February 15, 2012

Kroasani/Croissants


Obradujte voljenu osobu doručkom u krevetu i kada nije Dan zaljubljenih...godišnjica braka ili neki drugi važan datum. Mnogo, mnogo više ćete obradovati partnera tim iznenadnim potezom nego bilo kakvim očekivanim poklonom! Moj predlog za jedan takav doručak su ovi kroasani. Ustanite rano a dragog/dragu pustite da duže spava i kasnije zajedno uživajte u ovom divnom i romantičnom doručku.

Recept je iz mamine sveske...Kao i mnogi recepti u tom rokovniku ni ovaj nema baš bog zna kakav postupak... Dve rečenice i crtež sa komplikovanom šemom za sečenje. Pomoć sam potražila na internetu i odlučila sa postupak pozajmim od Lane, njen recept je puno puta isprobavan i mnogo hvaljen. Pre mog rodjendana sam ih pravila nekoliko puta i bila sam zadovoljna rezultatima kada su kroasani topli, kada se ohlade su bili malo tvrdi. Predposednji put sam dodala i malo ulja u testo. Odlučila sam da krenem od minimalne količine od 50 ml, sa mišlju da ću lako povećati ako bude neophodno.... Krosani su bili znatno bolji i jako sam iznenadjena činjenicom koliku razliku pravi to malo masnoće. Sada su i hladni meki i ukusni, ne kao sveži ali su sasvim ok. Malo ih podgrejete i savršeni!



Sastojci:

850 g brašna, tip 400
200 ml jogurta
400 ml mleka
40 g kvasca (jedna kocka)
50 ml ulja
250 g putera
1 ravna kašika soli
1 kašičica šećera

1 jaje
1 kašika mleka

cca 200 g kačkavalja



Zagrejati 200 ml mleka pa mu dodati kvasac, šećer i kašiku brašna. Dobro promešati i ostaviti sa strane da se kvasac aktivira. Brašno prosejati u posudu za mešenje pa mu dodati jogurt i preostalo mleko, sobne temperature, so i ulje. Kada je kvasac aktiviran dodati i njega pa zamesiti meko testo. Podeliti testo na dva dela pa od svakog napraviti osam loptica (jufkica). Rastanjivati jednu po jednu lopticu, pa koru premazivati hladnim puterom isečenim na listiće. Redjati tako da se dobiju dve hrpe od po osam kora. Poslednji sloj ne premazivati puterom. Ostaviti testo da se odmara pola sata. Nakon toga rastanjiti jedanu po jednu veliku koru u veliki krug. Podeliti krug na četri dela pa svaku četvrtinu na još četiri trougla.



Poredjati listiće kačkavalja ( ili nadev po želji) na širi deo svakog trougla. Zaviti kiflu pa blago saviti krajeve jedan prema drugom. Poredjati u veće plehove vodeći računa da kroasani ne budu previše blizu. Ostaviti ih da se odmaraju sat vremena. Nakon toga ih premazati sa jajetom razmućenim sa kašikom mleka. Peći u unapred ugrejanoj rerni na 220 stepeni 20-etak minuta, dok ne porumene.

Recept za štampu
Pin It Now!

16 comments:

  1. U mom slučaju bi za doručak kroasani imali čokoladno punjenje. Još šalica kakaa uz to i dan je počeo odlično.

    ReplyDelete
  2. Divni su, ali nema šanse da ih bilo kome, bilo kada u jutro pripremim. Prvo, toliko divni nisu, drugo, jedva se dignem za posao:)) Svaka čast svakome tko ih radi, ali ako baš želiš jako oraspoložiti svog najdražeg ranom zorom, to sigurno, ali baš sigurno, nije s kroasanima:))!!!

    ReplyDelete
  3. Ja sam više sa kroasane sa marelicom, ali i ovo bi prošlo! Divne fotke!

    ReplyDelete
  4. Za nekog koga voliš ništa nije teško. Moram da priznam da jedino poranim pre 6 ujutru sa testom na Božić kad mesim česnicu, da bude pre 9 gotova, a ostalim danima pecivo obično bude za večeru ili doručak ali iz zamrzivača. Odlično ti je testo po sastavu, a kiflice volim i kroasane u svim oblicima.

    ReplyDelete
  5. Zaista su prekrasni kroasančići. Zamišljam si ovo kao idealan doručak (u krevet) ! :)

    ReplyDelete
  6. Odličan je i recept a naročito si lepo uklopila tekst i umetnute fotografije, bravo!

    ReplyDelete
  7. Predivne fotke i ne bih se uopste bunila da mene neko ovako obraduje, hihihi... jednog dana.;))

    ReplyDelete
  8. Divno,i ja često pravim kroasane po Laninom receptu,probaću i sa tvojim izmenama:))mi najviše volimo sa eurokremom;))

    ReplyDelete
  9. Prelepo izgledaju kroasani, ali predivno!

    ReplyDelete
  10. Super izgledaju, volim domaće kroasane i miris u kuhinji dok se peku.

    ReplyDelete
  11. Kroasani su ti super ali, nema šanse pripremati ih za doručak!

    ReplyDelete
  12. Predivni su! A i fotke su jako lepe... :)

    ReplyDelete
  13. Predivno su ti ispali pogotovo onaj s prazninom u sredini.
    Divan doručak u krevetu.

    ReplyDelete
  14. Ja obožavam kroasane, dok sam studirala tamanila sam ih kao luda. Na žalost, tu kod nas je imalo kupit samo slatkih tako da sam se navukla na one čokoladne i s kremom od vanilije. To je onda značilo da sam morala sama zasukati rukave ako sam htjela slanu varijantu. Jako mi se sdopadaju tvoji, slike su fenomenalne!

    ReplyDelete
  15. Ne bih imala ništa protiv buđenja uz ove kroasane, ali ustati se jako rano da ih napravim, hmmm...., svaka ti čast na tome ! I svaka ti čast na kroasanima koje si napravila. Baš super izgledaju i zagrizla bi ih ovako sa slike !

    ReplyDelete