April 6, 2011

Spageti carbonara/Spaghetti Carbonara


Nije ovo orginalan recept za Spaghetti Carbonara. Ovo je samo moja varijacija i nisam ni sigurna da li tako da ih nazovem. Ovaj post i receept su pre svega za sve moje prijatelje iz RL, vecina ih je probala i uvek mi zatreze recept, a meni je dosadilo da diktiram i objasnjavam. Naravno i za sve one koji redovno obilaze ove stranice i samim tim su postali prijatelji iz VL i za one koji nabasaju....



Godinama spremam ove spagete i stalno nesto menjam i popravljam, i mislim da sam ovom trenutnom verzijom jako zadovoljna. Mi ne volimo suvu hranu, volimo da je kremasto i socno. To se lako postize pavlakom i jajima u vise nego dovoljnoj kolicini i malom cakom koju italijani cesto praktikuju, ako sam ja to dobro shvatila. Voda u kojoj su se kuvale spagete (ili bilo koja druga testenina). Mozete je jednostavno kutlacom doliti ili francuskom kasikom vaditi spagete, ne ocede se potpuno ili kako god vama odgovara. Zvuci blesavo, svima tako zvuci, ali probajte, ako vec niste.
Najveca prednost ovog jela sto bude gotovo za 20 minuta ili koliko je vremena potrebno da se pasta skuva.



Sastojci:

300 g spageta
250 g mesnate slanine/pancete
2 jaja
3 dl pavlake (neutralne ili kisele)
40 g ribanog parmezana
1 cen belog luka / ili beli luk u prahu
2-3 kasike maslinovog ulja
so



Stavite vodu za spageta da provri, posolite je. Za to vreme iseckate slaninu na kockice. Jaja umutite penasto, zicom, pa dodate pavlaku , 20 g parmezana, kroz presu usitnjen cen belog luka i so. Dobro izmutite da dobijete jednolicnu smesu (tecnu). Kada voda provri i stavite testeninu u nju u drugoj serpi/velikom tiganju zagrejete maslinovo ulje pa przite slaninu. Trebalo bi da slanina i testenina budu gotove u priblizno isto vreme. Smanjite ringlu i dodate testeninu vadeci je iz vode francuskom kasikom (ili sipajte jednu kutlacu vode u kojoj su se kuvale spagete nakon sto sjedinite testo, slaninu i smesu od pavlake i jaja), promesajte i polako uspite smesu od jaja i pavlke. Mesajte dok se sve lepo ne poveze, pazeci da se ne zalepe spagete. Odmah rasporedite u tanjire vodeci racuna o tome da je vecina slanine ostala na dnu i da bi trebalo da je podelite naknadno. Pospite parmezanom i po zelji zacinskim biljkama i odmah posluzite. Ovo jelo bas nije pogodno da stoji pre obroka, sav sos se upije u pastu i postane suvo i otuzno.


Verzija za stampu
Pin It Now!

10 comments:

  1. Predivno, ovakve paste obožavamo... i ja uvek iskoristim malo tečnosti u kojoj se pasta kuvala ili je baš ne ocedim do kraja i dodam u sos...
    Fotkice su savršene, toliko detalja i svega... savršeno!

    ReplyDelete
  2. Jako volim ovakve kombinacije, a ova tvoja tjestenina izgleda neodoljivo privlačno. :)

    ReplyDelete
  3. Jedno od najlepših i najbržih pasta! I ja volim kada su bogate sosom i kremaste!

    ReplyDelete
  4. Carbonaru obožavam, uvijek je dobro prisjetiti se kako se radi, a tvoj recept mi se jako sviđa, izgleda finoo!

    ReplyDelete
  5. Nisam neki ljubitelj carbonara, valjda mi to jaje smeta. Ali ove tvoje izgledaju jako kremasto i fino, da bi ih smazala i jos na kraju parcetom hleba pomazala tanjir:)

    ReplyDelete
  6. Sve s tjesteninom volim, ovo mi se jako sviđa i baš bih sada rado pojela tanjur špageta ovako pripremljenih. Njami.

    ReplyDelete
  7. odlično napravljeno, baš mi se sviđa ovaj tvoj način!

    ReplyDelete