April 2, 2011

Slovacke ljute cufte/ fasirke i sos od paradajza



Koje je poreklo reci zaova?
Zla ova?
Ko li je smislio ovakve reci....a tek sto volim neke od cuvenih recenica u nasem jeziku!
Na primer: " Spava kao zaklan"

Ne volim reci sa tako ruznim prizvukom pa ih ni ne koristim. Pitam se ovo zato sto
 zelim da spomenem svoju zaovu tj sestru moga muza. Da bih izbegla zbrku i preterano objasnjavanje reci cu jednostavno Dana, imenom.

Dakle, Dana zivi u Straroj Pazovi i cesto mi je spominjala jela slovacke kuhinje kao sto su nadlacke i ove cufte. Nadlacke jos uvek nisam pravila, ali planiram. A cufite sam isprobla i zaista su mi se jako svidele.Od Dane sam cula da su ove cifte deo posluzenja na svim dogadjajima kod slovaka, od svadbi i sahrana pa do skupova manjeg obima i vaznosti, a cesto se pripremaju i za rucak uz neki od soseva. Na tim skupovima se sluze zajedno sa ostalim vrstama mesa, bilo da je u pitanju kuvano ili peceno i mogu se jesti i s`nogu onako u jednom zalogaju, zbog toga bi trebalo da su male i okrugle.

Nekoliko postova sa receptima slovacke kuhinje na svom blogu Astal, kuhinja moje ravnice ima Vera, a taj blog je jos uvek pod lupom blogerki u okviru FBI rukavica, igre koju je osmislila Maja. Od Vere sam preuzela recepte i za sos i za cufte, i odlicni su.



Cufte

Sastojci:

500 g  mlevenog svinjskog mesa, od buta
150 g hleba
1 jaje
1 manji luk, sitno isecen
2 kasike prezli
1 kasika seckanog persuna
1 kasika seckane mirodjije
1 kasika ljute aleve paprike
so
biber



Hleb potopiti u malo vode ili mleka i dobro ocediti. Mesu dodati sve sastojke i dobro izmesiti rukama da se stvori kompaktna masa. Ako je potrebno dodati jos prezli, treba da se lako oblikuju loptice vlaznim ili nauljenim rukama. U tiganju zagrejati dosta ulja i peci cufte sa savake strane dok ne dobiju lepu crvenkastu boju.

Pekla sam ih malo duze nego inace, jer ih obicno pripremam u sosu, i uvek ih malo i prokuvam, sada nisam pa im je trebalo malo duze. Luk sam dodala savim proizvoljno verovatno po automatizmu. I sos sam pravila po Verinom receptu, koji se malo razlikuje od mog pravljenja istog, al ja sam sto se vojvodjanskih soseva tice potpuno samouka pa je to za ocekivati....

Sos od paradajza



3 kasike brasna
ulje ili mast
1/2 l gustog soka od paradajza
1 kasicica secera
so

U serpu sipajte ulja da prekrije dno,sipajte brasno i mesajte i przite brasno dok ne porumeni.
Zatim posolite,sipajte malo hladne vode i mesajte dok se sve grudvice ne rastvore,pa potom nalijte sokom od paradajza.
Dodajte malo secera i ostavite da provri.


Verzija za stampu
Pin It Now!

11 comments:

  1. Pa probat cu i ja! Izlgedaju mi super!

    ReplyDelete
  2. Prekrasno izgledaju!
    LIjep pozz.

    ReplyDelete
  3. Slažem se s tobom da su neke riječi u našim jezicima zbilja gadne, recimo meni je uz zaovu i riječ jetrva u istoj razini. Čak ni ne znam koji rodbinski odnos ta riječ opisuje. :lol: Gadno mi je reći i da je netko "ubio oko", ma ima puno toga...

    Ćufte izgledaju zbilja jako lijepo i ukusno, a fotke su isto lijepe i prozračne. :)

    ReplyDelete
  4. Joj kakva lepota, sve bolje od boljeg. Fotkice mi se jako dopadaju.
    Kad smo se dotakli reči, i ja sam pobornik toga da se što preciznije i jasnije izgovara i piše. Izbegavam neke od ovakvih izreka, kao što si navela, i imam običaj da ispravljam svoje ukućane kad kažu upravo onu gore navedenu rečenicu... Hm, prosto sam takva. Znači, lepe reči, tačni opisi i odlična hrana krase ovaj post. Pozdrav

    ReplyDelete
  5. Joj,pa ovo je genijalno!Savrsen post!Hvala!

    ReplyDelete
  6. često mi nije jasno kako je netko izmislio tako glupa imena za opisati nešto, a o glupim frazama da i ne govorim...
    dopada mi se sve što si pripremila sa verinog bloga, jako lijepa prezentacija

    ReplyDelete
  7. Uh, meni je od zaove gora rec svekrva i nikako ne mogu da je prevalim preko usta. I ne, nije stereotip u pitanju, tj. sa suprugovom majkom sam u sjajnim odnosima:)

    Sve si prelepo spremila, ali sos od paradajza je meni favorit. Najbolji sos, spremam ga cesto.

    ReplyDelete
  8. :) imam ja priču sa svekrvom, koju sam iz istog razloga, jer je svekrva ružna riječ, zvala mamom, pa sam onda imala svoju TI mamu i muževu VI mamu. Kad odmah dođu djeca, stvar je jednostavnija jer odmah postanu bake i dide, ali ja sam 7 godina bila u braku i ljude treba nekako oslovljavati. Moram priznati da zna biti i smiješnih situacija, ali ostaviti ću za jedan post, baš si me sad dobro sjetila.
    A zaova? To mu ga dođe šogorica? ;)
    Ćufte su ti odličan izbor, prezentacija zamamna, bilježim! :)

    ReplyDelete
  9. Odlicne cuftice i sos, ma rucak za cistu peticu...meni je najbolja drugarica i cimerica bila Slovakinja i puno lepih recepata sam "pokupila" dok smo zajedno studirale, slicice su odlicne kao i uvek i jednostavno pozelis da odmah sednes za sto i posluzis se.:)))

    ReplyDelete
  10. Hvala vam devojke :)

    Da, sve su te reci ruzne, recenice jos gore,svi nasi preci, od kojih poticu takve reci i recenice, su bili bas mastoviti a i agresivni i ko zna sta jos....

    @ Tadeja morala sam da googlam, jeste zaova je sogorica.

    ReplyDelete