Riba spada medju moju omiljenu hranu. Jako me veseli što u tom pogledu imam i podršku dece, a ponajviše Tee.Retko kojoj hrani se obraduje kao ribi, ako izuzmemo slatkiše jel, i sada ribu spremam češće. Oslić se nalazi na dnu lestvice voljenih vrsta ribe. Prilično je bezukusan i nema teksturu, obično je pun vode i ima opasnu naviku da se dugo vuče po zamrzivačima super marketa. Obratite pažnju kada kupujete ribu na boju fileta i na količinu leda, naručito izbegavajte pakovanja sa vrha uredno složene gomile ona najduže stoje.
Fino mariniran oslić, a zatim umočen u pivsko testo, pa pržen dobija sasvim neku novu dimenziju. Ako tome dodate home made Andaluziski sos dobićete jedan vrlo izazovan i fin obrok.
Repet je objavljen i u martovskom Mezze-u.
Oslić u pivskom testu
Sastojci:
500 g fileta oslića
Za ribu
1 kašičica morske
soli
½ kašićice belog luka
u prahu
½ kašičice origana
Narendana kora 1/3
limuna
Testo
250 g brašna
250 ml piva
2 kašike ulja
1 kašičica aleve
paprike
so i biber
Andaluziski sos
Sastojci:
200 ml majoneza
100 g crvene paprike
100 g zelene paprike
½ malog crvenog luka
2 pune kašike
paradajz pirea
1 kašika limunovog
soka
so i biber
U maloj činiji
pomešajte začine za ribu i limunovu koricu.
Filete oslića obrišite kuhinjskim ubrusima pa ih isecite na manje
komade. Začinite pripremljenom mešavinom začina.
U dublju činiju
prosejte brašno sipajte pivo i ostale sastojke pa dobro promešajte, pazite da
se ne naprave grudvice da smesa bude glatka.
U dobijenu smesu umočite
komade ribe pa ih przite u dosta dobro zagrejanog ulja. Vadite ih na kuhinjski
ubrus da se ocede od viška masnoće, poslužite uz Andaluziski sos.
Sos
Pomešajte majonez i
paradajz pire. Sitno iseckajte luk i obe vrste paprike. Ostavite malo paprike
sa strane da pospete sos pre posluživanja. Umešajte luk i papriku u pripremljenu
smesu sa majonezom i paradajz pireom, dodajte so i bibre po ukusu. Ostavite u
frižideru do posluživanja, a najmanje sat vremena.
Recept za štampu
To sam i ja mislila o osliću dok nisam probala pravog. Time mislim na cijelu ribu a ne ove kvazi file iz najlona.
ReplyDeleteJako mi se sviša ovaj tvoj oslić a i umak ne izgleda loše.
Sigurna sam da je svez odlican! Nazalost nisam imala priliku da ga probam.
DeleteHvala
Sjajno! Ni sama nisam ljubitelj oslica zamrznutog ali mi se jako dopada ovaj recept.
ReplyDeletekad budes imala prilike (ako vec nisi) probaj svezeg oslica. Neces moci da verujes kakav ukus. Mislim da i Petra prica o njemu :)
Ali posto mi je svezi oslic dostupan skoro nikad, isprobacu ovaj sos i taj pivski poh cim pre :)
Ako mi se bude ukazala prilika probacu i svezeg. Trenutno sanjam o svezim lepim skoljkama....moracu da ih potrazim.
DeleteAko isprobas javi utiske :*
Obozavam oslica! A tek dipove. Znaci, ovo pinujem u svoja dva foldera :)
ReplyDeleteTnx :)
DeleteNikad nisam koristila ovakvo testo za pohanje. Mi pravimo drugačije pivsko testo, tj. Orli masu. Moram ovo probati... Kao mala sam jako volela oslića samo zato što nema mnogo koski. :)
ReplyDelete