July 28, 2011

Špagete sa plavim patlidžanom


Od jutros sam u čudu i ne znam kako da vam ukratko opišem šta mi se desilo. Evo pokušaću da sve stavim u jednu rečenicu. Bila sam na razgovoru za posao i kada smo došli do plate shavtim da bi na istu morala da čekam tri meseca...

!?



A sada o hrani.

Kako je to divno odvraćati misli od problema hranom i fotografijom.



Sve je počelo sa Mirjaninim receptom koji sam zabeležila da ga pripremam u okviru FBI rukavica. Kada su su špagete konačno došle na red za isprobavanje vreme istrage Mirjaninog bloga je prošlo, pa sam se prepustila mašti i momentu i pripremila ih na svoj način.

Oduševljena sam ovim varijantama, testenina i povće se sjajno nadovezuju, sve je jako sočno i aromatično. Obavezno probajte. Ako vam se ne pali rerna možete pokušati i da dinstate povrće. Mada ako pomislite da će vam biti toplo od rerne samo upalite klimu, ako je imate.




Sastojci:
Za dve osobe

1/2 veće glavice crvenog luka
180 g  plavog patlidžana
100 g tikvice
250-300 g mini paradajza
3-4  čena belog luka
200 g špageta ili neke druge testenine
2-3 kašike maslinovog ulja
po 1/2 kašičice sušene mačine dušice, bosiljka i origana
so, biber
nekoliko kockica basa ili feta sira
po želji masline i kapari



Luk sitno iseckati, plavi patlidzan i tikvicu oprati i iseckati na kockice (ako je kora tvrdja možete i oljuštiti), paradajz prepoloviti. Sve staviti u vatrostalnu posudu, dodati ne očišćen beli luk, preliti maslinovim uljem i posuti sa suvim začinima pa posoliti i pobiberiti. Pokvasiti parče papira za pečenje pa prekriti povrće i peći na 200 stepeni 20 minuta, zatim skloniti papir i pojačati rernu na 220 i peći još 15-20 minuta. Skuvati špagete, vodeći računa da budu gotove u približno isto vreme kada i povrće. Podeliti testeninu na tanjire, dodati povrće i sok koji je preostao od pečenja, istisnuti iz opni beli luk malo ga usitniti pa ga raporediti. Po potrebi sve preliti sa još ulja, dodati soli i bibera. Sve nežno promešati, staviti preko testenine masline naseckane na kolutove, kapare i kockice sira. Poslužiti odmah.


Verzija za štampu
Pin It Now!

17 comments:

  1. Odličan recept, baš mi se sviđa!
    Lijep pozdrav:)

    ReplyDelete
  2. Krasno je ovo, tjestenina s raznim umacima i povrćem je jedan od meni najdražih obroka.
    Ovo za plaću-strašno! Ni kod nas nije puno bolja situacija

    ReplyDelete
  3. Tri mjeseca čekati na plaću - prestrašno!!

    Super špageti, ljeto na tanjuru :)

    ReplyDelete
  4. Zao mi je sto se razgovor za posao tako zavrsio, ali prosto vise nista na tu temu ne moze da me sokira. Nadam se da ces naci nesto sto ti odgovara i sto ce biti normalno placeno!

    Uh, testenina, obozavam je! Nesto slicno tvojoj varijanti sam skoro pravila, nisam pekla povrce u rerni, nego dinstala, udavili smo se u tome. Veoma ukusno i lagano jelo. I sir mi je obavezan u ovakvim varijantama, a ja najvise volim fetu u kombinaciji sa patlidzanom. Moracu da isprobam i sa pecenim povrcem, hvala za ideju;)

    ReplyDelete
  5. Savrseno,sada ću i ja praviti!

    ReplyDelete
  6. Patlidzan volim.A to sto se plate tice..meni je to van pameti/Da se to ovde dogodi..izbila bi revolucija...

    ReplyDelete
  7. Džoli, negde u normalnom svetu bi izbila revolucija, ali evo juče je Sanja druga osoba u mojoj blizini od koje sam čula sličnu priču. Za tri meseca rada prijateljica je dobila jednu platu, jer svi moraju da stegnu kaiševe dok posao ne krene?!?
    Sanja, obzirom da su ti rekli mogu ti reći i da su bili fer, jer neki to ne bi ni rekli u razgovoru. Sama bi posle otkrila. Užas!
    Testenina ti je super. Prava ženska još ovako sa fetom i maslinama. Ja bi to mogla svaki dan.

    ReplyDelete
  8. Kod nas sada rade na donošenju zakona da neisplata plaća postane kazneno djelo.. Dakle što bi me trebalo više šokirati ? Što do sada ne postji takav zakon ili što uopće može doći do takve situacije???
    Jako mi je žao i nadam se da će uskoro doći bolja prilika za posao.

    a špagete, ma taman po mom ukusu. Obožavam takva jela, uživam dok je tanjur što šareniji

    ReplyDelete
  9. Bas fino deluje... Tek nedavno smo poceli spremati ovakve slicne kombinacije i uvek bude bas dobro! :) Pozdrav!

    ReplyDelete
  10. Strašno je teško danas ostati pošten. Pre ili kasnije, nekako budeš uvučen u neku vrstu nepoštenja, koja usled masovnosti još ispadne i "normalna"... Ja ću, eto, pogledati na tvoj slučaj sa dobre strane, jer su ti ipak REKLI šta bi te čekalo. Mogli su i da prećute, pa da saznaš sama, nakon par meseci.

    Divan je ručak, i ja sam nedavno videla da ne mora da se natrpaju teški sosovi da bi testenina bila ukusna, dovoljno je i samo povrće, malo ulja i sira...

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  11. O Bože, najbolje bi bilo da su ti zapravo rekli da im treba volonter :) Koja sramota!
    Što se tiče jela, zaista je šteta da ga zasjeni ovakva priča koja je poznata i to jako dobro većini ljudi. Ovo jelo je toliko jednostavno da blista u svojoj ljepoti! Obožavam patlidžane i često ih spremam na šalšu s pomama :)

    ReplyDelete
  12. patlidžane jako volim, na sto načina, pa i uz tjesteninu, a ova tvoja kombinacija je odlična i jako lijepo izgleda.

    a ovo za posao i čekanje plaće - koma!

    Tanja/Cookam

    ReplyDelete
  13. Žao mi je zbog doživljaja sa plaćom na razgovoru za posao. Nemam komentara koliko je to postalo kao normalno umjesto da bude nešto nevjerovatno. Želim ti da što prije nađeš posao koji ti odgovara u svakom pogledu !
    A meni u svakom pogledu odgovara ova tjestenina sa povrćem. Izvrsna je , na ovome bih skoro mogla živjeti !

    ReplyDelete
  14. Tri mjeseca čekati na plaću, kod nas nezamislivo i kažnjivo!!! Od srca ti želim da što prije nađeš adekvatan posao!

    Špagete sa plavim patlidžanom izgledaju fantastično, ovako nešto je baš po mom ukusu!Fiiino!

    ReplyDelete
  15. Ne mogu vjerovati, ja sam upravo sinoć nešta slično složila za današnji ručak. Napravila sam svoju verziju dinstanog povrća, ubacila malo domaće kobasice radi mirisa i sve pomiješala s integralnim špagetima. M.M je probao i kaže: savršeno, a vjerujem da i ova verzija na slici ne bi drugačije prošla :)

    ReplyDelete