Volim pijacu koja sa prolećem ozeleni i oživi. Salata, rotkvice, baby spanać, blitva pa i mlada keleraba. Kelerabu najviše volim da jedem sirovu, onako s nogu dok spremam ručak.... Najčešće je koristim u čorbicama, a ovakva kompletna jela (mada ovo može da bude i predjelo) su novost za mene. Ideju sam pokupila sa lista iscepanog ko zna kada iz Lise, na njemu su šest ovako čorbasto mesnih jela i verovatno ću spremati još nešto odatle. Recept sam izmenila i prilagodila svom ukusu i željama, unela sam malo kolorita i ljutine. Ovakva jela su vrlo zahvalna i zato što jako lepo možete uklapati namernice po stanju u frižideru i sezoni povrća.....
Sastojci:
za dve osobe
300 g kelerabe
200 g mesa, svinjski ili juneći but
4 mlada crna luka
1 mali crni luk
120 g cvene paprike, babure
180 g graška
500 ml povrtnog temeljca
1 manji krompir
2 kašike ulja
1/2 kašičice sušenog bosiljka
cayenne biber, po ukusu
so
Meso iseckati na kockice. Zagrejati ulje u šerpi pa pržiti kockice mesa. Luk i mladi luk sitno iseckati, odvojiti sa strane zeleni deo mladog luka. Kada je meso porumenelo sa svih strana dodati mu luk i papriku iseckanu na male komade i pržiti dalje, često mešajući. Dodati kelerabu i krompir iseckane na kockice, pa grašak i zeleni deo mladog luka. Dinstati minut dva, pa zatim naliti temeljcem. Kuvati dok povrće ne omekša, dvadesetak minuta. Pred kraj dodati začine po ukusu.
Isprobala Jelena
Recept za štampu