November 4, 2011

Pileće pečenje sa dunjama



Od kako je  počela sezona dunja razmišljala sam šta bih mogla sa njima da pravim. Naravno da mi je nekako veći izazov bilo neko slano jelo nego slatkiš. I rekoh hajde da vidim šta kaže Veliki narodni kuvar (izdanje 1960) i u indeksu pod dunje nadjem Djuveč od dunja sa madim pilićima. Pomislila sam da je u pitanju neko jelo sa rižom na temu djuveča. Okrenem stranu 222 i nadjem recept. Nije rižoto, pečenje je. Djuveč je posuda u kojoj se meso peče. Recept mi se domah dopao, osim što je umesto pančete išla sveža džigerica, koja se pržila sa lukom pa se posle i ona zapekla. Mislim da bi se ona raskuvala i dobila onu izrazito zrnastu strukturu koja mi se nikako ne svidja. Džigerica je tu da bi dala dunjama neki šmek, i proverena varijanta za to je pančeta, pa sam stavila nju.  Belo vino je, mislim, odigralo ključnui ulogu i dalo celom jelu neku posebnu notu. Od dunja je sve bilo pomalo slatkasto i pomalo kiselkasto, meso savršeno sočno i divne teksture.


Majin post sa jelom od dunja, takodje iz Velikog narodnnog kuvara, možete pogledati ovde.  Oduševilo me je  što su oba recepta deluju inovativno i savremeno a u stvari su starinaska jela davno izašla iz naših kuhinja. Dobro je ponekada sa takvih jela "obrisati prašinu" i dati im šansu, nagradiće nas dobrim ukusom. 



Sastojci:

700 g piletine (2 bataka sa karabatkom i 1/2 belog mesa)
2 dunje
1 glavica crnog luka
70 g pančete
2 dl belog vina
2 kašike brašna
1 dl supe
so, biber, vegeta natur



Batake razdvojiti a belo meso sa kostima podeliti na dva dela, dobro natrljati začinima. Poredjati meso u posudu za pečenje pa preliti sa uljem.  Prekriti meso pokvašenim papirom za pečenje. Peći 20 minuta u ugrejanoj rerni na 180 stepeni. U dublju činiju sipati vrelu vodu, oljuštiti i očistiti dunje pa ih seći na kriške i stavljati u vodu, da omekšaju i da ne pocrne. U tiganju propržiti pančetu isečenu na listiće. Izvaditi slaninu na papirni da se ocedi višak masnoće. Na preostaloj masnoći propržiti sitno iseckan luk. U čistu posudu za pečenje staviti luk zatim pančetu pa dunje. U dva deci belog vina razmutiti dve kašike brašna pa preliti dunje, preko toga sipati supu. Na vrh poredjati polu pečeno meso, pojačati rernu na 200 stepeni i sve peći još najmanje pola sata, dok meso ne porumeni.

Verzija za štampu
Pin It Now!

18 comments:

  1. Vas dvije u dogovoru isprobavate slične recepte, a kad sam vidjela u najavi, pomislila sam da je u pitanju isti recept. Da volim dunje, pitala bih vas koja je verzija bolja.

    ReplyDelete
  2. Bas volim kad naletim na ovakve (meni) nove recepte i naravno cu isprobati.Kako sve lepo i ukusno izgleda;)

    ReplyDelete
  3. Da znas da ti bas fino izgleda ovo pilence sa dunjama, mislila sam cak da si pravila neki sos ali verujem da je jos bolje kad se sve zajedno skuva...sad cu da trknem i do Maje da vidim sta je to lepo spremala:))

    ReplyDelete
  4. Baš si super spojila dunje sa piletinom! Sviđa mi se kombinacija! Ugodan dan ti želim!

    ReplyDelete
  5. Odlično izgleda! Baš interesantno, aktuelno s dunjama, zapečeno i miriši! Super!

    ReplyDelete
  6. Bila kod Maje, sada dođoh do tebe i kažem ti da mi ova piletina deluje izvnredno slasno a jako me zanima taj ukus o kome pričaš, jer dunje jesu u isto vreme i slatke i kisele, još kada se slože uz slasni ukus pilećeg pečenja, joooj, bogo moj...
    Sanja, odličan odabir:) Pozdrav

    ReplyDelete
  7. Interesantno jelo, zamišljam ukus, ali ne mogu ga osetiti, dok ne probam tu kombinaciju. A, dunje imam u bašti...

    ReplyDelete
  8. Definitivno dunjama trebam dati drugu šansu jer ovo mi izgleda baš slasno :)

    ReplyDelete
  9. i kod tebe kao i kod maje krasan i zanimljiv recept! ovo bih svakako voljela probati

    ReplyDelete
  10. Verovatno bih kao i Majini dečaci gurkala dunje, ali ovo pilence je tako ukusno na izgled, da prosto mami. Svaka čast na inventivnosti.

    ReplyDelete
  11. Ovo je nešto za mene ! Dunje volim, a volim i ovakve kombinacije. Isprobavam, odlično zvuči i super izgleda !

    ReplyDelete
  12. Divan recept... Ja jako volim listati Narodni kuvar. Uvek se iznenadim nekim receptima koje nikada do tada nisam videla.
    Fotke su vise nego lepe! I posudje na njima... :)

    ReplyDelete
  13. Ma ovo možeš samo ti! Kombinirati piletinu s dunjama, nikada mi nije palo na pamet, a sada kada vidim to kod tebe, odmah mi zauzbice narastu :)
    Fotografije su divne, a da ne spominjem ovo staro posuđe...

    ReplyDelete
  14. Slike i posudje je fenomenalno,a recept stvarno deluje primamljivo.

    ReplyDelete
  15. vidjela sam kod maje njezin post sa dunjom, baš me iznenadio, ali moram priznati i privukao u isto vrijeme iako baš ne koristim dunje i tek sam ih ustvari nedugo upoznala tako dasu ovakvi recepti za mene novi

    ReplyDelete