September 6, 2011

Pileće belo meso sa karmelizovanim lukom



Krečenje je najnaporniji kućni posao bez obzira što ga ustvari majstori obavljaju. Ono što ide posle je najgore. Moram svoj "nosić", a za njim i krpu da gurnem u svaki pa i najskriveniji kutak stana. Sve da obrišem i operem. A o gomilama stavri koje treba vratiti na svoje mesto ili im pronaći isto da ne govorim...Odakle nam uopšte sve te stvari? ...ali još malo pa sam završila.....Totalno sam smalaćena do duše, al skoro pa gotova! Posle ću da uživam u mojim divnim novim pastelnim bojama.

No, da predjemo na kuvanje. Evo još jednog recepta iz drafta.



Osnovna ideja mi je bila da povežem blag ukus mesa i arotatičnost karmelizovanog luka. Da bi sve to učinila zaniljivijim dodala sam malo tabasco sosa u slatkast luk. Pileće belo meso sam odavno prestala da sečem pretanko i onda još dodatno da ga stanjujem lupanjem. Mislim da je mnogooo bolje kada su šnicle debljine oko 1 cm, malo marinirane, pa onda dalje pripremljene prema izabranom receptu. Količinu tabasco sosa prilagodite ukusu i ljutini sosa, mislim da nisu baš svi jednako ljuti.



Sastojci:
za meso:

1 pileće grudi, srednje veličine
 1 dl mleka
prstohvat đumbira u prahu
so i sveže samleveni biber

za karmelizovani luk:

500 g ljubičastog luka
2 kašike maslinovog ulja
2 kašičice žutog šećera
1 kašičica tabasco sosa
 so, sveže samleven biber



Pileće grudi odkostiti pa meso iseći na šnicle oko 1 cm debljine. Svaku šniclu posoliti i pobiberiti. Mleko sobne temperature pomešati sa đumbirom pa preliti sa njim šnicle. Ostaviti oko pola sata-sat da meso omekša. Nakon toga ocediti višak mleka i blago posušiti svaku šniclu paprinim ubrusom. Ispeći šnicle na grill (ili običnom) tiganju. Vreme pečenja prilagodite svom ukusu, samo vodite računa da u sredini bude meso pečeno.
Dok se meso marinira pripremite luk.

Očistite i isecite luk na tanka rebarca pa dinstajte na zagrejanom ulju 3-4 minuta. Dodajte ostale sastojke i dinstajte dok se sve lepo ne karmelizuje i luk  ne postane staklast.

Na tanjire stavite prvo šnicle pa luk preko njih.
Kao prilog sam poslužila pečenu šargarepu, koju sam prelila sam malo maslinovolg ulja i sa suvim peršunom i pekla u rerni dok nije lepo porumenela.

Verzija za štampu
Pin It Now!

9 comments:

  1. Kako kažu, pustiš majstora u kuću pa ga nikad ne možeš isterati. Ja sam skoro imala napad sklanjanja svega što je bespotrebno, da površine mogu da se briššu u jednom cugu, bez pomeranja stvari. Nešto u kontejner, nešto pored kontejnera da uzme ko hoće, a deo sam lepo spakovala. Toliko se stvari nakupi godinama a deseti deo koristimo. O odeći i da ne pričam.
    Piletinu u svim oblicima volim, a luk karamelizovani ti je sjajan.
    ps jedva čekam Adu, samo da mi se sve uklopi kako treba, a mislim da hoće. Jedino ne znam hoću stići da ispečem što sam mislila i da stignem u 10.

    ReplyDelete
  2. Krasno ti izgleda ovaj ručak!!

    Mi smo isto ovo ljeto farbali. I dobro kažeš, farbanje je bezbolno, ali micati namještaj, poslije ga opet vraćati i sve očistiti je užasan posao.

    ReplyDelete
  3. I ja sam mrzila krečenje iz dna duše sve do ove godine.Našli smo novog majstora koji ne samo da ništa nije zaprljao nego je svaku stvar vratio na svoje mjesto. Obožavam ga.

    ReplyDelete
  4. Zato ja sama krečim:) Ozbiljno, ima tome više od deset godina. Šta mi treba, ja to sama i bum-bam gotovo. Niko mi ne veruje da ja to radim, al' šta me briga, bitno da je posao odrađen i da je rezultat svima po volji.
    Piletina mi deluje fabulozno. Ja baš ovakve kombinacije gotivim, mada moram priznati da takav luk(ac) još probala nisam... ali me sve vuče na neku slast, mmmmljac-mmmljac:)

    ReplyDelete
  5. Odlican recept!!! :)
    A sto se tice krecenja - i mi sami krecimo. Ali slazem se sa tobom. Samo krecenje je laksi deo posla. Ono posle je stvarno blagi uzas! Ali bar nakon toga uzivamo (neko vreme) u svezini novih boja... :)

    ReplyDelete
  6. Krecenje i mene ceka ovaj mesec, a kada razmisljam o istom mislim samo o finalnom proizvodu i kako ce nam biti lepo kada sve sredimo.

    Karmelisan luk sam radila jednom, malo drugacije i odlican je dodatak. Sad si me podsetila i moracu ga raditi opet ovih dana. Super ti je klopa!

    ReplyDelete
  7. Rucak za pet plus, ovo bih sve rado probala...a znam koliki je to posao kad su majstori u kuci/stanu, i tek posle kad oni odu pocinje pravo sredjivanje, verujm da ce vam sve biti fino kad zavrsite.;)) p.s. Nale, imacu te u vidu kad sledeci put budemo kreceli, hihih... eto, samo da ti se javim na vreme!;D

    ReplyDelete
  8. O krečenju i svemu što uz to ide bolje da ne razmišljam ali klopa ti je super, pravila sam nešto jako slično i zaista je fantastično.

    ReplyDelete
  9. Nama je prijatelj sve pokrečia i stvarno smo bili prezadovoljni :) Iako, stan je tada bia bez vrata i parketa pa nisam morala ništa prati, ali virujen da me u budućnosti i to čeka...
    Šta se tiče recepta moram ti priznati da ljeti ovo obožavam, brzo je gotovor i imaš divan prilog u kokicu :)

    ReplyDelete