January 12, 2015

Rižoto sa limunom i kozicama


 
Posle praznika i teške jake hrane predlažem ovaj jednostavan i lagani rižoto. Uz njega ćete sigurno imati u mislima more, sunce i još neke fine slike koje vezujete za lepo vreme i leto pa ćete na momente moći da izbegnete tmurno zimsko vreme. Bar je kod nas tako. Tmurno, oblačno i kišovito. Melanholija....

Sastojci:
125 g riže
225 g kozica, očišćenih
100 ml belog vina
oko 1,2 ribljeg temeljca ili od povrća
1 luk
1 čen belog luka
1 limun
2 prepune kašike sveže ribanog parmezana
20-30 g putera
sitno seckani vlasac za posipanje
so i biber
 
 
 

Sipajte povrtni temeljac u manju šerpu, stavite na ringlu da polako vri.
Luk sitno, sitno iseckajte pa propržite na dve kašike maslinovog ulja, kada postane staklast i omekša dodajte sitno seckan beli luk. Kada beli luk zamiriše stavite i rižu pa i nju propržite dok ne postane staklasta. Zatim u šerpu sipajte belo vino i sačekate da se ispari.  Nakon vina u rižu sipajte kutljaču temeljca, mešajte, kada riža apsorbuje temeljac sipajte sledeću kutljaču i tako do rižoto ne bude gotov.
Kada sipate vino u rižu uključite drugu ringlu i stavite tiganj da se dobro zagreje. Kozice obrišite kuhinjskim ubrusom i posolite. U ugrejan tiganj sipajte malo ulja pa kratko propržite kozice. Na kraju ih prelite sokom 1/4 limuna.
Kada je rižoto pri kraju dodajte kozice u rižu i iscedite preostali limun.Nastavite da mešate. Na kraju kada je riža kuvana dodajte puter i parmezan, po potrebi posolite i po biberite  promešajte pa poklopite. Ostavite da rižoto odstoji oko 5 minuta a zatim ga rasporedite u tanjire pospite sino seckanim vlašcem i posužite uz dodatni parmezan.


Recept za štampu
Pin It Now!

1 comment: