June 29, 2011

Poširana jaja sa zelenom boranijom / Poached eggs with haricot beans


Please, scroll down for English

Ovog meseca je meni pripala čast da budem domaćica u našoj već dobro poznatoj igri Ajme, koliko nas je! i namernica koju sam izabrala su jaja. I evo od mene jednog jednostavnog ali omiljenog mi načina pripreme istih. Najviše volim jaja pečena na oko ali tako da belance bude pomalo hrskavo na krajevima a žumance najtečnije moguće. Kako mi strpljenje i nije jača strana to mi ne uspe baš uvek, naime da bi se to postiglo ulje treba da bude vrelo vrelo kada se jaja razbiju a to ne dočekam baš svaki put. Elem poširana jaja imaju baš taj voljeni ukus a ne peku se. Priprema deluje možda komplikovano ali sa malo prakse postaje jednostavna rutina. Najbitnija stvar je da jaja budu najsvežija moguća u suprotnom će se belance razići. Da bi belanca koagulirala treba dodati i sirće, neki recepti navode da i ne morate ali sigurnije je sa njiim. Snježa je predložila i ovaj praktičan način poširanja, a Olivera ovaj.
Druga omiljena stvar u ovom receptu je boranija. Želela sam da pripremim lepu i svežu ali...ali. Na pijaci je nema. Žute u više varijanti, naravno, ali ne i zelene. Nije mi preostalo ništa drugo osim da kupim zamrznutu...možda je neko i poseje sledeće godine. No, da ne kukam više.






Sastojci:
za jednu osobu


1 ili 2 jaja
2 kašike belog sirćeta
so, biber

150-200 g zelene boranije
kockice feta sira
1-2 čena belog luka
maslinovo ulje
Piccolino bosiljak
so, biber



Na pari skuvati zelenu boraniju i ostaviti je da se ohladi.
U dublju i širu šerpu staviti vodu u koju smo dodali sirće da vri, obavezno smanjiti jačinu ringle da voda vri sasvim polako, da se belance ne bi razlilo. Jaja razbiti u malu posudicu ili šolju, svako zasebno. Promešati vodu da bi se stvorio vir i sipati jaje unatra, pa odmah zatim i drugo. Nemojte kuvati više od 2 eventualno 3 jaja odjednom. Kuvati tri minuta pa ih rešetkastom kašikom izvaditi na kuhinjski ubrus da upije višak vode.
Na tanjir staviti boraniju, preko nje poređati kockice sira i listiće belog luka zatim preliti maslinovim uljem. Na sredinu staviti jaja pa sve posuti solju i sveže samlevenim biberom.




Verzija za štampu 


 
Poached eggs with haricot beans

Ingredients:
For one person

1 or 2 eggs
2 tablespoons white vinegar
Salt, pepper

150-200 g haricot bean
Feta cheese, diced
1-2 cloves garlic
Olive oil
Basil
Salt, pepper

Cook the haricot beans and leave to cool.
Put a larger pot of water on to boil. Add two tablespoons of vinegar to the water.
Once the water has boiled, turn it down until it is just barely boiling (that means one line of bubbles rising up from the bottom). The water has to be hot enough to cook the egg yolk, but if it is boiling rapidly it will break up the egg before it coagulates.
Crack the egg into a small dish. Stir the water to create a small vortex and then slide the egg  into the water. Repeat the process. Cook for 3 minutes. Remove the eggs from the hot water with a slotted spoon, draining all of the water from the egg. Place the egg on some folded paper towel to get rid of any excess water before serving.
Put haricot beans on the plate, sort of cheese cubes and slices of garlic then pour the olive oil. Put the eggs in the middle sprinkle with salt and freshly ground pepper.

Pin It Now!

15 comments:

  1. slike su ti prekrasne, a jelo odlično, jako mi se sviđa kombinacija. Nisam još nikad poširala jaje :)) Budem probala uskoro, po ovim vašim receptimai savjetima, jako mi se sviđa taj način pripreme jaja.

