Patin petnaesti je nova igrica gastro blogera koju je osmislima Milkica. Od kada je počela zavirujem u recepte i planiram šta bih i kada mogla da pravim. Na žalost nikako nisam uspela da do sada uskladim da mi se recept dopada, a da imam i vremena da spremam i fotkam.... Ačak pita mi se baš svidela ali zbog strke oko praznika, kupovine poklona, pravljenja čestitki i ostalog nikako nisam uspela da je napravim. Beležim za neki idući put.
Veliki Narodni Kuvar je inače vrlo rado listan. Uvek kada je u pitanju neko klasično jelo zavirila bih u njega da vidim smernice i komentare drage Pate. Ponekada se nasmejem kada procitam očistite celile i isecite ga. Odmah se setim prizora iz detinstva kad deda kolje pile, mama ga čerupa i čisti....Sumljam da bih ja baš mogla da očerupam i očistim pile, ali nekoliko puta sam imala priliku da celo pile isečem/podelim na delove i uspela sam.... Ponekad ga listam u potrazi za inspiracijom, ili iz čiste radoznalosti. Sada ga trenutno nemam ali planiram da se to promeni uskoro.
Torte od čokolade i pomorandže mi spadaju u omiljene i čim sam videla recept poželela sam da napravim ovu. Posebno mi se svidelo što u koru ne ide brašno ni prašak za pecivo, samo bademi. Da bi torta izgledala lepše u poslednjem momentu sam odlučila da dodam i kakao. Čitajući recept sam pomislila da fila ima malo u odnosu na biskvit, pa sam napravila duplu meru sa nešto smanjenom količinom putera i šećera.
Torta nam se svima izuzetno dopala, i sigurna sam da ću je i u buduće praviti. Koru svakako, možda je ukombinujem sa nekim drugim filom ili sa lešnicima umesto badema. Mogućnosti su brojne, svakako.
Sastojci:
kora
9 jaja
160 g šećera
200 g badema, mlevenog
20 g kakaa
sok i kora jedne pomorandže
prstohvat soli
fil
4 jaja
100 g čokolade sa pomorandžom
200 g šećera
200 g putera
sok jedne pomorandže
1 burbon vanil šećer
glazura
100 g čokolade
2 kašike ulja
Umutite 9 žumanaca sa šećerom. Belanca umutite posebno sa prstohvatom soli. Sjedinite žumanca i sneg od belanaca i posteponeno dodajte mlevene bademe, kakao i sok i koru pomorandže. Dobro promešajte žicom da se masa sjedini. Obložite papirom za pečenje kalup za tortu prečnika 24 cm, sipajte u njega pripremljenu smesu pa pecite koru oko 45 minuta na 180 °C. Obavezno čačkalicom proverite da li je torta pečena pre nego što je izvadite iz rerne.
Kuvajte na pari jaja sa šećerom i vanil šećerom, stalno mešajući dok ne dobijete kremastu smesu, oko 10 minuta. Čokoladu posebno otopite pa je umešajte u krem koji ste sklonili sa vatre. Na kraju umešajte sok jedne pomorandže, prekrite fil providnom folijom i ostavite u frižideru da se ohladi.
U ohladjen fil dodajte 200 g omekšalog putera isečenog na kockice, miksirajte dok se puter ne sjedini sa filom.
Ohladjenu koru presecite na dva dela, Od fila odvojte 2-3 kašike. Jedan deo kore stavite na tacnu za posluživanje, premažite ga filom pa stavite drugi deo. Preostalim filom namažite tortu okolo.
Istopite na pari čokoladu za glazuru, dodajte ulje i mešajte. Prelite tortu glazurom.
Gotovu tortu dobro ohladite pre posluživanja.
Recept za štampu
Odusevljena sam tvojom coko verzijom i fotkicama.:))
ReplyDelete:)
DeleteHvala ti puno :)))
Nos jedna lepa varijacija ove torte:-) svidja mi se i ta jer izgleda socna i tako je tamna:-) njam njam Cestitam! Jos jedan zaanimljiv blogic:-)
ReplyDeleteJos*
DeleteJeste, bas je socna I ukusna.
DeleteDobro dosla na blog :)
Predivna je! I sve fotke su taaakooo lepe! Jako mi je drago što si učestvovala... :)
ReplyDeleteHvala Milkice :*
DeleteI meni se dopada ova cokoladna varijanta;) Prelepe fotke!
ReplyDeleteHvala puno :)
DeleteNadam se da se druge cure neće naljutiti, ali tvoja torta mi se najviše sviđa :)
ReplyDeleteMa nece, sigurno.... Hvala, Irena :)
DeleteKorice mi se bas svidjau, moj favorit :)
ReplyDeleteTi si je baš lepo napravila i sviđa mi se tvoj preliv od čokolade.
ReplyDeleteOva čoko varijanta oduzima dah! Svaka čast!
ReplyDeleteSavršeno izgleda, sviđa mi se dodatak kakaa.
ReplyDeleteIzgleda predivno i moćno. Skroz čokoladirano:) Baš mi se dopada. Divno.
ReplyDeleteIzgleda jako lijepo baš mi je drago da ste guštali , ja nisam ovaj put stigla ali sam itekako mjerila recept.
ReplyDeleteFantastično izgleda a posebno mi se dopada što si dodala i kakao u koru i verujem da je i ukus samim tim još bolji. Svaka čast...
ReplyDeleteJa pravim često kolač od pomrandže ali nikad jođ ovako.Pa malo varijacije na predivno izgledajući nije na odmet.
ReplyDeleteObozavm cokolodne torte ali ovu jos nisam isprobala.Jedva cekam da je napravim pa javljam utiske.
ReplyDeleteObozavm cokolodne torte ali ovu jos nisam isprobala.Jedva cekam da je napravim pa javljam utiske.
ReplyDeleteSavrsen presek vidi se da je torta jako ukusna,bas mami :)
ReplyDeletegoogle 2905
ReplyDeletegoogle 2906
google 2907
google 2908
google 2909