Hoce li prolece uskoro!?
Molim vas, ako moze malo brze. Dosta mi je zime...grrrrr
Cini mi se da mi ovo godisnje doba nikada nije teze palo. Gripe i zatvoren prostor su mi dosli preko glave....no da ne kukam....ima i neceg dobrog u svemu tome...kuvanje i fotografisanje hrane :)
O kilogramima cemo kada prolece stigne :)
Znate vec svi za Ajme koliko nas je... jednu od nekoliko nasih igrica koju je osmislila Snjezana a ovog meseca nam je domacica Aleksandra a tema koju nam je zadala je med. Pa evo mog prvog recepta na tu temu, a pripremila sam ih jos dva tri...
Sastojci:
4 kruske; viljamovke npr.
2 dl kvalitetnog suvog belog vina
1 dl vode
sok 1/2 manjeg limuna
2 kasike meda
1 kasiku zutog secera
1/2 kasicice djumbira u prahu
1 kesicu vanil secera
100g crne cokolade + kasika ulja
cca 2 velike kasike krupno nascekanih orasastih plodova (badem, orasi i lesnici)
Kruske oljustiti pa im odseci vrh sa peteljkom, koji cemo kasnije vratiti, ako je potrebno odesci donji deo kruske tek toliko da moze da stoji uspravno. Krusku uzduzno pazljivo preseci a onada joj izvaditi semenke kasicicom. U siru serpu staviti vino, vodu, secer, vanil secer, med, sok od limuna i djumbir. Poredjati kruske i kuvati na laganoj vatri dok ne omeksaju, ali ne previse, moje su se kuvale oko 3-4 minuta nakon sto je tecnost prokljucala. Izvaditi kruske i ostaviti ih na tanjiru da se hlade. Tecnost u kojima su se kuvale ostaviti na vatri i kuvati dok se preliv ne reducira. U medjuvremenu iseckati orahe i rastopiti cokoladu uz dodatak jedne kasike ulja (ili komadic maslaca) na pari, pa ostaviti posudu u kojoj je cokolada i dalje iznad posude sa vodom, da drzi toplotu cokolade. Naci svakoj polovini kruske odgovarajuci par, pa u jedno udubljenje koje je ostalo nakon vadjenja semenki staviti po kasicicu orasastih plodova, krupno seckanih, preko njih staviti malo preliva od meda i vina a nesto preliva premazati preko ostalog dela kruske, ne puno tek toliko da se polovine lepo zalepe jedna za drugu. Spojene kruske poredjati na tacnu i preliti ih prelivom pa posuti orasastim plodovima, ostaviti ih da se malo ocede. Prebaciti ih na tanjirice i preliti cokoladom (ako treba ponovo je zagrejati pre prelivanja). Mogu se sluziti i toplo i rashladjene u frizideru.
Verzija za stampu
Predivne su!!
ReplyDeleteBas mi se dopada!
ReplyDeleteBaš su krasne ove kruškice :===
ReplyDeleteIzgledaju bozanstveno, a narocito mi se svidjaju ove peteljkice oblivene cokoladom, super!
ReplyDeleteJu! Je l moguce ovo? Je l moguce da je ovo 100-ti recept koji sam danas procitala i pozelela da ga sutra probam? Ajme, trebace meni mnooogo visoka plata, vidim ja :)
ReplyDeletePredivne su kruskice!
Kruskice su predivne! Odlicna ideja :)
ReplyDeleteOdlican recept i divne fotke!
ReplyDeleteJa sam ona od retkih kojoj zima odgovara za topljenje kilograma. Jedem narandže koje su sada jeftine kao luda, a kad dođe proleće ostanem željna voća pošto je sve tako skupo.
ReplyDeleteNisam još kruške pijane jela ali mogu zamisliti kakav je divan ukus. Ova čokolada je divan dodatak.
Eh, a meni je dosta ljeta :-)
ReplyDeleteOvaj desert se idealno uklapa na ovakve vrucine. Volim ovakve jednostavne i osvjezavajuce desertice.
I meni je baš dosadila ova zima, a ja još i volim zimu. Zbilja se nadam da će uskoro proljeće, da nam sunce malo napuni baterije. :)
ReplyDeleteBez obzira na vrijeme ovakvi deserti mi uvijek izvuku osmijeh na lice, a želudac mi zakruli.
Zbilja ove kruške izgledaju neodoljivo privlačno. :)
ove kruške su odlična najava proljeća.. koje je tu na vratima.. svima nam je dosta ove zime bojim se..
ReplyDeleteČisti užitak u ovim kruškama i savršen kraj nekog obroka, jedino što bi ja izbacila đumbir, jer ga baš i ne volim! Odlično!
ReplyDelete