Recept sam snimila još negde marta meseca i uredno sam čekala da dodje sezona svežih borovnica. Nešto mi i nije delovalo izvodljivo sa smrznutim ali sada mislim da dolaze u obzir. Recepta sam se u načelu držala osim kod vremena pečenja. Petnaest minuta mi je delovalo jako malo. Rešila sam da je bolje da to bude 25 minuta. I pošto sam kolač stavila u rernu nastavila sam u žurbi da spremam ručak, skorz sam se zadubila u to i u sred seckanja salate mi sine: Kocke! Pogledam na sat. Olakšanje. Kolač je bio zaboravljen samo dva miuta preko predvidjenog vremena. Odmah polse vadjenja kolača iz rerne sam dodala kuhinjski tajmer na spisak stvari za kupovinu, i progurala ga u sam vrh istog ;)
Na moje iznenadjenje kocke su se dopale baš svim ukućanima i nestale ogromnom brzinom.
Sastojci:
Original recept
kora
250 g mlevenog keksa
80 g putera
1/4 šolje šećera
naribana kora jednog limuna
fil
200 g borovnica
2 žumanca
1 konzerva kondezovanog mleka, zasladjenog
sok 2 manja limuna
naribana korica 1 limuna
U činiji pomešajte keks, rastopljeni puter, limunovu koricu i šećer. Mešajte(najbolje rukom ) dok keks ne upije ravnomerno puter. Pleh za pečenje 20x30 obložite papirom za pečenje, sipajte pripremljen keks pa ga rasporedite i utisnite. Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 200 °C. Ostavite da se ohladi, do sobne temperature.
U činiju sipajte kondenzovano mleko, žumanca i koricu i sok limuna. Miksirajte dok ne postane blago lepljivo, dok se malo ne zgusne. Sipajte preko ohladjene kore, na kraju ravnomerno rasporedite borovnice. Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 200 °C oko 25 minuta. Ostavite da se ohladi do sobne temperature pa stavite u frižider da se skroz rashladi. Ohladjen kolač iseceite na kocke ili štangle.
Recept za štampu