk izvadite posle četrdesetak minuta. Kada je pečeno, meso izvaduti iz rerne i ostaviti da se ohladi. Procediti sok iz posude za pečenje. Odliti višak masnoće a komadiće bibera sačuvati za posluženje. U šerpicu stavit sok, izgnječen pečeni beli luk i vlasac pa dodati kašičicu gustina da se sos zgusne.
Meso iseći na šnite. Služiti hladno uz topao preliv ili po želji i meso zagrejati.

Recept za štampu
Pin It Now!

16 comments:

  1. Negde sam videla taj pečeni beli luk, nikad probala, a zvuči mi super taj sos.

    ReplyDelete
  2. Dobro je da si objavila recept i zasluzuje da ugleda svetlost dana, a taj peceni luk je tako fotogenican, moracu jednom da napravim.:)

    ReplyDelete
  3. I ja sam tek nedavno otkrila lepotu pečenog luka.Sad ga koristim svuda.Probaću i tvoj recept.

    ReplyDelete
  4. Ovo je odlično - mnogo lepo izgleda, a rado pečem svinjsku plećku, pa bih da je probam i na nešto drugačiji način. Da li može da se "popravi" link za štampu, da mogu da spremim receptić za pravljenje? Hvala. :-)

    ReplyDelete
  5. Koje divno jelo! Baš mi je drago da si ga objavila.
    Pečeni češnjak sam probala i oduševila se, radila sam juhu s njime.

    ReplyDelete
  6. Ovo je bas pravi gurmanluk! :) Predivno jelo koje obecava mnogo dobar ukus...

    ReplyDelete
  7. O da, pečeni češnjak je fantastičan, a marinada za meso mi je jedna od omiljenih. Često korstim senf u marinadama, pogotovo sa svinjetinom. Sjajan recept i predivna prezentacija.

    ReplyDelete
  8. Baš deliciozno ! Odlično pečenje i odlična kombinacija. Češnjak na žalost ne smijem jesti, ali rado bih ovim počastila nekoga od prijatelja koji vole češnjak i uživaju u dobroj hrani. Super izgleda !

    ReplyDelete
  9. Ovo izgleda kao prava gozba, fenomenalno! Pečeni češnjak naprosto obožavam, sve pohvale za ovo divno jelo!

    Pusa i pozdrav:)

    ReplyDelete
  10. Opa, u tebe je prava gozba! Ja rado zamišljam da sam sada za tvojim stolom, samo ne znam da li bi se prvo smistila kod ovog bijelog luka ili ovog pečenja u marinadi... Kraj oboje :) Tako divna prezentacija :)

    ReplyDelete
  11. Ovo je pravi kulinarski dozivljaj. Super izgleda.

    ReplyDelete
  12. au, mrak!
    odlična marinada, pa pečenje, pa pečeni češnjak...divota!

    ReplyDelete
  13. Beli luk sam pekla puno puta i svi kod mene ga obožavaju a i meso i sve mi se jako dopada.

    ReplyDelete
  14. vidjela sam na više mjesta pečeni češnjak i stalno si mislim napraviti, ali još čeka
    ovo sve ukupno što si napravila mi se jako sviđa

    ReplyDelete
  15. Apsolutno sam odusevljena i receptima i fotografijama! Ja sam bloger pocetnik i jako mi je drago da sam se pridruzila ovoj maloj zajednici food blogera! Veliki pozdrav!

    ReplyDelete