August 8, 2014

Kolač sa breskvama


Poslednjih dana sam hiper aktivna, večito na hiljadu strana i puna energije. Aleksa me budi izmedju 6 i 7 i onda počinje dnevna rutina...kafa ili čaj, malo neta pa doručak-kućne obaveze-igralište itd. Izmedju treba da prostudiram neke formulare i dokumenta, da odradim nove recepte za septembarski Mezze, ne znam zašto uvek dočekam poslednji čas? U svoj toj gunguli sam se prijavila za online kurs food fotografije, najviše je prelomilo to što je prognozirano maksimalno sat vremena dnevno, uz opasku da bismo mogli da preskočimo gledanje serija :D....Prvi dan smo imali zadatih 8 fotografa i njihve portfolie, proučiti i izdvojiti 2 fotke. Trajalo je malo duže od sat vremena :D
No dobro.
Vikend je ispred mene, obaveze oko dece ću podeliti sa mm, prošetaću malo do grada, pročitaću koju stranu Poverljivo iz kuhinje od omiljenog Bourdaina i usporiću malo....Ako ste i vi u jurbi i žurbi i rastrzani na sto strana ovaj kolač je idealan za vas.
Sećate se Tanjinog kolača sa višnjama? To je vrlo sličan recept, s tim što sam stavila žuti šećer i mlevene lešnike, i trenutno su u sezoni breskve. Malo drugačiji, lepši ukus testa i posebno mi se svidelo na vrhu zapečeno voće posuto mešavinom šećera i lešnika. Tačka na i što se tiče ovog kolača.





Sastojci:

1 kg breskvi
2 jaja
1 šolja* žutog šećera + 1 prepuna kašika za posip
1 1/2 šolja brašna
1/2 šolje melvenih lešnika+ 1 prepuna kašika za posip
100 ml ulja
1 kesica burbon vanilin šećera
1/2 praška za pecivo



U većoj činiji mikserom umutiti jaja, pa dodati šećer i vanilin šećer, mutiti dalje minut-dva. Sipati ulje i jogurt pa sjediniti smesu. Dodati brašno pomešano sa mlevenim lešnikicma i praškom za pecivo, dalje mutiti špatulom ili vajačom. Pleh 20x35 obložiti papirom za pečenje, pa sipati  pripremljenu smesu. Peći u unapred ugrejanoj rerni 180°C 7-10 minuta. Brekve prepoloviti, izvaditi im košticu pa iseći na tanje režnjeve. Nakon isteka vremena iyvaditi pleh iz rerne poredjati režnjeve breskvi na polu pečenu smesu. Pomešati kašiku šećera i kašiku mlevenih lešnika pa ih ravnomerno posuti  po breskvama. Peći još oko 30 minuta ili dok kolač lepo ne porumeni.

*šolja 200 ml

Recept za štampu
Pin It Now!

3 comments:

  1. Uh, kakva dobra tekstura - mnogo lepo urađeno odozgo. I baš dobra ideja što se izmene sastojaka tiče.
    P.S. I ja sam se prijavila za kurs i već posustajem....

    ReplyDelete
  2. Super recept! Dosla sam da potrazim tvoj recept za trifle sa mangom i probam ga sa breskvama, a sad se predomisljam...

    ReplyDelete
  3. Super kolač i dobra ideja za tečaj! i meni bi trebao!

    ReplyDelete