July 25, 2015

Šašlik





Ispit je sada iza mene. Kako je bilo? Lakše nego što sam očekivala. U jednom delu Lesena dobijemo deo uputstva za lek ili komplikovana uputstva neke firme za vraćanje i slanje robe ili slično. Komplikovano. Sa puno komplikovanih reči i čuvenih nemačkih složenica. Mi smo na ispitu dobili odjavu ručka u vrtiću! Pobedila sam. Takve ugovore imamo kod kuće i kada god su deca bolesna zovem i otkazujem ručkove u vrtiću. Drugi deo ispita kojeg sam se bojala je usmeni. Kada imam tremu brljam i grešim. A trema je potpuno neizbežna kod ispita. Zar ne? Hrapavim glasom sam se predstavila. Onda je na red došla slika.  Stanica podzemne železnice, preon tri čoveka trče niz peron, dvoje sede u vozu....sat. Ali ja treba da pokažem da imam velik fond reči i da znam da pričam! Moja drugarica je prošla još gore, auto put, zasatoj u saobraćaju i sneg. Sada čekamo rezultate....


Šašlik je za mene savršen spoj ukusa. Povrće i meso marinirani u divnim začinima i pečeni na roštilju. Obožavam povrće sa roštilja. I stalno pokušavam na raze načine da ga pečem. U društvu me uvek zadirkuju kada pravimo zajedniči roštilj. Bez žetona! Muški deo društva je potpuno ravnodušan prema ukusnim tikvicama i patlidžanima sa grila, dok devojke užvaju u njima.....

---------------------------------------------------------------------------------------

Šašlik

Sastojci:

500 g junećeg ili svinjskog mesa
3 kašike ulja
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica sušene majčine dušice
1/2 kašičice belog luka u granulama
sok 1/2 limuna

1 manja zelena tikvica
1 crvena babura
1 žuta nabura
2 manja crna luka



U manju činiju sipati ulje i limunov sok, dodajte ostale začine za marinadu pa dobro promešajte. Meso isceckati na manje kocke (ja sam kupila meso za gulaš pa sam ga presekla još na pola).  Stavite meso u pripremljenu marinadu, dobro promešajte pa ostavite u frižideru na bar 2 sata ili preko noći.
Operite i očistite povrće, luk isecite na četvrtine pa podelite na listove, po dva zajedno. Tikvice isecite na deblje kolutove pa na četvrtine, a paprike na kocke oko 3 cm.
Štapiće za ražnjiće potopite kratko u vodu da ne bi goreli na roštilju.
Redjajte naizmenično meso i povrće na štapiće. Ako su vam komadi mesa tanji i manji možete staviti po dva odjednom.
Pecite na roštilju ili u tiganju.
Ako meso pečete na tiganju morate dobro zagrejati tiganj. Ne stavljajte dodatno ulje u tiganj, ima ga dovoljno na mesu, ili ako mislite da to nije dovoljno stavite još malo na ražnjiče ali ne i u tiganj jer će vam se paliti i dimiti previše. Posle svake ture ražnjića obrišite tiganj kuhinjskim ubrusom.


Pin It Now!

1 comment: