November 18, 2016

Kanelbullar - Rolnice sa cimetom


Fika. Švedska pauza za kafu (čaj) i poneki zalogaj. Ćaskanje i druženje sa ljudima. Opuštanje.
I kanelbullar. Obožavam cimet rolnice! Savršene su. Mirisne i tople i doprinose tom opuštanju i uživanju u kafi, pecivu i druženju sa prijateljima.
Napravite rolnice sa cimetom i organizujte Fiku sa prijateljima.
Ispuniće vas pozitivnom energijom, potpuno.

---------------------------------------------------------------------------------------
 Kanelbullar - Rolnice sa cimetom

Sastojci:

Testo

300 ml mlakog mleka
40 g kvasca
100 g šećera
1 jaje
125 g putera
1 kašičica soli
1 kašika mlevenog kardamona
750 g brašna

Punjenje


125 g putera
70 g smeđeg šećera
2 kašike cimeta


Premaz

 1 jaje 
 smeđi šećer za posipanje (ili šećer u granulama)





Sipajte mleko u malu šerpicu, dodajte puter isečen na kockice pa zajedno smlačite i mešajte da se puter otopi. Mleko treba da je mlako pa ako vam se pregrejalo, ostavite sa strane da se prohladi. U veću činiju izdrobite kvasac i dodajte jednu kašičicu šećera, prelite toplom mešavinom mleka i putera, promešajte i ostavite sa strane desetak minuta da se kvasac aktivira. U aktiviran kvasac dodajte i ostale sastojke pa umesite testo. Ostavite testo na toplom mestu sat vremena da narasta.
U manju činiju stavite omekšali puter, šećer i cimet za punjenje. Mešajte špatulom  dok ne dobijete pastu.
Premesite testo i rastanjite ga oklagijom u veći pravougaonik. Raspredite pastu od cimeta i putera na donju polovinu testa. Preklopite gornjom polovinom testa. Secite testo po dužini na trake širine otprilike 1.5 cm.Uvrnite svaku traku oko ose pa oblikujte čvorice. Najbolje bi bilo da pogledate ovaj video za postupak pravljenja čvorića. Više puta :D
Poređajte rolnice u dva plaeha i ostavite ih desetak minuta da narstu. Zatim ih premažite umućenim jajetom i pospite ih šećerom.
Pecite u ugrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta.



Pin It Now!

4 comments:

  1. Moje prijateljice i ja se jednom šalile ako bi smo se udavale za začine koji bi to bio. I odma meni pripišu cimet. Zaista ga obožavam..ima nečeg senzualno egzotičnog u njegovom mirisu i ukusu. Tako da ove rolnice koje fantastično izgledaju su za mene prava stvar

    ReplyDelete