November 14, 2011

Rebarca sa sosom od mandarina i šafrana


Ovo je bio domaći zadatak, a tema je bila pečenje od rebaraca. Dok sam smišljala šta da pravim setim se da je trenutna tema za Ajme, koliko nas je... šafran. Šafran i nije baš često kombinovan sa ovakvim pečenjem ali se odliučno uklopio u sos od mandarina. A za sos je inspiracija bio Maslinkin Biftek sa sosom od mandarine. Recept mi se jako dopao još kada je objavljen i pošto mi je kuća puna mandarina iskrsao je dok sam razmišljala šta ću i kako ću. Rebarca možete slobodno zameniti komdaom kremendali bez kostiju ili butom ili šta god volite. S obzirom da idu praznici i vreme svečanih trpeza ako ste raspoloženi za slatko-kisele-slane varijante ovo ili nešto slično je dobar predlog.
Šaljem ovaj recept Dilajli kao ulaznicu za ovomesečni krug Ajme, koliko nas je...



Sastojici:

800 g svinjskih rebara
2 kašičice krupno melvenog crnog bibera
Naribana korica jedne mandarine
So


Marinada:

100 ml cedjenog soka od mandarine sa pulpom
1 kašičica senfa
2 kašičice žutog šećera
1 kašičica meda
Sok ½  limuna
½ kašičice ljute paprike



Sos od mandarina sa šafranom

Sok preostao da pečenja
70 ml cedjenog soka od mandarina sa pulpom
1 kašika soka od limuna
2 kašičice žutog šećera
1 kašičica gustina
1 kašičica naribane kore mandarine
Na vrh noža šafrana


Sve sastojke za marinadu staviti u manju činiju i umutiti viljuškom, da se ujednače i sjedine. Meso dobro posoliti sa svih starana pa ga staviti u pliću posudu tako da mi deo sa kostima bude sa gornje strane. Premazati ga i preliti marinadom. Ostaviti u frižideru najmanje 2 sata ili preko noći. Izvaditi meso iz marinade pa ga posuti biberom i korom mandarine. Preostalu marinadu sipati u posudu za pečenje, po potrebi doliti malo vode da tečnost prekrije dno posude. Staviti rešetku za pečenje pa meso. Peći na 220 stepeni sat i po, dok ne primi lepu boju.
Kada je meso gotovo staviti ga sastrane da se malo prohladi pre sečenja.
U manju šerpicu procediti sok preostao od pečenja, pa odliti višak masnoće. Dodati ostale sastojke za sos pa prokuvati na tihoj vatri. Kuvati dok se sos ne zgusne. Meso iseći na manje komade i poslužiti uz sos.

Vezija za štampu
Pin It Now!

16 comments:

  1. ovo je fantastično! meni se čini da je taj šafran totalno raznolik začin i dobro paše u slanom i u slatkom. Promaknuo mi recept za ovaj sos, odličan je!

    ReplyDelete
  2. Injaooo:) Postala rebarca ..luksuzna;) Salim se.Obozavam ih .Izglodjem sev ali bas sve.Odlicno:)

    ReplyDelete
  3. Originalno i sigurna sam predivno! Sad me baš zanima kombinacija šafrana i mandarina :)

    ReplyDelete
  4. Već dugo tražim za svinjska rebarca neki dobar i orignalan recept, a mislim da je to baš taj. Odlično.

    ReplyDelete
  5. Divno, divno. Posebno mi se sviđa marinada i bilježim je. U našoj familiji kćer i muž jako vole rebarca. Ona bi sigurno išla s ovom slatkasto-slanom verzijom, ali za njega nisam sigurna:) U svakom slućaju, odlično.

    ReplyDelete
  6. Nisam probala jer moji nisu za tu verziju..moram priznati da jako lijpo izgleda !!

    ReplyDelete
  7. Sanja, ja bi ovo tako slasno pojela. Liči na istočnjačke varijante i ne sumnjam da je savršeno. Moj suprug ne voli kad mu se brkam u rebarca. Tu ne smem dodati nikakve začine za koje nije čuo i koji nisu klasični, so, biber mast i to je to, ali pošto ovo može i sa drugim mesom onda se može primeniti i kod nas.

    ReplyDelete
  8. Divan recept pun okusa i mirisa ,prava ulaznica.
    Hvala.

    ReplyDelete
  9. Kako samo ovo ukusno i sočno izgleda! Sjajan ti je receptić!
    Lijep pozdrav draga!:)

    ReplyDelete
  10. Ovo je odlicno! Jako zanimljiva kombinacija, ali verujem da bi mi se dopala... :)

    ReplyDelete
  11. Ovo je nešto baš po mom ukusu ;). pre neki dan sam pravila rebarca, po drugačijem receptu doduše, i moji su bili oduševljeni tako da mislim da bih i ova smazali u dahu :)
    Poz...

    ReplyDelete
  12. Predivno izgleda! Odličan je recept i sigurno ću ga isprobati. Btw. jako mi se dopadaju tanjiri :)

    ReplyDelete