Pravo iz kuhinje sedam za komp. Stollen još uvek intezivno miriše i ometa moje razmišljanje, kao da umor nije dovoljan...
Svejedno u glavi vrtim retrospektivu bloga u poslednjih godinu dana. I jako sam zadovoljna. Cele godine se nešto dešavalo, dosta novih ljudi i puno toga naučenog, fotoaparat, različite saradnje i jedno zanimljivo putovanje.
I Aleksa.
Sa gomilom inspiracije koju mi je doneo.
Nadam se da će i sledeća godina biti jednako uspešna.
Ćureća mesna vekna
1 kg ćurećeg
karabatka, bez kostiju
1 manji crni luk
100 g pančete
1 jaje
2 čena belog luka
1-2 kašike prezli
1,5 kašičica soli
1 kašičica celerove
soli
1 kašičica šarenog
bibera
1 kašika sitno
seckanog peršun lišća
Isecite sitno luk i
pančetu na sasvim male kockice. Propžite na tiganju pančetu. Ostavite je sa
strane da se ohladi. Na masnoći koja je preostala posle prženja pančete pržite
luk, dok ne postane staklast. Dodajte mu
sitno seckani beli luk pa pržite sve zajedno još minut-dva. I luk pustite da se
ohladi.
Uklonite kožuz sa mesa,
ako je ima, pa ga očistite od žilica. Sameljite ga. Mesu dodajte jaje, celerovu so, so i usitnjen
šareni biber, zatim ohladjen luk i pančetu. Izradite meso sa začinima da
dobijete ujednačenu smesu, dodajte jednu ili dve kašike prezli ako smesa nije
dovoljno kompaktna. Veći komad papira za pečenje pokvasite i dobro iscedite. Stavite meso na
papir, oblikujte valjak/veknu pa je uvite ko bombonu. Ostavite na sat dva u
fižideru da se stegne. Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 180°C oko
45 minuta, zatim prosecite i razmaknite papir, pa vratite u
rerun još 15-20 minuta dok vekna lepo ne
porumeni. Ostavite da se prohladi pa secite na tanje šnite i servirajte uz
salatu.
Salata sa narom i orasima
Zelena salata,vrsta po
izboru
30 g rukole
½ nara
šaka grubo seckanih
oraha
dresing
4-5 kašika maslinovog
ulja
Sok ½ nara
1 kašika soka od
limuna
1,5 kašičica dijon
senfa
1 kašičica meda
So, biber
Operite i osušite
salatu i rukolu, pa ih stavite u činiju
za salatu. U manjoj činiji umutite žicom sve sastojke za dresing, pa dresing
prelite preko salate, izmešajte salatu. Pospite sa zrnima nara i sekanim
orasima.
Dakle ovako: planirala sam ionako da sutra idem na pijacu. Ako nađem ćurku, ovo pravim za Novu godinu, iako sam rekla da ću poslužiti isključivo picu :-)
ReplyDeletemmmm, svidja mi se salatica! =)
ReplyDeleteSve najbolje u novoj godini dragichka i bar duplo uspjeha u nadolazecoj! =))
Odlična mesna štruca i salata, rado bih da mi se baš ovo nađe na novogodišnjem stolu.
ReplyDeleteSretnu Novu godinu i sve najbolje tebi i tvojima želim !
Divna kombinacija, i štruca i salata. Sretna ti nova.
ReplyDeleteNe znam šta mi se više dopada, vekna ili salata. Tebi i tvojima želim srećnu Novu godinu i sve najbolje.
ReplyDeletesjajani i recepti i fotografije
ReplyDelete