November 19, 2019

Čokoladni tart




Pre nekog vremena mi se baš jeo neki dobar tart. I umesto da tražim novi recept po netu ili u kuvarima potražila sam ga u arhivu svog bloga! I bio je to pun pogodak. Apsolutno savršen i brz kolač. Dovoljno čokoladan da usreći svakog čokoljupca....nas svakako jeste.
Inače posle puno vremena nejasnog planiranja i ideja da napravim nove slike za kuhinju sa svojim fotografijama konačno sam pre par dana to i uradila. Naručila sam četri slike, štampa na platnu i ovaj čokoladni tart je jedna od njih. Malo klasnije ću trknutiu do pošte da ih pokupim, juče nažalost nisam bila kod kuće kada je poštar dolazio.... Planirala sam da stavim par fotki na Instagram (@sanjamanasijevic) kako slike izgledaju u kuhinji, pa zavirite tamo ako vas zanima.
Sada stvarno moram da uradim par stvari za posao ili ću to opet odgoditi i onda ću sebi napraviti stvarno velik problem.  I na kraju ću morati sve na brzinu i pod pritiskom zbog roka da završavam.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Čokoladni tart

Sastojci:
 za testo:

220 g brašna
100 g putera
50 g šećera u prahu
1 jaje
naribana kora jedne pomorandže
prstohvat soli

za punjenje:

300 g crne čokolade sa narandžom
2 jajeta
4 žumenceta
50 g šećera u prahu
sok od pola pomorandže
naribana kora jedne pomorandže
80 ml slatke pavlake 

Izblendirajte brašno sa hladnim puterom isečenim na kockice, šećerom u prahu, rendanom korom jedne pomorandže i malo soli. Dodajte jedno jaje i nastavite da mutite dok se testo ne oblikuje u kuglu. Uvijte ga u foliju i stavite u frižider na najmanje pola sata.
Razvučenim testom obložite kalup  za tart prečnika 22 cm. Prekrite ga papirom za pečenje, preko papira dodajte zrna pasulja da prekriju celo dno, pa tako pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Uklonite paprir sa pasuljem i pecite još 5-8 minuta.
Na pari rastopite 300 g čokolade. Umutite preostala jaja sa žumancima i šećerom da dobijete penastu smesu. Dodajte joj pavlaku, sok od pomorandže i rastopljenu čokoladu, pa sve pomešajte. Izlite smesu na pečenu koru za tart i prebacite u rernu zagrejanu na 160°C i pecite 30 minuta. Ostavite tart da se ohladi, pa ga ukrasite kakaom ili narendajte koru narandže i čololadu.
Pin It Now!

No comments:

Post a Comment