December 29, 2012

Ćureća mesna vekna i salata sa narom




Pravo iz kuhinje sedam za komp. Stollen još uvek intezivno miriše i ometa moje razmišljanje, kao da umor nije dovoljan...
Svejedno u glavi vrtim retrospektivu bloga u poslednjih godinu dana. I jako sam zadovoljna. Cele godine se nešto dešavalo, dosta novih ljudi i puno toga naučenog, fotoaparat, različite saradnje i jedno zanimljivo putovanje. 
I Aleksa. 
Sa gomilom inspiracije koju mi je doneo.   

Nadam se da će i sledeća godina biti jednako uspešna.

Ćureća mesna vekna

1 kg ćurećeg karabatka, bez kostiju
1 manji crni luk
100 g pančete
1 jaje
2 čena belog luka
1-2 kašike prezli
1,5 kašičica soli
1 kašičica celerove soli
1 kašičica šarenog bibera
1 kašika sitno seckanog peršun lišća



Isecite sitno luk i pančetu na sasvim male kockice. Propžite na tiganju pančetu. Ostavite je sa strane da se ohladi. Na masnoći koja je preostala posle prženja pančete pržite luk,  dok ne postane staklast. Dodajte mu sitno seckani beli luk pa pržite sve zajedno još minut-dva. I luk pustite da se ohladi.
Uklonite kožuz sa mesa, ako je ima, pa ga očistite od žilica. Sameljite ga.  Mesu dodajte jaje, celerovu so, so i usitnjen šareni biber, zatim ohladjen luk i pančetu. Izradite meso sa začinima da dobijete ujednačenu smesu, dodajte jednu ili dve kašike prezli ako smesa nije dovoljno kompaktna. Veći komad papira za pečenje  pokvasite i dobro iscedite. Stavite meso na papir, oblikujte valjak/veknu pa je uvite ko bombonu. Ostavite na sat dva u fižideru da se stegne. Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta, zatim prosecite i razmaknite papir, pa vratite u rerun još 15-20 minuta dok vekna lepo  ne porumeni. Ostavite da se prohladi pa secite na tanje šnite i servirajte uz salatu.



Salata sa narom i orasima

Zelena salata,vrsta po izboru
30 g rukole
½ nara
šaka grubo seckanih oraha

dresing

4-5 kašika maslinovog ulja
Sok ½ nara
1 kašika soka od limuna
1,5 kašičica dijon senfa
1 kašičica meda
So, biber



Operite i osušite salatu i rukolu,  pa ih stavite u činiju za salatu. U manjoj činiji umutite žicom sve sastojke za dresing, pa dresing prelite preko salate, izmešajte salatu. Pospite sa zrnima nara i sekanim orasima.

Recept možete pronaći i u decembarskom boju časopisa Mezze.

Isprobala Milica

Pin It Now!

6 comments:

  1. Dakle ovako: planirala sam ionako da sutra idem na pijacu. Ako nađem ćurku, ovo pravim za Novu godinu, iako sam rekla da ću poslužiti isključivo picu :-)

    ReplyDelete
  2. mmmm, svidja mi se salatica! =)


    Sve najbolje u novoj godini dragichka i bar duplo uspjeha u nadolazecoj! =))

    ReplyDelete
  3. Odlična mesna štruca i salata, rado bih da mi se baš ovo nađe na novogodišnjem stolu.
    Sretnu Novu godinu i sve najbolje tebi i tvojima želim !

    ReplyDelete
  4. Divna kombinacija, i štruca i salata. Sretna ti nova.

    ReplyDelete
  5. Ne znam šta mi se više dopada, vekna ili salata. Tebi i tvojima želim srećnu Novu godinu i sve najbolje.

    ReplyDelete