Teško mi je da se vratim u neke normalne ritmove posle skoro tri nedelje na odmoru. Skroz se osećam dezorjetisano, neorganizovano a i prilično sam se ulenjila. Koncentracija ravna nuli. To se odrazilo i na ovaj kolač u vidu pucanja prve kore. Ne pitajte kako, jednostavno-šeprtlja. Da bi mi se sve to ipak povezalo i te pukotine koliko toliko spojile nisam sačekala da se kora sa filom od oraha skroz ohladi, nego sam kolač ranije sastavila. Rezultat je da se beli fil upio u kore i fil sa orasima ali da je ukus isti. Sledeći put ću se truditi da budem spretnija i da sve napravim kako valja. Ovog puta sam napravila samo pola mere, sasvim dovoljno ako ne planirate neke goste. U recept sam unela dve manje izmene, dodala sam narendanu koru limuna u testo, bilo je to jače od mene, i nisam stavila žumance u beli fil. Po kometarima sam shvatila da nije neophodno pa sam ga izostavila.
Ovi kolači su jedno od većih iznenadjenja, kulinarskih, koje pamtim u poslednjih par godina. Sećam se da sam ih na
susretu na Adi pogledala i pomislila kako su savršeno isečeni i složeni, a deluju obično, suvkasto i pomalo dosadno. Kako sam se prešla. Zaljubila sam se na prvi zalogaj. Ukus limuna i karmelisanih oraha me je odmah osvojio!
Jelena nam je upokovala kolače i za poneti pa sam sutradan uporno išla do frižidera svaka dva minuta dok nisam sve pojela. A ne dešava se meni tako nešto baš često. Bar ne kada su kolači u pitanju.....
Jelenin blog je još uvek aktuelan u igri
FBI rukavice i ako još niste odlučili šta da pravite evo
preporuke.
Sastojici:
pleh veličine 20x30
Kore
250-0275 g brašna, tip 400
100 g šećera u prahu
100 g maslaca
1 jaje
1 kašika meda
1/2 kesice praška za pecivo
narendana kora 1/2 limuna
Fil od oraha
150 g grubo seckanih oraha
45 g šećera
1 kašika meda
60 g maslaca
Beli fil
125 g maslaca
50 g šećera u prahu
sok jednog većeg limuna
Otopiti maslac, vodeći računa da ne proključa. Brašno pomešati sa praškom za pecivo, šećerom, otopljenim maslacem, blago umućenim jajima,medom i koricom limuna. Zamesiti testo, formirati loptu pa ga uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru najmanje pola sata. Kada se zamesi testo je mekano ali nemojte dodavati više brašna. Iseći dva komada papira za pečenje na veličinu plaha. Ohladjeno testo podelite na dva dela pa svaki deo rastanjite na papirima za pečenje, radi lakšeg rada stavite preko testa dodatan komad papira pa onda testo tanjite oklagijom. Jedan deo vratite u frižider a drugi pecite u unapred ugrejanoj rerni na 180º C. Pecite oko 15 minuta ili dok ne porumeni. Ostavite koru da se ohladi.
Fil od oraha
Karmelizovati šećer na tihoj vatri. Kada šećer postane braonkast dodati med, orahe i maslac. Brzo mešati dok se maslac ne rastopi. Naneti fil na drugu,
nepečenu,
koru, brzim potezima vodeći računa da se orarasi što bolje i ujednačenije rasporede. Pećina 180º C oko 12 minuta. Kada ivice poprime boju, gotovo je.
Beli fil
Iscediti limun. U posudu za mućenje staviti omekšali maslac isečen na kocke i dodati mu šećer u prahu i sok od limuna. Mutiti dok se ne stvori kompaktna masa.
Slaganje kolača
Belim filom namazati ohladjenu prvu koru. Pažljivo staviti tu koru preko ohladjane kore premazane filom od oraha. Pritisnuti nečim teškim (meni je poslužio Veliki Narodni kuvar, stavila sam dva tri papira preko kore da se ne izmasti)
i ostaviti pola sata u frižideru da se ohladi. Izvaditi, otkloniti teret i seći na štanglice ili trouglove. Obimno posuti šećerom u prahu. Najbolje je služiti ga tek sutradan.
Recept za štampu
Pin It Now!