Obožavam sireve. Probala sam svaki koji mi je bio dostupan i moram da priznam da najviše volim tvrde, starije i aromatične sireve. Ali i ove maldi su vrlo ukusni, i mogu biti divan doručak ili večera. Uz dinju i šunku biće prelepo predjelo nekom formalnijem ručku. Sa mladim sirevima je lako, mogu svuda da se dodaju, a možete ih obogatiti razno raznim začinima po želji. Do sada sam pravila samo labneh, i to u više navrata i u različitim prilikama. I sada i Basu po receptu Foodfan . Mislim da ću idući put praviti sa kravljim kiselim melkom i više kremast. Iskoristila sam je za tart od kajsija, pa sam je stavljala u špagete sa povrćem i jako fino je išao i uz njih.
Sastojci:
2 l punomasnog (dugotrajnog) mleka
200 ml ovčijeg kiselog mleka (ili običnog)
so, po ukusu
Mleko prokuvate u loncu, pustite da se smlači. Umešate kiselo mleko, pa lonac poklopite i uvijete u krpe (peškir, ćebe) i ostavite na toplom, preko noći. Sutradan, kada otklopite lonac videćete da se stvorila masa nalik na puding. Veću cediljku prekrijete sterilonom gazom i sipate masu u cediljku, ispod koje ste stavili sud u koji će se odliti surutka. Nju možete popiti (jako je zdrava) ili iskoristiti za pravljenje nekih poslastica ili sl. Ostavite sir da se ocedi, kraće ili duže u zavisnosti kakav sir želite da bude, kremast ili čvršći. Moj se cedio dan i po. Držite ga poklopljenog u frižideru.
Verzija za štampu
Kako si ga divno fotografisala. Ja sam pravila i sa kiselim mlekom i sa pavlakom kiselom onom najmasnijom i zaista se razlikuje. Tvoj je baš sir,onako za sečenje, a ja mu nisam dala da se skroz ocedi već da bude kremast, pa od njega izađe i mnogo više sira. U kojoj god verziji da praviš bar znaš šta jedeš. Menija me malo prošla pošto sam dobila neke zalihe sira, a inače sam Basu pravila jednom nedeljno jedno dva meseca. Kada suprug vidi dormeo ćebe u kuhinji samo pita, jel sirić opet...
ReplyDeleteovdje kod mene nema kiselog mlijeka...nema ni kiselog vrhnja..ima neka varijanta krem sira-vrhnja koja podsjeca u tragovima na punomasno kiselo vrhnje...sta mislis? da ubacim to?
ReplyDeleteObožavam sireve. Sve! A ovaj izgleda fantastično, e da mi ga je sad za doručak :)
ReplyDelete@ Jelena na kraju moram da zaključim, jadni naši muževi....ili ne? Mislim da im je ipak dobro, klopaju sve i svašta....i to sve lepo i ukusno.
ReplyDelete@Lusitania probaj, možda uspe. Bakterije su bitne, a u svakom siru mora da ih bude, pitanje je samo šta ćeš dobiti. Obavezno javi kako je prošao eksperiment!
Obozavam sir koji se pravi kod kuce.Kao i sve domace nema nista bolje od toga.ja pravim kozji sir..kad god sakupim dovoljno mleka:)Tvoj izgleda fantasticno:)
ReplyDeleteVeoma kreativna fotografija! Odrasla sam gledajuci moju baku i mamu kako su pravili sir ali ja jos nisam probala, toj recept je inspiracija. Sir je fantasticna prosto mi tece voada na usta. Hvala :)
ReplyDeleteFantastične fotografije, svaka čast.
ReplyDeleteBasu ne volim i nikome iz moje kuće se ne sviđa. Valjda smo mi navikli na one naše mlade sireve. Base ovdje ima na svakom koraku, ali džaba:)
Još uvijek se nisam usudila napraviti domaći sir, ali kad ove prekrasne fotografije vidim, eto motivacije, a više nego zabrljati ne mogu ;)Sir izgleda fantastično!!
ReplyDeleteRadila sam ga mnogo puta, obožavam ga. Obično ga ostavim kremastijeg ali sad kad vidim ovog tvog koji je pogodniji za rezanje, baš mi se jako sviđa :)
ReplyDeleteI kod mene omiljen i čest,divne slikice.
ReplyDeleteprobat cu sa kefirom...to valjda dodje kao kiselo mlijeko. samo jos da ga odem kupiti, jer i njega nema svugdje. nazalost!
ReplyDeleteFantastičan je i sama sam ga pravila puno puta,divne sličice:)
ReplyDeleteProbala sam ga i jako mi se svidia tako da ga zaista često radim! Divne fotke :)
ReplyDeleteNikako da isprobamo recept za ovaj sir, a odavno smo planirale. Ti si nas ovim fenomenalnim fotkama podsetila... :) Pozdrav! :)
ReplyDeletePredobro izgleda ! Ja sam prošlo ljeto isprobala ovaj recept od foodfan, negdje nešto nisam dobro napravila pa mi nije baš uspjelo ali je svejedno bilo jako ukusno.
ReplyDeleteKod tebe je baš odličan i divne su fotkice !
Fenomenalno izgleda!
ReplyDelete