Ovo jelo bi u stvari trebalo da se zove Brudet na Kaprijanski, ili sto bi komsija Ante rekao Sirotinski Kaprinski brudet....Kaprije je ostrvo kod Sibenika gde je moja mama rodjena, i stoga veliki deo nase ishrane se zasnivao na jelima iz tog podrucja, i jos uvek ta hrana spada u moju omiljenu. Ovaj nacin pripreme brudeta i nije bas uobicajen,dodat mu je krompir. Kaprije je malo mesto na otoku, i uglavnom su se ljudi bavili ribarenjem ili su bili pomorci, moj pradeda je bio ribar za malom borackom penzijom i devetoro dece, vecinu ulovljene ribe su prodavali i s`tim je logicno da su dodavali krompir u brudet da bi bilo dovoljno za sve. Odatle sirotinski. Fantastican je bez obzira na to.
Recept sam za ovu priliku pronasla u svojoj prvoj svescici sa receptima, tako se priprema verovatno par generacija u nazad, uz male varijacije.
Isecenu ribu (dve skrpine) staviti na dno serpe, zatim jednu ili dve paprike isecene na rezance, 3 glavice luka/kapule, 1 cen cesnjaka, persun list, 2-3 paradajza isecena na kockice. Doda se 1.5 kasicica soli, 1.5 kasicica crvene paprike, vegete i bibera po ukusu. Dodati maslinovog ulja i 1 dl crnog vina, sve to izmesati pa dodati krompir isecen na ploske (3 ili 4 krompira srednje velicine). Naliti vodom do 2/3 serpe i kuvati. Nikako ne mesati, prodrmati.
Isprobala Jelena
Verzija za stampu
Sjajni sastojci, sjajno jelo!
ReplyDelete