November 12, 2013

Grčke ćufte




Predhodnih dana smo Aleksa i ja imali jednu malu avanturu zvanu bolnica. Ništa ozbiljno, upala ušiju i antibiotik koji se prima samo u bolnici. Dva i po dana. Neću da dramatizujem i prepričavam kako je, nije lako ali je zaista brzo prošlo. Ono što me je iznenadilo je čudan osećaj koji me preplavio posle. Kao da sam ušetala u nečiji tudji život. Sve je nekako privid i nije stvarno. U suštini zakasnela reakcija. U bolnici trezvena i pripravna, kod kuće šok. Najbolji lek za to je ući u kuhinju i napraviti omiljenu pastu (Emilijaske špagete npr.) ili ovako neke fine ćufte- comfort food u suštini. Kuvanje i konzumiranje su me svakako opustili i vratili u svakodnevne tokove.
Do neke sledeće, lepše avanture, koja nam se smeši.



Sastojci:


250 g junećeg mlevenog mesa
250 g  jagnjećeg mlevenog mesa
1 luk
2-3 ćena belog luka
½ kifle + malo mleka
1 kašika seckanog peršuna
2 kašičice mešavine začina za suvlaki i giros
(origano, majcina dusica, paprika, biber, kim)
1 jaje
so i biber po ukusu

Sos
200 ml juneće supe
200 ml pavlake za kuvanje
2 žumanca
Sok ½ limuna



Obe vrste mlevenog mesa  stavite u činiju, dodajte narendan luk, sitno seckan beli luk, peršun, jaja i začine. Kiflu iscepkajte na manje komade pa je prelite sa mlekom. Ostavite minut dva da se kifla natopi, pa ocedite od viška tečnosti.  Pomešajte meso sa jajetom, kiflom i ostalim začinima lagano meseći masu.  Ostavite smesu na pola sata u frižider da se poveže. Oblikujte male ćufte i uvaljate ih u brašno.  Zagrejte tiganj sa malo ulja i ispržite ćufte da porumene sa svih strana. Kada su sve ćufte gotove smanjite jačinu ringle i dolite supu.  Poklopite i pustite da vri dok se količina supe ne smanji do 1/3. Izvadite ćufte i poredjajte ih u činiju za serviranje. Preostaloj supi dodajte pavlaku i žumanca i mešajte dok sos ne provri i ne zgusne se. Sklonite sa ringle, u sos dodajte sok od limuna i promešajte. Prelite ćufte sa sosom pa ih poslužite uz orzo ili neku drugu testeninu.
Pin It Now!

9 comments:

  1. Nadam se da ste bolje. Odbrambeni mehanizmi su čudo, a naročito odbrambeni mehanizmi jedne majke.
    Gde si našla orzo* Znam da ga ima u Veru ali još nisam otišla do njega, ali me zanima da se nije pojavio još negde. Ja ga mnogo volim u čorbicama.

    ReplyDelete
  2. Nadam se da je sada sve u redu... sve najbolje vam želim... A ova hrana zaista vraća u život... onako lepoooo....

    ReplyDelete
  3. Jadničak mali... :( I ćerkica moje seke se muči sa upalom ušiju. Nije došlo do bolnice, ali je zato lekarima trebalo tri nedelje da shvate šta je u pitanju... :(
    Ja mojoj mami stalno objašnjavam da me kuvanje opušta, a ona se ljuti na mene...

    ReplyDelete
  4. Zelim vam brz oporavak i neponavljanje istih situacija. Ali, puno novih i lepih prilika za uzivanje u hrani :)

    ReplyDelete
  5. Bitno d aje micek sada dobro. A dokazano je da je kuhanje najbolja terapija!

    ReplyDelete
  6. Thank you for the recipe at home was a great success.
    http://chalupnikovi.com/recepty/?p=2067

    ReplyDelete
  7. Aleksi želim brzi oporavak (imenjak je moga sina, imaju prelepo ime jel da? :D)
    Ništa ne opušta tako dobro kao kuvanje omiljenog jela ;)

    ReplyDelete
  8. podrzavam opustanje uz kuvanje. jedno pitanje koje drugo meso moze da zameni jagnjetinu?

    ReplyDelete
  9. Nikad nisam jela takve cuftice. Zasto to zovete grcko??

    ReplyDelete