Pisanje uvoda mi nikada nije bila jača strana. Sada dodajte tome umor i činjenicu da pišem na brzinu i dobićete post sa svega par reči pre recepta....ili sa pitanjem.
Na koliko različitih načina pripremate pasulj?
Sastojci:
za 4 osobe
Recept možete pronaći u Mezze online časopisu
Isprobala Lana, Milica,
Pin It Now!
Na koliko različitih načina pripremate pasulj?
Sastojci:
za 4 osobe
200 g belog pasulja
1 grančica ruzmarina
2 lista lovora
½ veze peršun lišća
4 grančie celer lišća
1 veća glavica
ljubičastog luka
3 šargarepe
1 crvena paprika
4 čena belog luka
100 g pančete
250 ml vode u kojoj se
kuvao pasulj
800 ml povrtnog
temeljca, supe
2 kašike jabukovog
sirćeta
1/3 veze sitno seckanog peršuna
1 grančica ruzmarina
So, biber
Pasulj potopite u
dosta vode i ostavite da odstoji preko noći.
Sledećeg dana ga
procedite i operite. Zatim stavite u manji lonac, dodajte ruzmarin, lovor, peršun
i celer. Nalite vodom i kuvajte dok ne bude 2/3 kuvan.
Sitno iseckajte pančetu
i propržite u loncu u kojem ćete kuvati čorbu.Izvadite je i ostavite na
kuhinjskom ubrusu da se ocedi višak masnoće.
Ljubičasti luk sitno
iseckajte i propržite na masnoći koja je preostala od pančete. Dodajte sitno
seckanu papriku i dinstajte sve zajedno dok paprika ne omekša. Beli luk zgnječite,
a šargarepu iseckajte na kolutove. Dodajte u lonac i propržite minut dva.
Pasulj ocedite i
bacite začinsko bilje, ali sačuvajte 250 ml vode u kojoj se kuvao.
Dinstano povrće nalite
temeljcem i vodom preostalom od kuvanja
pasulja. Dodajte pasulj i začine pa kuvajte sve zajedno 20 minuta, ili dok
pasulj i šargarepa ne budu gotovi. Dodajte sirće pa pustite da vri još minut
dva. Rupičastom kašikom izvadite deo zrna pasulja za serviranje pa čorbu
izmiksirajte u blenderu ili sa štapnim mikserom, po potrebi dolite još malo
temeljca da čorba ne bude pregusta.
Rasporedite čorbu u
činije za serviranje, na vrh dodajte pančetu i zrna pasulja. Po ukusu prelite
sa malo maslinovog ulja.
Recept možete pronaći u Mezze online časopisu
Isprobala Lana, Milica,
Dobra si za jedan brz post! :) Ja spremam kuvani pasulj, prebranac, pire od pasulja, nadev od pasulja za tortilje i pasulj kao salatu. A čorbu još uvek nisam, tako da hvala na receptu. ;)
ReplyDeleteJako-jako lepo izgleda, ovako još nisam spremala pasulj :)
ReplyDeleteaaaa, kakve divne posudice <3
ReplyDeletei grah mi se sviđa, izgleda fino, aromatično i ne "teško".
i inače,pašu mi ovakva jela za kišnih i sivih dana.
I meni se najvise dopalo sto je jelo lagano, ya rayliku od klasicnih jela sa pasuljem...
DeletePlaniram praviti ovu čorbu još od kako sam ju videla u Mezzeu.
ReplyDeleteJa pravim prebranac, kuvani pasulj, pasulj pire, pasulj salatu... Mislim da je to to... :)
Javi utiske ako budes pravila.
DeleteVidim da nam je repertoar jela sa pasuljem slican. A sigurna sam da ima jos punooo mogucnosti!
Divna juha, Pinam i vjerojatno radim već sutra! Super.
ReplyDeleteRadila sam je danas, baš je odlična i preporučam.
ReplyDeleteHvala na probanju :)
DeleteI javljanju utisaka. Izuzetno mi je drago da ti se dopalo.
Pozdrav!
izgleda baš fino, a posudice mi se baš dopadaju
ReplyDeleteJako dobro izgleda! Uz ovu juhu me vežu lijepa sječanja na Firencu.
ReplyDeletei zato Toskance zovu "fagiollomangi" jer jedu grah/pasulj na hiljadu nacina.a ne bi ni sam imao nista protiv pokojeg tanjura ove poslastice :nomnomnom:
ReplyDelete