Posle praznika i teške jake hrane predlažem ovaj jednostavan i lagani rižoto. Uz njega ćete sigurno imati u mislima more, sunce i još neke fine slike koje vezujete za lepo vreme i leto pa ćete na momente moći da izbegnete tmurno zimsko vreme. Bar je kod nas tako. Tmurno, oblačno i kišovito. Melanholija....
Sipajte povrtni temeljac u manju šerpu, stavite na ringlu da
polako vri.
Luk sitno, sitno iseckajte pa propržite na dve kašike
maslinovog ulja, kada postane staklast i omekša dodajte sitno seckan beli luk. Kada
beli luk zamiriše stavite i rižu pa i nju propržite dok ne postane staklasta.
Zatim u šerpu sipajte belo vino i sačekate da se ispari. Nakon vina u rižu sipajte kutljaču temeljca,
mešajte, kada riža apsorbuje temeljac sipajte sledeću kutljaču i tako do rižoto
ne bude gotov. Kada sipate vino u rižu uključite drugu ringlu i stavite tiganj da se dobro zagreje. Kozice obrišite kuhinjskim ubrusom i posolite. U ugrejan tiganj sipajte malo ulja pa kratko propržite kozice. Na kraju ih prelite sokom 1/4 limuna.
Kada je rižoto pri kraju dodajte kozice u rižu i iscedite preostali limun.Nastavite da mešate. Na kraju kada je riža kuvana dodajte puter i parmezan, po potrebi posolite i po biberite promešajte pa poklopite. Ostavite da rižoto odstoji oko 5 minuta a zatim ga rasporedite u tanjire pospite sino seckanim vlašcem i posužite uz dodatni parmezan.
Recept za štampu
Odlično izgleda.
ReplyDeletegoogle 2910
ReplyDeletegoogle 2911
google 2912
google 2913
google 2914