September 20, 2011

Punjene tikvice sa prelivom od sira



Dok sredjujem slike i utiske sa Ade, a to će malo potrajati pošto sam u gužvi, evo jednog recepta koji već  imam pripremljen. U pitanju su fantastične Ninine punjene tikvice, idealan ručak za svakoga.



Sastojici:

3 manje tikvice
200 g mlevenog pilećeg belog mesa
1 manji praziluk
1 šargarepa
1 crvena paprika
3 čena belog luka
2  veća paradajza
1 kasičica paradajz pirea
50 g riže
bosiljak, peršun i majčina dušica 
so, biber

Preliv od sira

1 kašika maslaca
100 g kačkavalja
40 g topljenog sira (npr Zdenka)
100 ml pavlake za kuvanje
so i biber



Tikvice oprati i ako je potrebno oljuštiti, pa ih preseci po dužini i izdubiti im sredinu. Tu sredinu naseckati na komadiće i ostaviti sa strane. Praziluk iseckati na kolutove, šargarepu na kocke a papriku na male trakice. Beli luk sitno iseckati ili propasirati. Propržiti praziluk i papriku na malo maslinovog ulja pa onda dodati  šargarepu i pred kraj dinstanja beli luk.Dinstati jos malo pa dodati belo meso, mleveno ili sitno iseckano i sredinu tikvica. Dinstati jos 5 minuta, dok meso malo ne porumeni i ne postane rastresito. Dodati oljušten i sitno iseckan paradajz, ukrčakti minut-dva pa dodati rižu i 2 dl vode.  Kuvati još 15-ak minuta.
Za sos zagrejati maslac na tihoj vatri pa dodati sireve, kada se oni rastope postepeno dodavati pavlaku. Posoliti i pobiberiti. Kuvati dok se sve fino ne zgusne i ne postane kompaktna smesa.
Rernu zagrejati na 180 stepeni. U podmazan pleh poredjati tikvice pa ih napuniti smesom od mesa i preliti sosom od sira. Po želji po vrhu posuti sa rendanim kačkavaljem.
Peći 35-40 minuta ili dok sve lepo neporumeni.
Pin It Now!

13 comments:

  1. Mnogo budu fine kad se ovako zapeku:))

    ReplyDelete
  2. Prekrasno izgledaju, sviđa mi se jer su kompaktne! Meni se na žalost ponekad desi baš suprotno:)
    Odličan recept, hvala ti.

    Lijep pozdrav.

    ReplyDelete
  3. Jako volim zapečeno povrće. Super izgledaju tvoje tikvice.

    ReplyDelete
  4. Jako volim tikvice a narocito zapecene:) Jako lepe fotke i ovo belezim, jer mi nikad dosta recepata sa tikvicama:))) Pozdraaav

    ReplyDelete
  5. volim ovako zapečeno, to mi je najbolji dio :)
    odlično izgledaju

    ReplyDelete
  6. Bas jedan fini rucak, a i fotke su tako "njami"!;)))

    ReplyDelete
  7. Nije da me treba nagovarati jesti tikvice, nije da me uopće treba nagovarati na jelo, ali ove bi stvarno i bogovi jeli! :)

    ReplyDelete
  8. Recept je super ali fotkice su me oborile sa nogu...

    ReplyDelete
  9. Još jedan odličan recept s obožavanim tikvicama. Super!

    ReplyDelete
  10. jako ukusan ručak. volim tikvice u svim oblicima :)

    ReplyDelete
  11. Počinjem sa pripremom za nekoliko minuta!;)

    ReplyDelete