Smatra se da falafel potiče još iz Starog Egipta i da su ga pravili Kopti za vreme posta. Preko Aleksandriske luke se raširio dalje po bliskom istoku i kasnije postao nacionalno jelo u Egiptu, Palestini i Izraelu.
Falafel se obično pravi od leblebija ili boba ili od kombinacije to dvoje. Na Bliskom istoku su više zastupljene leblebije a u Egiptu bob.
Danas su ove loptice u potpunosti osvojile svet i postale jedna od omiljenih street foods.
Sastojci:
za 4-6 osoba
300 g leblebija
3 mlada luka,
beli deo
2 čena belog luka
2/3 veze peršun
lišća
1 kašičica
melvenog komorača
½ kašičice
kajenskog bibera
½ kašičice
mlevenog kumina
Sok ½ limuna
1 kašičica sode bikarbone
Morska so
Do 100 ml vode*
Leblebije prelite sa dosta vode i ostavite preko noći.
Procedite ih od viska vode pa ih stavite u blender, dodajte
i sve ostale sastojke pa blendirajte dok se ne stvori pasta, smesa ne mora da
bude skroz glatka ali ne treba ni da bude vecih komada leblebija, po potrebi
dodajte po malo vode, ali ne više od 100 ml da se smesa ne bi jako razredila
(ako vam blender nije baš snažan podelite sastojke i blendirajte posebno pa na
kraju spojite). Od gotove smese pravite male loptice, poredjate ih na tacnu a
zatim ih stavite u frižider na pola sata.
U šerpi zagrejte dosta ulja, ali ne na najjače, kod mene 7
od 9 jačina ringle, kašikom spuštajte falafel u ulje, povremeno ih okrećite dok
ne prime zlatno-braon boju sa svih strana. Stavite ga na kuhinjske ubruse da se
ocedi od viška masnoće.
Poslužite sa prelivom od čvrstog jogurta i karastavaca i
salatom po želji.
Odlično izgleda! Već dugo muku mučim s domaćim falafelom. Nije mi do sada niti jednom ispao onako kako bih htjela. Sad vidim da ti ne kuhaš slanutak prethodno. Definitivno ću probati tako!
ReplyDeleteHvala!
DeletePogledala sam dosta recepata kada sam pravila i izabrala sam da ne kuvam leblebije da bi Falafel imao teksturu. Jako me zanima kakav je sa bobom ili kombinacijom boba i leblebija.
Jedva cekam i tvoju verziju, isprobala sam dosta tvojih recepata i uvek bila zadovoljna.
Pozz
Ja sam nasla dobavljaca boba ovde kod nas, moram da probam i sa njim. Mora da je loodilo! :)
DeleteO-bo-žavam! I uvijek s nautom ili slanutkom ili leblebijom. Divan recept.
ReplyDeleteJa skuhala slanutak i još nisam probala s ne skuhanim. Super izgledaju ovako zeleni!
ReplyDeleteMnogo su slatke cuftice a fotka skroz cool.:)))
ReplyDelete