August 16, 2014

Kus kus salata sa piletinom




Situacija je i dalje ista kao prošle nedelje, u gužvi i haosu i dalje. Polako završavam Poverljivo iz kuhinje i pored uobičajenih citata koje beležim dok čitam ovog puta imam i spisak jela koje želim da napravim.
Kus kus jako volim ali ga na žalost ne spremam baš previše često. Imam dva, tri načaina i to je to. Ako imate neki svoj omiljeni recept ostavite link ili kratak opis :)
Ova salata je letnji obrok. Jednostavna za pripremu, puna osvežavajućeg povrća kombinovanog sa laganom piletinom... Limeta i peršun kao tačka na i.
Recept se nalazi i u Mini Mezze-u zajedno sa još gomilom odličnih recepata za salate, prelistajte obavezno...


Sastojci:

Meso
300 g pilećeg belog mesa, bez kostiju
2-3 kašike ulja
sok 1/2 limete ili limuna
1/3 kašičice tucane ljute paprike
1/3 kašičice kurkume
so, biber

Salata

200 g couscousa
350 ml supe (voda + 1/2 povrtne kocke)
100 g feta sira
1 srednji krastavac
6-8 čeri paradajza
sok 1/2 limete ili limuna
3 kašike maslinovog ulja
1/3 veze peršun lišća
sveže mleveni biber i ljuta tucana paprika
so po ukusu






U manjoj činiji pomešajte sastojke za marinadu za meso. Od belog mesa odvojte file a ostatak isecite na malo deblje šnicle od oko 1 cm.  Stavite meso u marinadu i ostavite u frižideru da se marinira bar pola sata. Ispecite meso na gril ili običnom tiganju, pazite da meso ne prepečete da unutra ostane sočno. Ostavite da se ohladi do sobne temperature.
U drugu činiju stavite couscous pa ga prelite vrelom supom,  poklopite i stavite sa strane da se tečnost apsorbuje.  Isecite  krastavac i meso na kockice, a čeri paradajz na polovine ili četvrtine, feta sir izmrvite. Sjedinite povrće i meso sa couscousom, servirajte na tanjire pa prelite mešavinom maslinovog ulja i limete. Pospite sirom i začinite sveže mlevenim biberom i tucanom ljutom paprikom, po ukusu možete i posloliti ali su i supa i meso i sir slani pa ni ne mora. Na kraju stavite listiće peršuna.



Pin It Now!

4 comments:

  1. obožavam kus kus, priprema je vrl obrza i čest opremran razne salate s povrćem, sviđa mi se ovaj dodatak mesa, za kompletan obrok

    ReplyDelete
  2. I aj volim kuskus i kako on prima ukus svega što mu dodš varijacije su nebrojene..brzo se sprema, pa čitajući i tebi je dobro došao.

    ReplyDelete
  3. Ma i ja ga volim, ali moja djeca ne, tako da obično radim slične salate kada dođu gosti

    ReplyDelete