Please, scroll down for English
Mirjanin blog je pod lupom u okviru FBI rukavica (igra za food blogere koju je osmislila Maja) ova dva meseca, i bas mi je bilo drago kada je izglasan i odmah sam odvojila bar desetak recepata. Mislila sam polako cu sve isprobati ali je situacija oko mene bitno pocela da se komplikuje, i vremana bas i nemam, iako cini mi se, ideja nikad više. Valjda je to odbrambeni mehanizam organizma...nemoj misliti na probleme....misli na nešto lepše. A da sve bude još komplikovanije i dragi i ja uveli drugačiji režim ishrane, što zbog kilograma što iz zdravstvenih razloga i večera odpada u velikoj većini slučajeva a i na našu veliku žalost grickanje koječega usput. Verovatno se onda pitrate otkud desert u celoj toj priči. Pa jedno parče cheesecake-a u toku dana je sasvim ok, mislim, i sasvim nam je dovoljno. Ni inače ne pojedemo više...
Šam ili meringue i ja smo uvek na Vi i izbegavam ga kada god mogu, jednostavno od slatkoće istog zapadam u blagi šok (dopustite mi malo preuveličavanje). A pošto je sezona jagoda bila na vrhuncu kada sam pripremala kolač odlučila sam se za sirup od njih. Ukusi limuna i jagoda su se sjajno uklopili. Mirjana koristi multipraktik koji ja nemam, pa sam sastojike za filing pripremila na način na koji to uvek radim,uspelo mi je; bez grudvica i sa jednom manjom pukotinom koja mi je poslužila kao vodjica za sečenje i nije se ni primetila.
Nadam se da ći stići još po nešto da probam sa Mirjaninog bloga, ako ne dok traje istraga, onda kasnije....i tako sledi letnja pauza.
Sastojci:
250 g keksa sa maslacem
140 g maslsaca
500 g krem sira
150 g šećera
300 ml pavlake 20% mm
3 kašike soka od limuna
naribana kora manjeg limuna
3 jaja
Preliv od jagoda:
250 g jagoda
100 g šećera u prahu
Keks samleti, a maslac otopiti, pa sjediniti. Sipati u kalup za torte, sa obručem, postavljen papirom za pečenje. Prstima ravnomerno rasporediti i utisnuti smesu pa ostaviti u frižideru da se hladi. Sipati krem sir i pavlaku u veću posudu i dobro ih izraditi mikserom, dodati šećer, naribanu koru dobro opranonog limuna i limunov sok. Mutiti, pa dodavati jedno po jednoi jaje stalno miksirajući. Sipati u kalup za torte preko keksa pa peći na160 stepeni, u unapred zagrejanoj rerni, oko 45-50 minuta. Kada je cheesecake pečen isključite rernu, malo otvorite vrata i pustite kolač da se postepeno hladi. Posle 15 minuta možete nožem polako odvojiti ceesecake od ivice kalupa pa ga vratite u rernu da se i dalje postepeno hladi. Posle dva sata ga stavite u frižider preko noći.
Za preliv jagode i šećer u prahu stavite u blender i miksirajte 2-3 minuta pa ga do služenja držite u frižideru.
Vrzija za štampu
Lemon Cheesecake
Ingredients:
250 g of biscuits with butter
140 g butter
500 g cream cheese
150 g sugar
300 ml sour cream 20% fat
3 tbsp lemon juice
1 lemon, finely grated zest
3 eggs
Strawberry sauce:
250 g strawberries
100 g powdered sugar
Preheat the oven to 160°C. Line a 26cm springform cake tin with parchment paper.
Crush the biscuits into small pieces add the melted butter and stir until well combined. Tip the mixture into the bottom of the cake tin. Press evenly into the bottom with your fingers. Chill in the fridge while making the filling.
In a large bowl beat the cream cheese and sour cream until creamy, than beat in the sugar, lemon zest and lemon juice and in the end beat in the eggs, one at the time. Pour the filling into the prepared tin. Bake for 45-50 minutes. When the cake is done, turn off the oven and slightly open the oven door and let the cake stand inside for 15 minutes. With knife, slowly separate the cake from the edge of the springform. Return it in the oven to continue to gradually cool down. Chill in the fridge over night.
For the sauce, blend the fruits with icing sugar in a food processor until smooth.
Ne mogu izbrojati koliko cheescake napravim godisnje.Uvek kad se smeni neko voce u basti:)E a u ovaj koji je tebi odlicno uspeo ja volim da stavim i malo djumbira;)
ReplyDeleteOdlicna tortica i tako fine ide uz ovaj preliv od jagoda, cheesecake ne pravim tako cesto jer moji nisu bas ljubiteji, moracu izgleda da napravim jedan mali samo za sebe!;)))
ReplyDeleteJoj Sanja odlično ti je ispao, a ova slika jagoda u čaši je odlučna, tako kristalno jasna. Ja sam kod Mirjane isprobala četvrtinu želja svojih, i onda smo i mi uveli zdrav način ishrane, tj. ja sam na njemu već mesecima a dragi se pridružio pa je i kod nas večera otpala, tj. sad se jedu pahuljice. Čizkejk ti je odličn ispao i ne unam što se svi brinu oko pukotina na njemu, one uopšte nisu bitne.
ReplyDeleteKoji si krem sir koristila, Ellu ili Vajkrem?
Hvala drage moje...
ReplyDelete@Jelena mi veceramo mesane salte, paradajz i krrastavci obavezno a izmedju ubacimo malo sira ili rukole ili slicno....
Ovom prilikom sam imala 250 g Vajkrema, madjarskog i stavila sam 250 g subotickog krem sira, taj uvek koristim, proveren je i ne menjam.
Ova poslastica je dobra kako god da je napravis..ja ponekada(da nebih previse jela)pravim u pola mjere pa mi taman budu dva manja kalupa (moji novi kalupici),tako da ih zavrsimo u jednom danu i gotovo..zavidim vam na jagodama ,kod nas su $5 za malo pakovanje od 250gr i za divno cudo jos su i slatke !!!drago mi je da si ipak posjetila moj blog i napravila ovaj cake !!
ReplyDeleteNisam nikad probala cheeesecake sa limunom, a zvuči na dobro. Još sa jagodama... Moj favorit su višnje, sa njima ne znam šta bih pre, kad dođu, a i to će uskoro =)
ReplyDeleteSubotički krem maslac i ja koristim u istu svrhu, stvarno je odličan. Krem maslac ja stavim i u belu čorbu, umesto kisele pavlake. Najmanje ga koristim za mazanje :)))
Prva i poslednja slika su mi jako lepe, i baš su se dobro uklopile žuta u par nijansi i crvena.
Veliki pozdrav!
moj najdraži kolač, super slasno izgleda, odličan izbor za isprobati :)
ReplyDeleteJa sam radila ovakav cheesecake i stoga znam da je svaršen. Odlično ti izgleda i sigurna sam da je brzo nestao.
ReplyDeleteJa i cheesecake ovog tipa se ne mirisemo, probala sam ga jednom i nije mi se dopao. Sad ne znam, mozda bi ovaj limun izvukao stvar... Sve u svemu, fino si spremila i izgleda primamljivo!
ReplyDeleteOvo s limunom me posebno oduševilo,, radim ga!
ReplyDeleteSanjo, savršenstvo bez mane!! Limun u Cheesecakeu mi je velika novost, a luda sam i za jednim i za drugim!! Mora da je kombinacija ubitačna!! Savršene fotke :)
ReplyDeleteimam preko nekoliko limuna u frizideru....cekaju ovakvu priliku! rado bih sad jednu snitu ako moze :-))
ReplyDeletedivan cheesecake, a sa limunom je posebno dobar. Odlično si ga napravila , izgleda baš jako ukusno i lijepo. Preljev od jagoda se , vjerujem, jako lijepo uklopio u potpuni okus.
ReplyDeleteENCONTREI SEU BLOG POR ACASO E PERDI-ME POR ESTE CHEESECAKE POIS É A MINHA SOBREMESA PREFERIDA MAS COM LIMÃO AINDA NÃO FIZ.
ReplyDeleteESTE ESTA DIVINO.
VOLTAREI COM MAIS TEMPO PARA VER O RESTO.
BOM FIM DE SEMANA
BJS