February 26, 2011

Prhke kiflice sa bademom i medom


Bas sam inspirisana medom, koji je tema za ovaj mesec u igri Ajme, koliko nas je! koju je osmislila Snjezana a domacica je Aleksandra, imala sam u planu jos jedno jelo sa njim, mimo ovih kiflica, al nikako necu stici, no moze to i bez igre.
Ovakvi keksi/ kiflice su meni omiljeni kolaci. Nista specijalno, nista pompenzo. Jednostavno prhko testo i orasasti plodovi.....



Sastojci:

320 g brasna
100 g mlevenih badema
160 g maslaca/margarina
50 g meda + oko 3 kasicice
1 jaje
30 g secera
1 kesica vanilin secera
cca 60 g smedjeg secera



Od brasna, secera, vanilin secera, maslaca isecenog na listice, jajeta, badema i 50 g rastopljenog meda umesite glatko testo, oblikujete ga u kuglu pa ga zavijete u strec foliju i ostravite pola sata u frizideru. Posle toga testo premesite i podelite na manje delove od kojih napravite male valjke i onda ih secete na oko 6 cm duzine i oblikujete kao polu mesece/ kiflice. Oblikovane kiflice redjati u pleh postavljen papirom za pecenje. Peci na 175 stepeni oko 15 minuta. Rastopite u mikrotalasnoj tri kasicice meda i jos vruce kiflice premazite njim, pa ih uvaljajte u smedji secer. Ostavite ih da se skroz ohlade i dobro osuse.

Verzija za stampu

Pin It Now!

8 comments:

  1. Božanstvene su!! Jednostavan i sjajan recept!!

    ReplyDelete
  2. Jako lijepo izgledaju, a fotke su prekrasne.
    Kako volim osjetiti med u keksima uopće ne sumnjam da bi mi se i ovi jako svidjeli. :)

    ReplyDelete
  3. Ovo mi je posebno interesantno, sjajne kiflice. Šalica finog čaja i kiflica s medom, savršeno.

    ReplyDelete
  4. Kao mala nisam volela ove kolače, a sad znam da ih cenim. E da nema jajeta mogao bi da ide u kategoriju posnih kolača. Badem da prefini ukus kolačima.

    ReplyDelete
  5. Divno izgledaju! Jako lijepe fotke i recept koji su sigurno isprobati...

    ReplyDelete