Opet sam pravila pauzu u pisanju, al ovog puta nisam kriva ja i moj manjak samopouzdanja. Stari kompjuter nam je jadan davao do znanja svakih pet minuta blokiranjem da mu je vreme da ide u penziju, ali smo ga mi neko vreme ignorisali pa je resio da skroz prestane sa radom, ne bi li nam predocio stanje. I tako smo konacno skapirali da je vreme za novi, pa je potrajalo malo dok ga nismo nabavili i sredili sve na njemu. U medjuvremenu se nakupilo recepata i fotkica....Pa da krenemo redom.
Ove kifle svi vole, uzdisu za njima, cesto pricaju o njima i koriste svaku priliku da ih jedu. Pravi ih moja stara komsinica po narudzbi za sve prilike. Dobila sam recept, i objasnjenje kako sta, mada ih ona razvlaci na neki drugi nacin odlucila sam da ih prvo uvezbam, pa onda predjem na to drugacije razvlacenje i uvijanje...
Sastojci:
1/2 l mleka
1 kvasac +kasicica secera+ kasika brasna
1 kasika soli
1/2 kasike secera
1 dl vode
1 dl ulja
1 kg brasna
Za premaz:
Jedni ili dva zumanca
so
susam, laneno seme i kim
ulje
Od pola litre mleka odvojiti 1 deci i zagrejati u staklenoj posudi pa staviti jednu kasicicu secera i jednu kasiku brasna pa onda dodati razmrvljen kvasac. Promesati i ostaviti na toplom mestu da kvasac proradi. U posudu za mesenje dodati sve suve sastojeke i dobro ih promesati, pa napraviti udubljenje na sredini pa dodati ostale sastojke i na kraju nadosli kvasac. Umesiti testo. Prilikom prvog mesenja potrebno je testo dobro izraditi. Ostavimo testo da se odmori i podigne. Nakom toga ga jos jednom premesiti rukama namazanim uljem. Ostaviti da naraste jos jednom. Podeliti ga u sest ili sedam obgi (loptica), pa svaku razvuci i podeliti na cetiri ili na sest trouglova, u zavisnosti da li zelite manje ili vece kifle, pa uh uviti. Kifle premazati razmucenim zumancetom pa ih posoliti i na kraju posuti susamom sa dodatkom lanenog semena i kimom, po zelji. Peci 15 minuta na 220 stepeni.
Kada se malo prehlade svaku premazati sa malo ulja.
Verzija za ispis
Isprobala Nataša, Tanja
KO ne voli pekarske kifle. Same, kao sendvič, sa namazom....odlično!
ReplyDeleteFantastično. Hvala ti puno na ovom receptu Sanjice! :-)
ReplyDelete