April 28, 2013

Pijani losos sa komoračem i crvenim lukom



Kao i uvek kada je u pitanju naša blogerska igra FBI rukavice odvojila sam hrpu recepata za pripremu i stavljenje pod lupu sa bloga So i biber. Ali uspela sam samo jedna od njih da pripremim, ostali će morati da sačekaju, ali svakako nameravam da im se vratim. Boeuf Bourguignon à la Julia Child čeka svoju priliku, neku dobru ne tek onako, nije to jelo za svaki dan i svakako moram probati cibatu ali za to je potrebna koncentracija i inspiracija, nemam ni jedno ni drugo trenutno.
Jako sam uživala u čitanju Ivaninog bloga i pokupila sam gomilu korisnih ionformacija, o tome šta se jelo kod nas pre Turaka, o priporemanju ribe, o začinskom bilju, o baštovanstvu i još puno toga. Obavezno svratite i pročitajte, zabeležite blog i vratićete se kada vam zatreba neka informacija ili dobar recept. 
Pijani losos sa komoračem i crvenim lukom je svakako jelo po mojoj meri. Riba i ukusno aromatično povrće. Ništa ukusnije nisam jela u poslednje vreme. Priprema ovog jela  me vratila osnovama u spremanju ribe koje me naučila mama, jednostavno i bez mnogo dodataka, da se što više istakne ukus ribe. Na ukus lososa nije mnogo uticla aroma povrća, možda je dobio tek mali šmek. Takodje bih preporučila ovaj recept za sve one koji još uvek nisu probali  komorač, a želeli bi.


Kao što sam i obećala večeras objavljujem dobitnika u Dijamantovoj akciji Elegancija u kuhinji uz Draganu Ognjenović.

Srećna dobitnica je sa komentarom pod rednim brojem 8 Suzyca. 

Čestitam!

Suzyice javite mi se na mail da se dogovorimo oko isporuke kecelje.
knjiski.moljac80@gmail.com



Sastojci:
za dve velike porcije

500 g filea lososa
1 veća glavica komorača, po želji sa grančicama
1 veliki crveni luk
1 ravna kašičica sušene majčine dušice ili 3 grančice sveže
50 ml belog vina
maslinovo ulje
so, biber

Odvojte glavicu komorača od stabla. Ako je spoljašnja kora oštećena i suviše tvrda skinite je.Uzdužno isecite glavicu na pola. Nožem skinite tvrdi deo koji se nalazi na dnu, kao kod glavice kupusa. I onda svaku polovinu isecite poprečno na tanke listove.Odvojte i grančice komorača, jednu šaku. Luk takodje isecite na rebra. U pleh stavite komorač, luk, majčinu dušicu, grančice komorača, so i biber, dodajte maslinovo ulje i sve dobro promešajte. Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 200 °C, 20 minuta. Promešajte povrće jednom ili dva puta. U međuvremenu, posolite i pobiberite lososa. Kada su luk i komorač gotovi, skolonite ih u stranu pleha, stavite losos u sredinu, poprskajte ga sa maslinovim uljem, i na kraju sve prelijte belim vinom. Pecite još oko 12-15 minuta.

Recept za štampu

Pin It Now!

7 comments:

  1. ja se baš dugo razmišljam da probam al mi uvek nešto iskrsne. Il ne nađem sveži losos, ili nemam para za sveži losos ili nema komarača..
    jako mi se sviđa kombinacija, i tako je i lagano i savršeno za ovo vreme.

    ReplyDelete
  2. Joj kako ovo fino izgleda... predivne fotkice...

    ReplyDelete
  3. Baš mi je drago da ti se jelo svidelo. Umesto u rerni sve to možeš i da dinstaš na šporetu, bez ribe naravno. Sjajan prilog koji ide lepo i uz piletinu. Hvala na trudu. Pozdrav tebi i tvojoj dečici.

    ReplyDelete
  4. Odličan recept! Nedavno sam počela da jedem ribu malo češće, pa ću baš da probam i na ovaj način.
    Ujedno koristim priliku da se zahvalim za kecelju, jako sam srećna!
    Puno pozdrava,
    Suzana

    ReplyDelete
  5. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    ReplyDelete