June 23, 2011

Tikvice punjene povrcem i kuskusom / Zucchini stuffed with vegetables and couscous


Please, scroll down for English

Pre par dana  sam na pijaci videla ove divne okrugle tikvice i morala sam da ih kupim, mada nisam imala neku ideju šta bih sa njima....odlučila sam se za povrće i kuskus bez mesa, želela sam jedan lagan i zdrav ručak, gde dominira ukus plavog patlidžana.
Kuskus je potpuna novina u mojoj kuhinji, nisam ga stavila poreviše i pripremila sam ga sa dosta tečnosti pa je sve bilo sočno i fino. Vratiću mu se ponovo sigurno.
Salata od krastavaca sa ovčijim kiselim melkom mi je omiljena u ovom periodu. Divno se uklopila sa tikvicama.



Sastojci:

2 ( 900 g) okrugle tikvice
200 g plavog patlidžana
20 g kuskusa
1 manji crni luk
3 čena belog luka
1 manja šargarepa
1 paradajz
1/2 paprike
3 dl povrtnog temeljca
cca 20 g dimljenog kačkavalja
1/2 kašičice sušene majčine dušice
1 kašika seckanog peršunovog lišća
2-3 kašike maslinovog (ili suncokretovog) ulja
so, biber



Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Tikvice dobro oprati i izdubiti im sredinu, a zatim ih uviti u foliju i peći 20 minuta.
Kuskus preliti sa provrelim povrtnim temeljcem i kuvati još tri minuta, pa ostaviti sa strane da upije tečnost.
Plavi patlidžan oprati, pa ga iseckati na kockice i posoliti. Ostaviti sa strane, pa ga ocediti od viška vode.
Luk iseckati i propržiti na ulju. Nakon tri-četiri minuta dodati mu šargarepu isečenu na kocke pa paprike isečene na male trake, zatim plavi patlidžan. Dinstati dok sve ne odmekne, pa pred kraj dodati paradajz. Kada sva voda ispari skloniti sa vatre i pomešati sa kuskusom, peršunom i  iseckanim belim lukom. Puniti tikvice pa na vrh staviti narendani kačkavalj i peći na 200 stepeni 25-30 minuta. Služiti toplo uz salatu od krastavaca i ovčijeg kiselog mleka sa belim lukom i mirodjijom.


 Verzija za štampu


Isprobala Nevena

Ingredients:  

2 (900 g) round zucchini

200 g eggplant

20 g couscous

1 small onion

3 cloves garlic

1 small carrot

1 tomato

1 / 2 pepper

3 dl vegetable foundation

20 g smoked cheese

1 / 2 teaspoon dried thyme

1 tablespoon chopped parsley leaves

2-3 tablespoons olive (or sunflower) oil

Salt, pepper

Preheat the oven to 200°C. 

Wash zucchini and hollow out the middle of them, then wrap in foil and bake 20 minutes.
Put couscous in a bowl and pour over 300 ml boiling vegetable foundation. Cook 3 minutes then put aside to absorb liquid.
Wash eggplant, then chop into cubes and add salt. Put it aside and drain it of excess water.
Chop onions and fry in oil. After three or four minutes add diced carrots, followed by thinly sliced peppers and eggplant. Cook 5 minutes then add the tomatoes. When all the water evaporates remove from the heat. Mix with couscous, parsley and chopped garlic. Fill zucchini, put on top of grated cheese and bake at 200 degrees 25-30 minutes.

Pin It Now!

10 comments:

  1. Ovo ti je jako fino, bas po mom ukusu. Sve vise mi prijaju ovakve povrtne varijante za rucak, uz osvezavajucu salata nista vise mi ne treba. Plavi patlidzan polako uvodim u kuhinji, nisam ga pre nesto volela, a kus kus nikako da kupim da isprobam.

    ReplyDelete
  2. Nisam očekivala ovakav oblik tikvice pa je to još dodatni plus za iznenađenje. Ljeto je najljepše godišnje doba upravo zbog obilja voća i povrća.

    ReplyDelete
  3. Vrlo fino i ukusno. Obožavam tikvice, ovakve koristim uglavnom za punjenja, jer su savršeno podobne:) Rado bih probala ovu verziju, uz salaticu, naraFski. Pozdrav

    ReplyDelete
  4. Baš se ne razumijem u vrste tikvica, pa ne znam kakve su ove, ali sigurno su fine kao i zucchini. A i odlično izgledaju kao duboki" tanjur. Sve je u jelu što volim, prema tome baš za prste polizati. Couscous pripremam godinama i jako ga volimo, a ovdje se baš odlično uklapa.

    ReplyDelete
  5. Eto uvek naidjem na neke nove ideje kod vas iskusnih kuvarica.Tikvice i ja punim na rayne načine ali još nikad sa couscousom, pa ću baš probati.Divne fotke uz sve to.

    ReplyDelete
  6. Uh, divan obrok. ja obozavam ove povrcaste kombinacije sa kuskusom. I sama cesto pravim punjene tikvice ili patlidzan i cesce mi takve stvarcice posluze kao glavno jelo nego kao prilog.
    Slike su prelijepe.

    ReplyDelete
  7. I ja sam prošle nedelje otkrila punu pijacu okruglih prelepih tikvica i to žutih, onako medno žutih. One su oko 50 dinara, a ove druge 30. Prelepe su. Bilo ih je prošlih godina, a ove su masovno krenuli da ih gaje i prodaju. Kus kus nisam probala, i sve se motam oko njega i nikako. Sviđa mi se ovo što si prvo pekla tikvicu u foliji. Ja ih nekad kuvam izdubljene na pari, pa onda filujem, čak i bez termičke obrade. Doduše volim ja i nakrcano bešamelom i zapečeno, zakrčkano, ali mora da se pazi na liniju.

    ReplyDelete
  8. Volim ovakva jela, nešto slično sam pravila ali ovo je zaista prefino... i slike su super :)

    ReplyDelete
  9. Divota! Znaš da su mi takve kombinacije najdraže? Povrće u kombinaciji s cous-cousom, crvenom rižom, ječmom, heljdom... ma može sve! Svi to volimo :)
    Divne fotke!

    ReplyDelete
  10. obožavam punjene tikvice, iako ih spremam na drukčije načine, ova varijanta s kus kusom mi se jako dopada i siurno ću isprobati

    ReplyDelete