October 31, 2012

Toskanska čorba od belog pasulja

Pisanje uvoda mi nikada nije bila jača strana. Sada dodajte tome umor i činjenicu da pišem na brzinu i dobićete post sa svega par reči pre recepta....ili sa pitanjem.

Na koliko različitih načina pripremate pasulj?


Sastojci:
za 4 osobe



200 g belog pasulja
1 grančica ruzmarina
2 lista lovora
½ veze peršun lišća
4 grančie celer lišća

1 veća glavica ljubičastog luka
3 šargarepe
1 crvena paprika
4 čena belog luka
100 g pančete
250 ml vode u kojoj se kuvao pasulj
800 ml povrtnog temeljca, supe
2 kašike jabukovog sirćeta
1/3  veze sitno seckanog peršuna
1 grančica ruzmarina
So, biber



Pasulj potopite u dosta vode i ostavite da odstoji preko noći.
Sledećeg dana ga procedite i operite. Zatim stavite u manji lonac, dodajte ruzmarin, lovor, peršun i celer. Nalite vodom i kuvajte dok ne bude 2/3 kuvan.
Sitno iseckajte pančetu i propržite u loncu u kojem ćete kuvati čorbu.Izvadite je i ostavite na kuhinjskom ubrusu da se ocedi višak masnoće.
Ljubičasti luk sitno iseckajte i propržite na masnoći koja je preostala od pančete. Dodajte sitno seckanu papriku i dinstajte sve zajedno dok paprika ne omekša. Beli luk zgnječite, a šargarepu iseckajte na kolutove. Dodajte u lonac i propržite minut dva.
Pasulj ocedite i bacite začinsko bilje, ali sačuvajte 250 ml vode u kojoj se kuvao.
Dinstano povrće nalite temeljcem i vodom  preostalom od kuvanja pasulja. Dodajte pasulj i začine pa kuvajte sve zajedno 20 minuta, ili dok pasulj i šargarepa ne budu gotovi. Dodajte sirće pa pustite da vri još minut dva. Rupičastom kašikom izvadite deo zrna pasulja za serviranje pa čorbu izmiksirajte u blenderu ili sa štapnim mikserom, po potrebi dolite još malo temeljca da čorba ne bude pregusta.
Rasporedite čorbu u činije za serviranje, na vrh dodajte pančetu i zrna pasulja. Po ukusu prelite sa malo maslinovog ulja.

Recept možete pronaći u Mezze online časopisu

Isprobala Lana, Milica,
Pin It Now!

12 comments:

  1. Dobra si za jedan brz post! :) Ja spremam kuvani pasulj, prebranac, pire od pasulja, nadev od pasulja za tortilje i pasulj kao salatu. A čorbu još uvek nisam, tako da hvala na receptu. ;)

    ReplyDelete
  2. Jako-jako lepo izgleda, ovako još nisam spremala pasulj :)

    ReplyDelete
  3. aaaa, kakve divne posudice <3
    i grah mi se sviđa, izgleda fino, aromatično i ne "teško".
    i inače,pašu mi ovakva jela za kišnih i sivih dana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni se najvise dopalo sto je jelo lagano, ya rayliku od klasicnih jela sa pasuljem...

      Delete
  4. Planiram praviti ovu čorbu još od kako sam ju videla u Mezzeu.
    Ja pravim prebranac, kuvani pasulj, pasulj pire, pasulj salatu... Mislim da je to to... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javi utiske ako budes pravila.

      Vidim da nam je repertoar jela sa pasuljem slican. A sigurna sam da ima jos punooo mogucnosti!

      Delete
  5. Divna juha, Pinam i vjerojatno radim već sutra! Super.

    ReplyDelete
  6. Radila sam je danas, baš je odlična i preporučam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na probanju :)
      I javljanju utisaka. Izuzetno mi je drago da ti se dopalo.
      Pozdrav!

      Delete
  7. izgleda baš fino, a posudice mi se baš dopadaju

    ReplyDelete
  8. Jako dobro izgleda! Uz ovu juhu me vežu lijepa sječanja na Firencu.

    ReplyDelete
  9. i zato Toskance zovu "fagiollomangi" jer jedu grah/pasulj na hiljadu nacina.a ne bi ni sam imao nista protiv pokojeg tanjura ove poslastice :nomnomnom:

    ReplyDelete