October 6, 2015

Tabuli

Hleb i lale mi je jedan od omiljenijih blogova. Kada se osećam prazno i pregaženo svakodnevnicom volim da odem tamo, nasumično izaberem par postova i prepustim se. Odlični tekstovi i predivne fotografije koje odišu životom. Pozitivna energija se lako prelije i opet sam nasmejana i zadovoljna. Lepota je u malim stvarima i u životu samom.

U poslednje vreme sam fascinirana bliskoistočnom hranom (jeste li videli novi Mezze?), od prijateljice sa kursa sam dobila nekoliko autentičnih recepata i sa uživanjem ih isprobavan. Tabuli sam pravila pre toga po Neveninom receptu. I još puno puta posle toga tokom leta. Čak sam ga par puta pakovala i nosila sa sobom za ručak, uz grilovanu piletinu ili koji režanj šunke. Savršeno. 



 ---------------------------------------------------------------------------------------
Tabuli 

Sastojci:

1 šolja bulgura (250 ml)
4 paradajza
1 manji krastavac
1 limun - sok + dva režnja
2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
1 veza peršun lišća
1/2 male veze nane, ili prema ukusu
so i biber
iceberg salata 

Stavite bulgur u veću činiju i prelite ga vrelom vodom. Vode treba da bude s prsta više nego bulgura. Poklopite i ostavite oko 45 minuta da odstoji. Nakon toga ga ocedite. Krastavac i paradajz iseckajte, što sitnije. Dve krike limuna i peršun i nanu takodje. Sjedinite bulgur i ostale sastojke, začinite i dobro promešajte. Ostavite na pola sata u frižideru. 
Od listova iceberg salate napravite male čamčiće i u njima poslužite Tabuli. 
 
Pin It Now!

15 comments:

  1. Gosto muito de tabuul e este ficou lindo .
    Boa semana

    ReplyDelete
  2. kako to mislite '' 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja''.... je liamte i toplog??????
    ili mislite na proceduru kako se pravi pre nego sto da stave u flasi???? haha kako cudno zvuci! ma isti je rezultat samo da bude ekstra devicansko!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hladno cedjeno se odnodi na postupak pravljenja ulja i znaci da je prirodno i da nije obradjeno hemijskim putem :)

      Delete
    2. Znam, haha a ni ono koje nije hladno niej hemijskim putem.. .to je moji posao, samo se ne zagreje

      Delete
  3. mi to zovemo tabule i nema ajsberg salatu unutra ni zelenu salatu, a ima jos nekoliko sastojaka...., volim tabule!

    ReplyDelete
  4. Krasno izgleda. I ja volim Nevenin blog.

    ReplyDelete
  5. Merhabalar, çok leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ReplyDelete
  6. Ovo izgleda toliko primamljivo :)

    ReplyDelete
  7. Sanja, hvala ti, ulepšala si mi dan :)
    Divne fotke, nisam dugo jela tabuli, dobro si me podsetila dok još ima sezonskog paradajza.
    I ja mnogo volim bliskoistočnu kuhinju, Ottolenghi mi je velika inspiraciju :)
    I na radionicama je Libanska radionica jako popularna;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na cemu :)

      Jao, moram jednom doci na neku radionicu. Vec dugo o tome razmisljam i nadam se da cu jednom uspeti da se uklopim.....

      :*

      Delete
  8. Obožavam tabuli! Ranije sam nešto improvizovala, ali ovog leta mi je sestra donela bulgur iz Turske. Jedva sam ga dočekala! :) A Nenin blog i ja puno volim, naravno... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja bih mogla ponovo da ga pravim.....
      Pamtim bulgur za sledeci put ;)

      Delete