Kelj i nije baš najzastupljenija namernica kod nas. Većina ne zna kako da ga sprema i ni ja nisam mnogo bolja. Ovo je pokušaj da ga malo više upoznam i po mogćnosti uvrstim u svakodnevno kuvanje. Dopala mi se ova varijanta varirva i mislim da mu ono nešto daje blago ljutskast ukus, kao i neki oblik zapške koji sam primenila. Bez nje bi ovo jelo bilo otužno, nekako ukusom praznjikavo.
Da li vi spremate kelj? I kako?
Sastojci:
400 g kelja
150 g praziluka
100 g šargarepe
300 g krompira
2 lovačke kobasice
7oo ml povrtnog temeljca
1 mali koren peršuna
1 kašika brašna
prstohvat ruzmarina
1/2 kašičice majčine dušice
1/2 kašičice ljute paprike
1/3 kašičice belog bibera
so
Kelj iseći na veće rezance, pa ga kuvati na pari 5-7 minuta.
Očistiti praziluk i iseckati ga na kolutove. Šargarepu, koren peršuna i krompir oprati, očistiti i isekati na kockice. Propržiti praziluk na 2 kašike ulja, kada odmekne dodati mu šargarepu, krompir i peršun pa dinstati 5 minuta. Dodati kašiku brašna i mešati dok se sve ne poveže, naliti temeljcem, staviti kobasice isečene na kolutove i kuvati 15 minuta. Nakon toga staviti kelj i sve začine pa kuvati dok povrće ne bude gotovo, vodeći računa da se kelj ne prekuva.
Verzija za štampu
Ni ja ne spremam kelj, ali sam par puta jela - kada mi spreme. Uz to moram dodati da ovaj tvoj tako živopisno izgleda, da oka ne mogu da skinem sa njega - prosto poželiš da ga jedeš! Stoga - ako mu ukus prati izgled - nema razloga da ga ne uvrstiš u redovno kulinarisanje.
ReplyDeleteZašto ne? Mi smo naučili na kelj i najčešće pravim onaj svoj Čušpajz od kelja
ReplyDeleteNeki dan je moj sin izjavio koliko mu je sada drag kelj za razliku od ranije kada sam ja insistirala da ga jede a njemu i nije bilo baš tako drago!
Ja imam kelj u basti i mislim da je bas steta da se tako malo jede.Ti si ga bas bogovski spremila;)
ReplyDeletep.s/Nemma outlook express a zelela bih tvoju e mail adresu da te nesto pitam:) moja je: dubravkabelogrlic@gmail.com
ReplyDeleteMi volimo kelj i spremamo ga vrlo slično ovome
ReplyDeleteKelj i kobasice su jelo koje sam jela barem jednom tjedno kod mame i kelj spremam i ja. Ova tvoja varijanta mi je neobična i privlačna, tako da moram probati. Ono što ću sigurno promijeniti je brašno jer nikada ne radim zaprške. Kada želim ugustiti kelj, stavim malo zobenih pahuljica. Divno si prezentirala!
ReplyDeleteDobar stari kelj, odlično varivo, a ovo s kobasicom divan ručak. Fotografije su super.
ReplyDeleteČesto spremamo kelj i to vrlo slično ovom tvom.
ReplyDeleteMislim da si svojim fotkama uspjela preobratiti sve neljubitelje kelja.
ReplyDeleteJAKO fino izgleda a poslednja fotkica mi je baš-baš LEPA :)
ReplyDeleteObožavam fina i ukusna variva, pogotovo u ove hladnije dane!:)
ReplyDeleteSavršen ručak šta se mene tiče!:)
Veliki pozdrav!:)
Moja mama je spremala kelj i nikako mi se nije dopadao. A ona se bas trudila... :) Ja mu jos nisam dala sansu, ali mogla bih... Na tvojim fotkama stvarno divno izgleda!
ReplyDeletekelj spremam onako klot, kelj, krompir, vegta i kim. Moraš probati dodatak kima u kelj on mu da nešto super i potpuno izmeni otužan miris. Moram i ja malo da začinim svoj monotoni tanjir na ovaj način.
ReplyDeleteMi obožavamo varivo od kelja, baš smo ga prošli tjedan tamanili tri dana! :) Ja obično prepržim na kockice narezanu pancetu i dodam u varivo umjesto kobasice jer kobasice gotovo nikad nemam pri ruci.
ReplyDeletekelj nisam još uspjela zavoljeti, ali trudim se povremeno da ga pojedem, obično je to neko slično varivo kao ovo tvoje, nekako s kobasicama lakše se pojede :)
ReplyDeletegoogle 1630
ReplyDeletegoogle 1631
google 1632
google 1633
google 1634