Ovim kiflicama i ne treba neki dugačak uvod. Svi koji su ih probali, a mnogi jesu, ili ih obožavaju, ili ih ne vole, sredine baš i nema, čini mi se.
Meni su definitivno najomiljeniji keksići, ikad.
Recept je i u aktuelnom broju online časopisa Mezze
Srećan Božić!
Sastojci:
300 g brašna
250 g maslaca
150 g sitno seckanih
oraha
80 g šećera
1 jaje
1 burbon vanilin šećer
cca 100 g šećera u
prahu
4 kesice vanil šećera
Prosejte brašno na
radnu površinu, u sredini napravite udubljenje pa tu razbite jedno jaje i
dodajte šećer i burbon vanilin šećer, u krug oko brašna rasporedite listiće
hladnog maslaca. Krenite da mesite testo od sredine, postepeno jajetu dodajući
brašno, na kraju umeseite maslac. Kada testo postane ujednačeno dodajte sitno
seckane orahe i mesite dalje dok se oni ravnomerno ne rasporede. Oblikujte
loptu od testa, uvite je u plastičnu foliju i ostavite da se hladi pola sata u
frižideru.
Otkidajte od testa
manje delove pa valjajte po radnoj površini da dobijete ujednačen valjak. Onda
secite manje delove željene dužine (oko 3-4 cm) pa ih savijajte u polu
krug/polu mesec. Redjajte u pleh u koji ste stavili papir za pečenje. Pecite na
180 °C u unapred ugrejanoj rerni izmedju 15 i 20
minuta. Kiflice treba da promene boju ali ne i da porumene. Izvadite iz rerne i
ostavite da se potpuno ohlade. Šećer u prahu i vanilin šećer pomešajte, stavite
u veću činiju ili limenu kutiju za kolače stavite unutra kiflice i mešajte
polako dok se šećer ne rasporedi ravnomerno po njima. Po potrebi prilikom
serviranja posuti još šećera po kiflicama. Kiflice čuvajte u zatvorenoj limenoj
kutiji.
Vanilin kiflice volim, a prvu sliku obožavam, nema sredine :)
ReplyDeleteOdlično, odlično! Biće pravljeno vrlo skoro. Ambiciozno pokušavam da napunim set od tri limene kutije keksićima "da ima nešto slatko", ali avaj - nestanu za tren. E, ovo će biti posluženo u jednoj od njih.
ReplyDeleteJako lepe, klasične vanilin kiflice :).
ReplyDeletePrekrasan klasik koji rado jedem :)
ReplyDeletePredivno! Ko ovo može ne voleti :)
ReplyDeleteMa jednostavno su najbolje.
ReplyDeleteHi Sanja. Thanks for your lovely entry on DMBLGiT January 2013. Your photo has been uploaded to the gallery. Wishing you good luck !
ReplyDeleteMnogo su ti lepe slike! Bas sam sretna da sam nasla tvoj blog preko DMBLGiT :-)
ReplyDeletePozdrav, Sara
da li je potrebno jaje? ja imam recept bez jaja
ReplyDelete