    ReplyDelete
  2. Grancica bosiljka u dnu tanjira mi je fenomenalna :)
    Spremam se vec nekoliko dana za igricu i nikako da smislim sta bi to sa jajima moglo da bude tako zanimljivo i novo :)
    Probacu posiranje svakako, vreme mi je i za to posle godinu dana pisanja kulinarskog bloga :)

    ReplyDelete
  3. I ja obožavam jaja, što je žumanac tečniji to bolje:)
    Slike su ti prekrasne tako mame, naravno i kombnacija mahuna i poširanog jajeta!

    ReplyDelete
  4. Страхотна рецепта :)

    ReplyDelete
  5. Za bosiljak sam na prvi pogled pomislila da je naslikan na tanjuru - odlično!

    S obzirom na sve savjete poširanja jaja, nema druge nego isprobati ih.

    Jelo izgleda privlačno i boje su odlične!

    ReplyDelete
  6. Ovo divno izgleda! Jaja jedem svakako, fina su mi i ovako i onako iako ih ne poširam često (osim u mikrovalnoj kada ih pečem bez ulja). Fiiino!

    ReplyDelete
  7. Bas su lepe slicice a zelena boranija izgleda kao gnezdo na tanjiru u koje se smestilo ovo jaje.;)) Na ovaj nacin nisam isto nikada pravila, ali moja cimerka je znala da napravi odlicno posirano jaje koje bi skuvala u corbici od paradjaza, pa kad se sipa stavi se i jedno jaje po osobi u tanjir i tako dobije fina, hranljiva corbica...eto, bas bih mogla jednom da isprobam,;))

    ReplyDelete
  8. Na ovakvim jelima bi mogla živeti :)
    Fotke su ti super!

    ReplyDelete
  9. Nista bez posiranog jajeta
    .Pa kad pocnes da ga jedes a zumance se razlije..pa umocis tost u to..ma begaj bre;))
    A ovo sa buranijom izgleda malo ozbiljnije..moglo bi za rucak:)

    ReplyDelete
  10. Sanja, da znaš da boraniju godinama nisam kuvala. Nešto je i ne ljubim, ali nekoliko puta sam završila sa nejestivim loncem i boranijom koja je puna konaca. Prelomim ja nju na pijaci, prodavci se kunu da je kao puter, a ono mućak. Ovu tvoju varijantu sam često jela dok sam držala djetu, ali sa kuvanim jajetom. Vidiš, nisam se setila da ga poširam. Ževelo blogovanje!

    ReplyDelete
  11. Draga moja meni sve ovo što si skuhala izgleda prefino i prekrasno, sve pohvale!
    Fotke su savršene!

    Lijep pozdrav i ugodan vikend:)

    ReplyDelete
  12. mahune obožavam! kad se pojave one prve, ostavim cijelo bogatstvo na tržnici :lol
    i poširana jaja volim, to znaš ;)
    ovako uz fetu, tost, češnjak, maslinovo....sigurno je mrak dobro!

    ReplyDelete
  13. I ja sam od onih koji nisu nikad poširali jaja :)
    Jako lepo izgleda sve, a ukus otprilike mogu da zamislim, i sviđa mi se. Lagan obrok, pravi letnji.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  14. Ta poširana jaja zajedno sa mladim fažoletima tako divno izgledaju! Znaš, baš ti zavidim. Probala sam poširati jaje, ali meni to ne uspjeva i uvik sve uprskam, tako da sam se ostavila ćoravog posla!

    ReplyDelete
  15. Izgleda super :) Jaja + sir + neko zeleno povrce (jela do sad uz spanac samo) uvek dobra kombinacija. Ali mislim da nikada necu uspeti da spemim posirano jaje. Gledala sam i na tv par puta, ali ima da mi se razlije sve to, ili da se prekuva. Ali, sto ti kazes, praksom se uspe :)

    ReplyDelete